SPILLE SYK: Mandag får den terrorsiktede tilgang på aviser. Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby (innfelt) frykter det kan påvirke en eventuelt ny sakkyndigrapport.  (Foto: Scanpix)
SPILLE SYK: Mandag får den terrorsiktede tilgang på aviser. Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby (innfelt) frykter det kan påvirke en eventuelt ny sakkyndigrapport. (Foto: Scanpix)

Frykter at Breivik vil spille syk

Fra mandag kan terrorsiktede Anders Behring Breivik lese aviser. Det kan påvirke utfallet av en eventuell ny psykiatrisk utredning, frykter politiet.

– Jeg utelukker ikke at de kan påvirke en eventuell ny sakkyndigrapport, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Klassekampen.

Les også: Bistandsadvokater vil ha ny Breivik-rapport

Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte i sin rapport med at Behring Breivik lider av paranoid schizofreni og derfor ikke er strafferettslig tilregnelig.

Behring Breivik skal først ha blitt fornærmet over diagnosen, men har siden endret mening og er nå ifølge sin forsvarer Geir Lippestad tilfreds, og ikke lenger skuffet over rapporten.

De sakkyndiges rapport har høstet skarp kritikk fra flere hold, og flere har tatt til orde for en ny vurdering. Den kan i så fall bli påvirket av at han i mellomtiden har kunnet følge striden mellom ulike fagfolk i avisene.

– Skal han mot formodning vurderes på nytt, kan det jo bli et spørsmål om han prøver å tilpasse seg. Det at han får vite så mye, kan påvirke hvordan han forklarer seg til eventuelt nye sakkyndige, sier rettspsykolog Pål Grøndahl.

(©NTB)