SKJELT UT AV PLEIERNE: Pleietrengende Marit Kjørstad Jakobsen lå gråtende på gulvet mens to pleiere skjelte henne ut.  (Foto: TV 2)
SKJELT UT AV PLEIERNE: Pleietrengende Marit Kjørstad Jakobsen lå gråtende på gulvet mens to pleiere skjelte henne ut. (Foto: TV 2)

Pleierne avslørt på lydopptak: Sterkt pleietrengende Marit skjelt ut på det groveste

Datteren mistenkte at moren ikke ble tatt vare på. Dokumenterte grov sjikane med lydopptaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marit Elisabeth Tangen har i lang tid fryktet at moren ble utsatt for omsorgssvikt. For å bevise dette la hun igjen en båndopptaker på rommet til moren. Svarene hun fikk på lydopptaket var sjokkerende.

På lydbåndet kan man høre den sterkt pleietrengende moren hennes, Marit Kjørstad Jakobsen, ligge gråtende på gulvet mens to pleiere skjeller henne ut.

Asker kommune varsler nå full granskning av omsorgssenteret Torstadtunet.

«Nå må du skjerpe deg, jente»

Marit Elisabeth Tangen var bare 15 år da moren hennes ble rammet av Parkinson. De siste årene har 56 år gamle Marit blitt dårligere og har bodd på Torstadtunet.

Familien har ved flere anledninger tatt opp med ledelsen at de tror moren ikke får den hjelpen hun trenger, men har ikke blitt hørt.

AVSLØRTE OMSORGSSVIKT: Marit Elisabeth mistenkte at moren ikke fikk hjelpen hun skulle ha. (Foto: TV 2)

Lydopptaket avslører at to pleiere i en nedlatende tone unnlater å hjelpe 56-åringen.

«Dette er regne tøvet, dette gidder jeg ikke mer. Nå må du skjerpe deg jente. Jeg blir noen ganger så forbanna at jeg....» sier en av pleierne.

«Reis deg opp Marit. Vi kan ikke ødelegge ryggene våre», sier en annen.

Roper på hjelp i 15 minutter

Etter hvert forlater pleierne rommet, og Marit blir liggende igjen på gulvet med store smerter.

– Det er tungt. Jeg blir sint og lei meg, forteller datteren Marit Elisabeth til TV 2 når hun spiller av lydbåndet.

I 15 minutter kan man høre moren hennes rope på hjelp, før pleierne kommer tilbake på rommet.

«Slutt med den sippinga, det går ikke inn på meg lenger asså. Du bruker meg opp».

En gråtende Marit blir til slutt hjulpet opp fra gulvet, men pleierne fortsetter å sjikanere den pleietrengende 56-åringen.

«Du slutter med den hylingen din, du er verre enn en liten unge. Og du forlanger respekt? Fy fasan altså. Du kunne samarbeidet og gjøre ting på en ordentlig måte så slapp vi alt dette her. Hvis du så mye som rører deg en gang til utafor den stolen uten å ha hjelp – Gud nåde meg altså».

– Jeg trodde man kom på et sykehjem for å bli tatt vare på og ha det godt. Men hun har jo ikke blitt det, sier den frustrerte datteren, Marit Elisabeth.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKJELT UT: På lydopptaket kan man høre at pleietrengende Marit Kjørstad Jakobsen blir skjelt ut av pleierne. (Foto: TV 2)

Asker kommune: – Vi beklager på det sterkeste

– Dette er grovt uaktsomt. Det er brudd på faglige og etiske retningslinjer, og det baklager vi på det sterkeste, sier rådmann i Asker kommune, Lars Bjerke, til TV 2.

Asker kommune har gjort en intern gjennomgang av saken. Ifølge rådmannen er det bare én pasient som har blitt utsatt for trakasseringen, men han vil likevel be Helsetilsynet om en uavhengig granskning.

– Vi har allerede iverksatt tiltak knyttet til enheten og til den enkelte ansatte slik at vi har kontroll på situasjonen. Deretter vil vi få en uavhengig granskning via Helsetilsynet, sier han.

Tar sterk avstand

Er det slik pleiere skal behandle pasienter?

– Nei det er helt åpenbart ikke slik en behandler pasienter og det tar vi sterk avstand fra, sier han.

Opposisjonen i den høyrestyrte kommunen reagerer også på saken. De vil be om en redegjørelse for å få fram alle detaljene

– De ansatte i kommunen gjør så godt de kan hver eneste dag, men det skal være støttesystemer og ledelsessystemer som gjør at ansatte blir satt i stand til å utføre jobben sin, enten det er bemanning eller etiske reglene og måten en opptrer på overfor de svakeste, sier gruppeleder i Asker Arbeiderparti, Ivar H. Kristensen, til TV 2.