GRATIS SMØR: Det var lange køer da TV 2s God Morgen, Norge delte ut dansk smør gratis på Karl Johan i samarbeid med God Morgen, Danmark.  (Foto: TV 2 )
GRATIS SMØR: Det var lange køer da TV 2s God Morgen, Norge delte ut dansk smør gratis på Karl Johan i samarbeid med God Morgen, Danmark. (Foto: TV 2 )

Tatt med 90 kilo smuglersmør

Russeren måtte overlever alle 90 kiloene til tollerne. Mattilsynet advarer nå mot å kjøpe smør av fremmede.

Det var fredag at en russisk statsborger, bosatt i Tyskland, ble tatt av tollerne på Svinesund med 90 kilo smuglersmør. Smørpartiet var ikke tolldeklarert, og mannen måtte derfor levere fra seg smørpakkene til tollerne, skriver VG.

Les også: Nordmenn til Danmark på jakt etter smør: – Vi må ha smør til juletorsken

– Han sa han skulle levere det et sted i Norge. Man skulle nesten tro at han hadde noen kontakter som skulle selge det videre, eller at han skulle selge det videre selv, sier kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollregion Øst-Norge.

Advarer mot ukjent smør

Halvspist smør selges på nettsteder som Finn.no, og en halv kilo kan koste 500–600 kroner. Mattilsynet advarer nå mot å kjøpe smør av ukjente.

– Mat bør kjøpes av profesjonelle og trygge omsettere, ikke folk på hjemarenaen, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet.

Det var lange køer i Karl Johans gate da God Morgen, Norge i samarbeid med God Morgen, Danmark delte ut gratis danske smør tidligere i desember.
Les om de ville tilstandene her: – Vi vil ha smør!

Smørprodusenten Tine har heller ikke interesse av at folk skaffer seg fett på svartebørsen.

– Jeg vil oppfordre folk til ikke å kjøpe smørproduktene som legges ut på Finn og andre steder, sier kommunikasjonssjef Lars Galtung i Tine. Det er dumt å slå til på dyre tilbud når man ikke vet hvordan varene er blitt oppbevart og fraktet, mener han.

Rasjonering

Les også: Desperate nordmenn til Sverige for å kjøpe smør

Flere dagligvarebutikker har nå innført rasjonering for å begrense hvor mange pakker smør hver kunde kan kjøpe. Det gjøres for å hindre at folk kjøper smør og selger videre til andre, opplyser Galtung. Han forteller at grossist- og butikklagrene fortsatt er tomme, men Tine får i neste uke inn 140 tonn smør. Næringsmiddelproduksjonen får tildelt 100 tonn, og andre aktører skal før jul og nyttår levere 300 tonn smør til butikkene. I januar vil situasjonen normalisere seg, tror Galtung.

(©NTB)