UVÆR: Et kraftig lynnedslag drepte familien som ferierte i fjellområdet. (Illustrasjonsbilde). (Foto: Wikipedia Commons)
UVÆR: Et kraftig lynnedslag drepte familien som ferierte i fjellområdet. (Illustrasjonsbilde). (Foto: Wikipedia Commons)

Derfor lyner og tordner det om vinteren

– I går kveld var det minus i Oslo, og det både snødde, lynte og tordnet. Er dette normalt? Og hvordan er det mulig, spør Pia Therese Iversen. Her er svaret!

Pia Therese Iversen er ikke den eneste som har kommet med dette spørsmålet på facebooksiden til storm.no.

Et imponerende syn! (Foto: Wikipedia Commons)
Et imponerende syn! (Foto: Wikipedia Commons)

– Satt nå her i går kveld og koste meg med en kopp te. Plutselig lyste himmelen opp 3-4 ganger, lyn nå i desember, skriver Line Pettersen 8. desember.

– Lyn og torden i Buskerud i desember? Hvordan kan det ha seg, skriver Mette Berg Lie.

– Minus 7 grader og snøvær ute, utenfor Kongsberg. Men plutselig et lyn og tordensmell! Er det virkelig mulig??? Trodde ikke det gikk an om vinteren jeg, skriver Bjørnar Strenge Næss.

Forskjell på øst og vest

Det er bare folk østpå som blir forundret når det lyner og tordner om vinteren. Der er tordenvær vanligst på sensommeren, og sjelden vinterstid.

– På Vestlandet er det omvendt, sier Storm-meteorolog Roar Inge Hansen. Her hos oss er vi vant til tordenvær om høsten og vinteren.

Det lyner og tordner fordi luften er ustabil. Varm luft nær bakken kommer i bevegelse, og stiger oppover. Der kjøles den ned, og det dannes regn, snø og hagl.

Nå vannet kondenserer varmes luften enda mer opp, og stiger enda høyere. Varmen gjør at det blåser oppover, samtidig som nedbøren trekker luft med seg nedover. De sterke vertikale vindene skaper turbulens, som lader opp skyene - og det smeller.

Her kan du sjekke om og hvor det lyner og tordner nå

Hav og landHer lynte det i går.

– På Østlandet er det den solvarme bakken som varmer opp luften nederst slik at den stiger, derfor er tordenvær et sommerfenomen der, forklarer Hansen.

Les: Tordenvær er sommervær

På Vestlandet er det varme havet som skaper tordenbygene. Om vinteren er havet varmere enn land, og lavtrykkene som kommer inn mot Vestlandet er ofte fulle av tordenbyger i bakkant av selve nedbørfronten.

Sørøstlig vind

Årsaken til at det nå lyner og tordner på Østlandet, midt i desember, er at lavtrykk i det siste har gått langt sør, og inn i Skagerak.

– Det har gitt sørøstlig vind, som har blåst ustabil luft opp og inn over Østlandet, sier Hansen. Og altså tordenbyger.

Har du spørsmål om vær og vind? Bruk facebooksiden til storm.no, så skal vi forsøke å svare deg!