UTVIST: Nazanin og Mina blir utvist fra Norge. De kan ikke leve sammen i hjemlandet Iran, som kriminaliserer homofili (Foto: TV 2)
UTVIST: Nazanin og Mina blir utvist fra Norge. De kan ikke leve sammen i hjemlandet Iran, som kriminaliserer homofili (Foto: TV 2)

Mener lesbisk par må beskyttes på linje med Krekar

Nazanin og Mina søker asyl på bakgrunn av seksuell legning, men får avslag. Stortingspolitikere reagerer på avslaget.

Mandag fortalte TV 2 om Nazanin og Mina fra Iran, som flyktet fra hjemlandet hvor de ikke kan leve åpenlyst som lesbiske.

tord_lien (Foto: TV 2)
tord_lien (Foto: TV 2)

Måtte rømme da de ble oppdaget

De to traff hverandre i hjemlandet. De var naboer da de ble forelsket i hverandre. Etter at forholdet deres ble oppdaget flyktet de til Norge for å søke asyl, men her fikk de avslag.

Etter gårsdagens TV 2-reportasje reagerer flere stortingspolitikere. Tord Lien fra Fremskrittspartiet sier damene risikerer de samme reaksjonene i hjemlandet som mulla Krekar.

– Å sende jentene tilbake til et land der de vil bli utsatt for tortur og til og med dødsstraff, det mener jeg er et klart eklatant brudd på norsk asylrett. Det er også derfor mulla Krekar ikke kan sendes tilbake til Irak, sier stortingsrepresentant Tord Lien fra Fremskrittspartiet.

– Handler om å være den man er

Mina og Nazanin kan når som helst sendes ut av landet. Norske myndigheter sier de kan leve i skjul med sin legning i hjemlandet.

– Nei, vi drar ikke tilbake til Iran, sier Nazanin og Mina.

Stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke fra Kristelig Folkeparti sier til TV 2 at saken handler om å få være den man er.

— Det er uaktuelt at norske myndigheter sender folk tilbake når de har et beskyttelsesbehov, under den forutsetning at de nærmest skal gjemme seg og fremstå som andre personer enn dem de egentlig er, sier Håbrekke.

25 søkte asyl på bakgrunn av legning i fjor. 20 fikk avslag. Utlendingsnemnda fikk 13 ankesaker hvorav åtte ikke fikk medhold.