I TV 2-programmet «Reisen til popstjernen» møter Ingrid Bjørnov åtte artister og låtskrivere hun beundrer, og som på ulike måter har inspirert henne.

I ukens program tar Bjørnov et dypdykk i historien og musikken til popstjerne og hitmaskin Espen Lind (40). Han har blant annet greid å klatre til topps på den amerikanske Billboard-lista, og samarbeider med noen av verdens største popstjerner. Hvordan har han kommet dit han er i dag? Og hvordan lagde han Beyonces største solohit?Ingrid Bjørnov karakteriserer Tromsø-mannen som en låtsnekker av verdensklasse, som etter en brå popstjernestart på 90-tallet har reist verden rundt, solgt hundretusener av plater og hamstret gulltrofeer og musikkpriser.

Superstjerner og Stargate

De siste årene har Espen Lind holdt seg mer i bakgrunnen som låtskriver for andre artister. Nå bor han i New York, der han jobber tett med den norske produsentduoen Stargate. Slik har Lind skrevet poplåter for superstjerner som Beyoncé, Ne-Yo, Train, Jonas Brothers og Jessica Simpson.

– Espen er en ekte artist, og har alltid en musikalsk tilnærming. Det er god kvalitet på låtskriverhåndtverket, skryter Mikkel Eriksen i Stargate.

Perverst nok hadde vi en session i studio den dagen så vi hadde ikke tid til å gå ut og feire

– Hver gang vi jobber med Espens ideer blir det veldig bra, og da må man ta innover seg at her er det noe mer, legger produsentkollega Tor Erik Hermansen til.

Beyonces største solohit

Det er spesielt én låt som Espen Lind og Stargate er svært stolte av. Nordmennene står nemlig bak superstjerne Beyonces «Irreplaceable», som ble den aller største hitlåta i 2007 og holdt seg ti uker på toppen av Billboard-lista i USA.

– En uke før albumslipp ble ikke låta presentert for pressen. Så ble den lagt til i siste sekund, og endte opp med å bli Beyonces suverent største solohit, forteller Lind i programmet, og legger til.

– Perverst nok hadde vi en session i studio den dagen så vi hadde ikke tid til å gå ut og feire, sier han og ler.

– Det var en stor dag. Når du har en stor hit i USA som låtskriver så er nummer én som OL-gull.

Les også: – Pleide kle meg ut som Morten Harket

Var usikre på låta

Lind forteller at låta «Irreplaceable» er som et lappeteppe, der seks ulike låtskrivere har lagt sin hånd på verket.

– Popmusikk er litt som pølse. Du liker det bedre hvis du ikke vet hvordan det blir laget.

Mange i USA var veldig usikre på hvor stor låta var til å begynne med fordi den hadde akustisk gitar

Resultatet ble en nyskapende R&B-låt med uvanlige countryaktige akkorder, som folk aldri hadde hørt tidligere. Derfor var mange skeptiske til om sangen kunne bli en superhit.

– Mange i USA var veldig usikre på hvor stor låta var til å begynne med fordi den hadde akustisk gitar. De var ikke sikre på hvem som ville spille den, forteller Stargate-duoen.

Lind forteller til Bjørnov at det er umulig å forutse en hit, og at han som låtskriver får en enorm bekreftelse hver gang han treffer blink og berører publikum.

– Låtskriving handler veldig mye om selvtillit. Det å ha vært med på låter som blir store i USA gjør at du får en bekreftelse på at du ikke er gæren. Jeg er ofte usikker på om er det bra eller om jeg er en idiot som tror at folk vil høre på musikken min.

Få en smakebit på «Reisen til popstjernen» i videovinduet øverst!

Egen popsuksess

40 år gamle Espen Lind er en erfaren musiker, og har holdt på i musikkbransjen i flere tiår. Han fikk sitt store gjennombrudd som artist i 1997 med balladen «When Susannah Cries». Etter ti år med hard jobbing gikk låta hans til topps på VG-lista, og endelig fikk han også norsk platekontrakt.

Jeg er ofte usikker på om er det bra eller om jeg er en idiot som tror at folk vil høre på musikken min

– Jeg husker da jeg holdt på med den aller første plata mi så tenkte jeg at det hadde vært fint med en rolig låt eller ballade. Melodien kom da jeg gikk hjem fra studio en kveld, og jeg syntes det var ganske fint. Jeg mener å huske at jeg først sang «when my baby cries». Sannsynligvis tenkte jeg at det er lettere for folk å huske en tittel med et navn enn «baby», sier Lind i programmet og legger til.

– Sangen har et eller annet ved seg som folk liker, og jeg er ganske stolt av den. Det er noe av det fineste melodisk sett som jeg har laget.

I serien «Reisen til popstjernen» har Ingrid Bjørnov også møtt Øystein Sunde, Nik Kershaw, Sondre Lerche, Per Gessle, Anita Skorgan, Maria Mena og Timbuktu.

Programmet med Espen Lind kan du se på TV 2, søndag 25. desember klokken 21:25.

Se Beyonces musikkvideo til hitlåta «Irreplaceable»: