På dagen hundre år etter at Roald Amundsen rettet skituppene mot Sørpolen den 19. oktober 1911, vil Vegard Ulvang, Jan Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle gjøre det samme. (Foto: Norsk Polarinstitutt)
På dagen hundre år etter at Roald Amundsen rettet skituppene mot Sørpolen den 19. oktober 1911, vil Vegard Ulvang, Jan Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle gjøre det samme. (Foto: Norsk Polarinstitutt)

Medlemmer av jubileumsekspedisjon måtte avbryte

Hadde ikke kommet fram til Sørpolpunktet i tide.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvparten av jubileumsekspedisjonen måtte avbryte turen inn til Sørpolen, 80 kilometer fra målet.

Måtte ta fly

Tirsdag ble Polarinstituttets leder Jan Gunnar Winther og eventyrer Stein P. Aasheim hentet med fly inn til polpunktet. Bare to dagsmarsjer unna innså de at de ikke ville rekke jubileet om de skulle fortsette å gå. Og Winther er satt opp som en av talerne i programmet for jubileet.

– Det er fint å være her, men det hadde vært bedre om vi hadde gått inn. Vi prøvde å gå natt og dag på slutten, men vi punkterte helt. Det gikk ikke, sier han til TV 2.

Men Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle prøver å gå den siste biten. Om de rekker jubileet onsdag er fremdeles usikkert.

Tolv dager etter

Jubileumsekspedisjonen har gått i fotsporene til Amundsen fra Framheim i Hvalbukta. Planen var å starte samme dag som Amundsen, nemlig 19 oktober.

Men dårlig vær gjorde at de måtte utsette turen i hele tolv dager. Dermed var de helt fra starten av etter Amundsen.

I utgangspunktet mente de det var urealistisk å ta inn forspranget, men etterhvert som de tok innpå Amundsen, så de at det faktisk var mulig.

Les også: Sørpolen-ekspedisjon står bom fast i Chile

Rakk ikke jubileet

På slutten forsøkte de å gå tolv timer, spise og hvile litt, for så å gå videre. Men dette tok for mye på kreftene og de måtte innse at de ikke ville rekke fram til 14. desember.

– Vi kunne ha gått i to uker til, vi er friske og fine, men vi klarte ikke å gå hele døgnet, sier Aasheim, som nå skal delta på jubileet og vente på kameratene Ulvang og Jølle på Sørpolen.

En film om ekspedisjonen kommer på TV 2 i løpet av våren.

Se reportasje:

580445