LESER ALLE: På Julehuset har turistsjef i Drøbak, Tom Kristiansen,  tatt på seg tittelen som julenissens fetter. Han har i 20 år hjulpet nissen  med svar til mange av barna. (Foto: Scanpix)
LESER ALLE: På Julehuset har turistsjef i Drøbak, Tom Kristiansen, tatt på seg tittelen som julenissens fetter. Han har i 20 år hjulpet nissen med svar til mange av barna. (Foto: Scanpix)

Gutt i brev til julenissen: – Ønsker meg ny tante, hun jeg har er så grusom

Hvert år mottar julenissen mer enn 20.000 brev fra hele verden, og mange får svar.

Ved julehuset i Drøbak jobber julenissens hjelpere. Hvert år mottar Julehuset mer enn 20.000 brev til julenissen fra barn – og voksne – i hele verden. Totalt har de mottatt over 250.000 brev.

– Ja, vi får enorme mengder post til julenissen, vi har jo julenissens offisielle adresse, så brev fra alle verdens hjørner kommer hit til oss, sier Eva Johansen, en av eierne på Julehuset til TV 2 Nyhetene.

Ønsker kjærester eller fred i verden

Og at brev kommer fra hele kloden er ingen overdrivelse. I år har poststempelet vist blant annet Taiwan, Kina, Irak og Iran, så vel som nærmere steder i Europa og Norge.

Les også: Rekordmange julepakker i 2010

Alle brev som kommer til julenissen blir åpnet og lest. Det blir imidlertid vanskelig å svare absolutt alle, men mellom 3000 og 4000 får svar.

KOMMER FREM: De aller fleste brev kommer frem til julenissen uansett hvilket språk du skriver på. (Foto: Scanpix)

– Det er enormt tidkrevende, så å svare alle har vi ikke kapasitet til, men vi svarer en god del, sier Johansen.

Hvem som får det standardiserte svarkortet er litt tilfeldig, og hva som står i brevene varierer også mye.

– Det går mye i ønskelister, men mange skriver også triste historier, eller ønsker om håp og fred. Sånt sett er brev til julenissen veldig universelle, vi ser at samme ønsker går igjen over hele kloden. Mange skriver også med ønske om kjæreste, sier hun.

– Ny tante

Noe overraskende har Julehuset merket en pågang blant eldre asiatiske «barn» på universitetsnivå, som skriver brev til julenissen for å praktisere engelsk.

Les også: Aldri mer «Jul i skomakergata»

Men likevel slår ingenting «gullkorn fra barnemunn», og julenisseønskene er inget unntak på denne fronten.

– En liten gutt på tre-fire år har i sitt brev til nissen skrevet at han ønsker seg en ny tante, fordi hun han har er så grusom. En annen gutt på tre år skrev også at han ønsket seg «alt sammen», sier Johansen.

Julehuseieren forteller om ønsker som har utviklet seg enormt over tid. For bare femten år ønsket barn seg for eksempel T-skjorter med Spice Girls-motiv, mens nå er fokuset på dyre duppeditter.

– En fireåring ønsker seg en rosa laptop. Så dyre og voldsomme gaver var ikke en tanke før en gang, sier Johansen.

«Julenissen, 1440 Drøbak»

Vil du eller et yngre familiemedlem hive deg på brevtrenden er postadressen til julenissen rimelig enkel. Alt du trenger å skrive er «Julenissen 1440 Drøbak».

Les også:Se Bjørns elleville julehage: Seks meter høy nisse fra Kina ruver over Tromsø

POSTSTEMPEL: Julenissen har eget poststempel som settes på alle svarbrevene. (Foto: Julehuset Drøbak)

Skriver du Nordpolen, Lappland eller noe annet logisk «julenissete» er det heller ikke umulig at brevet kommer frem.

– Alt kommer som regel hit. Vi har hatt julenissens offisielle adresse i 20 år, så vi har fått brev med mye rar adressering. Så lenge du skriver noe med julenissen eller Nordpolen kommer det frem. Vi har et godt samarbeid med postvesenet, sier Johansen.

Post-alver i Canada svarer alle

Vi du være helt sikker på at nissen har tid til å svare på ditt brev, kan det være en idé å sende brevet spesifikt til postvesenet i Canada isteden.

Ifølge The Vancouver Sun jobber 10.000 post-alver med å svare på brev til nissen hvert år.

I fjor skriver avisen at den kanadiske-nissen mottok hele 1.2 millioner brev, hvor alle fikk svar, derav så mange ansatte «alver». I tillegg fikk 43.000 svar på e-poster de hadde sent.

– Alle brevene hjelper oss «alver» i julestemning, det er veldig koselig å lese brevene, sier en av «alvene» i det kanadiske postvesenet, Bernice Martin Delcorde.

Hun påpeker at også den kanadiske nissen får triste brev, blant annet barn som ønsker foreldrene sammen igjen, eller noen som ønsker mindre heldige venner en hyggelig feiring.

Likevel håper Martin Delcorde at triste barn finner trøst i å skrive til brevene.