Julegaver (Foto: Shutterstock)
Julegaver (Foto: Shutterstock)

Hver fjerde av oss kaster julegaver

Nesten hver fjerde innbygger har kastet julegaver, viser en undersøkelse som InFact har laget for VG.

Å finne perfekte julegaver er vanskelig for mange, og ikke alt faller i smak hos mottakeren. Tusenvis av julegaver havner i søpla hvert år, skriver VG.

For mange gaver

– Det sier noe om at vi nordmenn har det vi trenger. Mange får gaver de ikke ønsker seg. I beste fall blir det byttet eller lagt ut på Finn. I verste fall havner det i søppeldunken, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Fossmark i Fremtiden i våre hender.

Det er selvsagt dumt både for den som har brukt tid og penger på å kjøpe gaven, og for den som får gaven. Det er dumt for miljøet også, sier han. Fossmark mener å ha sett en utvikling som viser at folk gir stadig flere gaver til hverandre de senere årene.

– Jeg tror en del familier får litt dårlig følelse på julaften når de knapt kan se juletreet fordi det er så mange gaver i rommet, sier Fossmark.

LES OGSÅ: Her stjeles julegavene til de fattige

Lov å si nei

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea mener kvalitet må være viktigere enn kvantitet. Gi tydelig beskjed om hva du ønsker deg, er hennes råd.

– Jeg tror det er bedre å si klart ifra om hva man ønsker seg om man irriterer seg over et vell av unødvendige gaver år etter år. Heller det enn å si «jeg vil ikke ha noen gaver i år». For de fleste er det en glede å gi, og vi skal ikke ta fra noen den gleden i julen, sier hun. (©NTB)