Kurtovic og Bredal (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Kurtovic og Bredal (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Linn Jørum Sulland og Ida Alstad (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
Linn Jørum Sulland og Ida Alstad (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

Håndballjentene gjør jobben på toalettet

Jobben gjøres ikke bare på banen for Ida Alstad og co. Håndballjentene må følge nøye med på urinen i den brasilianske heten.

Santos (TV 2 Sporten): Da de norske jentene møtte pressen fem minutter etter kampen mot Montenegro var over, så de allerede ut til å ha dusjet – og glemt håndkle. Svetten silte på alle spillerne, men for noen er det helt avgjørende å være oppmerksom på væskeinntak hele døgnet igjennom.

– Det er ikke bare viktig å drikke godt med vann før kamp. Allerede kvelden i forveien må jeg begynne å forberede meg, sier Ida Alstad.

Les også: Norge sikret gruppeseieren etter håndballdrama

Disse svetter mest
Hun er nemlig den som svetter mest på det norske laget, sammen med Marit Malm Frafjord og Karoline Dyhre Breivang.

På den andre siden av skalaen er venstrekantene Camilla Herrem og Kari Mette Johansen. I norske haller svetter de minimalt, men mot Montenegro var selv Herrem våt i håret.

– Alle svetter mye i denne varmen og med denne luftfuktigheten, så jeg svetter mye mer enn vanlig. Men det er ikke sånn at drakten blir gjennomvåt, sier Herrem.

– Men min kan du vri opp! Jeg er klissvåt av svette, sier Alstad, som i fredagens kamp plutselig kjente at hun måtte ta et akutt bytte.

– Jeg kjente meg mer og mer fjern i blikket og merket at jeg tydelig manglet væske, forteller Alstad.

Se episoden her (saken fortsetter under):

579644

Sjekker urinen
Landslagslegen forteller at hver enkelt er ansvarlig for å lytte til kroppen under kamp.

– Vi har hatt omfattende tester i forkant av VM, og hver enkelt er klar over hvor mye væske de må ha. Bare ved å sitte på benken mister vi en halv liter væske i løpet av en kamp. Vi følger med på spillerne om de begynner å rote og gjøre mye feil – da er de sannsynligvis dehydrerte, og må byttes ut, sier landslagslege Anne Froholdt, som forteller at jentene må rapportere om fargen på urinen hver dag.

– Urinen skal være nærmest blank, og jentene må følge nøye med ved hvert toalettbesøk. Alle må rapportere om fargen på urinen til meg, sier landslagslegen, som hele tiden passer på at jentene får i seg nok væske, salt og mineraler.

Hodet koker
Montenegro nærmet seg Norge med stormskritt i andre omgang, men gjorde avgjørende feil i overtall mot slutten og fikk to spillere utvist. Dermed måtte Bojana Popovis og co. til slutt se seg slått.

– Hodet påvirkes og man gjør feil når man ikke har fått i seg nok væske. I tillegg påvirkes blant annet temperamentet, forklarer landslagslegen.

Mister grepet
Varme og klamme hender gjør også at risikoen for å glippe ballen i avgjørende situasjoner øker.

– Det er en fordel de gangene vi bytter mellom forsvar og angrep. Da kan vi drikke, få en liten pause, ise ned hendene og kommer friskere på banen igjen, sier Alstad.

Les også: Herrem: – Forstår f**n ikke hvorfor de gidder å gå ut

Camilla Herrem påvirkes ikke av varmen i like stor grad som lagvenninnen, men sliter mer med grepet.

– Det var vanskelig å få skikkelig grep om ballen. Den var glatt og hendene var glatte, forteller Herrem, som mener varmen er absolutt verst for bakspillerne.

– Vi kantene går ikke akkurat i krigen slik som bakspillerne gjør. Både i forsvar og angrep er det langt mer slitsomt for bakspillerne.

Les også: Slik spilles åttedelsfinalene i VM

Herrem spilte hele andre omgang og deler av første omgang – uten å bytte.

– Hun mister jo ikke like mye væske, men skulle nok hatt en ispose nede på kanten der, sier Alstad.