vestpå (Foto: Tom Haga/Det Norske Måltid)
vestpå (Foto: Tom Haga/Det Norske Måltid)

Her er vinnerne av «Det norske måltid»

– Den siste kremdotten avgjorde, sa Bent Stiansen da han utropte matlaget Vestpå til vinnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem søndager på rad har programlederne Arne Hjeltnes og Heine Totland tatt oss med på kryss og tvers i landet på jakt etter gode råvarer og menneskene bak. I hver episode har vi møtt kokker, produsenter og andre fagfolk som er lidenskapelig opptatt av maten som produseres i Norge.

Tre matentusiaster har blitt tatt ut til matlaget i sin region. I Stavanger 10. desember møttes matlagene til en intens TV-sendt finale, og spenningen var til å ta og føle på da programlederne ønsket velkommen til finalen i «Det norske måltid».

Matglede og musikkinnslag

Det ble et forrykende show med hele ti prisutdelinger, og en svært spennende matkamp mellom de fem matlagene seerne og publikum har blitt kjent med i løpet av høstens TV-program.

I tillegg til kampen om Norges beste måltid, ble det også tid til kulturelle innslag med artister som Valkyrien Allstars, Sirkus Eliassen og rockeartist Atle Pettersen.

Bløtekaken avgjorde

Juryens Bent Stiansen forsikret at nivået var høyt i konkurransen, og at det tilslutt var desserten som gjorde at matlaget Vestpå stakk av med den gjeve seieren.

– Vi hadde bestemt oss for porsjonskake, fordi det ser finere ut til dommerne. Det var Bodil som hadde ansvaret for bløtkaken, sa Vestpås lagleder Morten Sjøvik.

Bløtkake var obligatorisk dessert, og Bodil hadde sørget for å ta med seg bringebær fra Gloppen. Ideen i konkurransen var å utnytte råvarer fra egen region for å skape det beste norske måltidet. Matlaget Vestpå hadde Salmalaks og gris fra Prima Jæren som sine hovedråvarer i matkampen.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

heineogarne (Foto: Tom Haga/Det Norske Måltid)

Fornøyde statsråder

Tilstede var også to stolte og fornøyde statsråder, som delte ut priser under finalen i «Det norske måltid».

– Mye av mitt engasjement som matminister har basis i våre fantastiske råvarer fra jord og fjord. Jeg vil at den renhet, friskhet, enkelhet og etikk som ligger bak norsk matproduksjon og videreforedling bokstavelig talt skal komme til sin rett på tallerkenen. Det bidrar «Det norske måltid» til, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

– Det har vært utrolig morsomt at «Det norske måltid» også er blitt en TV-serie i år. For en sjømatminister er det en fryd å se matglede, humor og kultur langs kysten og i innlandet, sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

– Å være med på finalen har vært en stor opplevelse, og det er flott at vi sammen har lyktes med å synliggjøre for norske tv-seere det store mangfoldet som finnes av norske matskatter.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Espelid (Foto: Tom Haga/Det Norske Måltid)

Norges matmor fikk hederspris

Det var en beveget Ingrid Espelid Hovig som tok imot hyllest og stående applaus som vinner av hedersprisen.

– Ingen er så god som du, da, ingen er så god som du, sang en fullsatt sal på 1100 mennesker, mens vår alles kjære Ingrid ble geleidet opp på scenen av Harald Osa og Jostein Soland.

– Dette har vært en festkveld fra vi kom og – ja, helt til nå, sa en overveldet Ingrid Espelid Hovig og la til.

– Det er så utrolig at alle husker meg, når det er så lenge siden jeg var på TV.

I juryens begrunnelse for utdeling av hedersprisen stod det følgende:

«Ingrid Espelid Hovig ble i 1994 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I kveld ønsker vi å hedre og takke hele Norges matmor for hennes utrettelige engasjement og verdifulle innsats for et godt norsk kosthold med Det Norske Måltids Hederspris»

Nedenfor finner du alle prisvinnerne:

Årets Matlag i Det Norske Måltid 2011

Matlaget Vestpå

Årets Kjøttprodukt 2011

Hjort flatbiff fra DalPro Gårdsmat, Hitra

Årets Fisk- og skalldyrprodukt 2011

Kamskjell fra Seashell, Frøya

Årets Ost 2011

Rød Kjerringøy fra Kjerringøy Gård, Kjerringøy

Årets Frukt- og grøntprodukt 2011

Gulløye fra Nord-Norge, Tromspotet, Silsand på Senja

Årets Frukt- og bærdrikk 2011

Eplemost fra Aromaepler fra Bagstevold Gård, Øvre Eiker

larsbrekk1024 (Foto: Tom Haga/Det Norske Måltid)

Årets Nyskapning 2011

Knudeosten fra Aurenes Gårdsysteri, Time på Jæren

Årets Øl 2011

Borg Bokk øl fra Borg Bryggerier

Årets Matgleder 2011

Trine Sandberg

Det Norske Måltids Hederspris

Ingrid Espelid Hovig

Les alt om «Det norske måltid» på programmets hjemmeside.