JensSydpolen (Foto: Finn Ove Hågensen/TV 2)
JensSydpolen (Foto: Finn Ove Hågensen/TV 2)

Stoltenberg er første norske statsminister på Sørpolen

Statsminister Jens Stoltenberg landet søndag kveld på Sørpolen. Det er første gang en norsk statsminister besøker polpunktet.

Det var en meget fornøyd statsminister som satte sine ben på verdens sørligste punkt. Noe av det første Jens Stoltenberg gjorde var å ta seg en kort skitur rundt forskningsstasjonen.

Den norske sørpolsekspedisjonen ledet av Vegard Ulvang og Stein P. Aasheim har et mål om å nå fram til polpunktet den 14. desember, nøyaktig 100 år etter Roald Amundsen. Og de siste kilometerne skal statsminister Stoltenberg slå følge med ekspedisjonen.

Norge først

– Det er viktig at polarnasjonen Norge markerer 100-års jubileet for Amundsens ankomst til Sydpolen. Det er viktig å vise at de menn som kom først til Sørpolen var norske og det er viktig at vi tar vare på den arven, de tradisjonene og den identiteten dette betyr for landet vårt, sier Stoltenberg.

Se video fra Stoltenbergs ankomst til Sørpolen:

580258

Også det amerikanske vertskapet synes det er stas å ha den norske statsministeren på besøk. Ledelse ved Scott-Amundsen-basen har lagt til rette for besøket og alle de 250 menneskene som jobber på basen har bidratt i forberedelsene.

– Jeg kunne ikke ha vært mer fornøyd, sier den amerikanske stasjonssjefen, Bill Coughran, til TV 2.

– For alle oss som jobber her er dette en veldig meningsfylt markering. Dette jubileet er en monumental hendelse for Antarktis, sier amerikaneren som har jobbet på basen siden 1984. Bill Coughran er her fire måneder hvert år.

Amundsen i is

Onsdag 14. desember, som er nøyaktig 100 år siden Roald Amundsen og hans menn kom fram til Sørpolen, skal det være en høytidelig jubileumsseremoni på selve polpunktet.

Det skal blant annet avdukes en isskulptur av Roald Amundsen.

For den norske jubileumsekspedisjonen med blant andre Vegard Ulvang og Stein P. Aasheim har det vært en strabasiøs ferd så langt. Ekspedisjonen startet to uker forsinket. Søndag hadde ekspedisjonen fortsatt 130 kilometer igjen til polpunktet.

Hvis ekspedisjonens siste plan fungerer, vil de nå fram til polpunktet på ettermiddagen 14. desember, skriver de på sin blogg.

Les også: Sørpolekspedisjon endelig på vei – to uker forsinket