Små kropper trenger vitamin D for å bygge et sterkt skjelett. (Foto: Colourbox)
Små kropper trenger vitamin D for å bygge et sterkt skjelett. (Foto: Colourbox)

Mangel på vitamin D kan føre til økt risiko for kreft

I mørke Norge er det nødvendig med tilskudd for å dekke kroppens behov.

– Vitamin D-mangel har lenge vært et problem hos den norske befolkningen, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Ikke nok med sollys

Sollys er den viktigste kilden til vitamin-D, men her i mørke Norge er det nødvendig med tilskudd for å dekke kroppens behov. Derfor anbefaler norske helsemyndigheter regelmessig bruk av tran eller D-vitamindråper allerede fra fire ukers alder av.

– Det er ekstra viktig at barn får nok D-vitamin, siden de ikke bare skal vedlikeholde skjelettet, men også bygge det opp, sier Sundfør.

Les også: Her er barnas sukkerbomber

Mykt skjelett

Vitamin D er nødvendig for å få et normalt opptak av kalsium i tarmen og for å bygge og vedlikeholde skjelettet. Konsekvensene av å ikke få i seg nok vitamin D kan være uheldige.

– Man kan få noe vi kaller for rakitt, det vil si «mykt skjelett», som igjen gir økt risiko for benskjørhet og brudd, sier Sundfør.

Men også kreft er nevnt som en mulig konsekvens.

– Det kan se ut som vitamin D-mangel kan føre til økt risiko for kreft i tykktarmen, brystet og i prostata, sier Sundfør.

Les også: – Helmelk er bra for barnehjerner

Spis fet fisk

Det er mulig å øke vitamin D-opptaket gjennom kostholdet sitt.

– Spis fet fisk regelmessig og velg vitamin D-berikede varianter av ojle, margarin og melkeprodukter, er Sundfør sitt tips.

Les også: Dette er julematen du bør unngå som gravid

Ekstra lettmelk

For eksempel er «Ekstra lettmelk» fra både Q og Tine tilsatt små doser D-vitamin. Også norsk margarin og smør har lenge blitt tilsatt vitamin D.

– Det at flere matvarer nå er beriket med vitamin D er en bra ting, men vi ønsker at flere matvarer skal følge etter, sier Sundfør.

Ta en sjekk

Dersom du er tvil om du eller barnet ditt har nok vitamin D, er det mulig å ta en blodprøve hos legen for å sjekke nivået av 25-hydroksyvitamin D i blodet.

Les også: Gi barnet ett års forsprang med babytegn