Hva gjør du dersom du ser ditt barn være i en konflikt med et annet barn. Det er lurt å tenke seg om før man bryter inn.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Hva gjør du dersom du ser ditt barn være i en konflikt med et annet barn. Det er lurt å tenke seg om før man bryter inn. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Kunsten å takle andres unger

Hva gjør man med en frekk unge som ikke er ens egen? Kan man forby vennskap? Her får du gode råd.

Det sies at barn passer best i sitt eget hjem. I møte med andres barn får vi kjenne på andres oppdragelse. Enten det er i eget hjem eller på besøk hos andre.

– En snørrete hånd som lager kunst på stuevinduet ditt kan være utfordrende, sier Elisabeth Gerhardsen, barnepsykolog og forfatter til God morgen Norge.

Les også: Jenter er søte og gutter er tøffe

I ditt hjem bestemmer du

Når andres barn er med dine barn hjem møter du fort utfordringer. Her er det noen greie retningslinjer, mener Elisabeth Gerhardsen.

– I ditt hjem gjelder stort sett dine regler. Du er i din fulle rett til å påpeke at det ikke er lov å hoppe i sofaen eller lage kunst på vinduet ditt med snørrete fingre. Alt som handler om å håndtere dine ting kan du korrigere på en pen og grei måte. «Her er det slik at vi venter med å forsyne oss til de voksne har sagt vær så god».

– Det man derimot skal være mer forsiktig med er å korrigere noe som går direkte på gjesten som person, som feks kresenhet. Det er forskjell på om du føler du blir utsatt for frekkheter eller om du bare synes ungen bør strammes opp.

Les også: 11.11.11 er dagen alle vil gifte seg.

Et bidrag

Men det er også lov å snu det til det positive. Elisabeth Gerhardsen mener vi alle kan bidra.

– Det er en farlig trend at vi ser barna våre så lite i hverdagen. Samtidig skal vi ikke bry oss med at andres barn gjør noe galt. Dersom våre irettesettelser kan hjelpe barnet til å fungere bedre sosialt er det en god ting. Din grensesetting bør ha et vennlig preg, og du kan tenke at du gjør det av vennlighet og ikke bare fordi det ungen gjør irriterer deg. Det kan for eksempel hjelpe barnet i andre sammenhenger å lære at man ikke skal pille seg i nesen ved matbordet.

Les også: Her er barnas sukkerbomber

Les også: Dette bør du tenke på før du kjøper ski til barna

På besøk med foreldre

Noen ganger må man bare bite tenna sammen. Det kan være det beste når man er sammen med andre barn og deres foreldre. Enten du er på besøk med dine barn eller har besøk av barn med sine foreldre.

– Det vanskelige når foreldrene er tilstede er at det egentlig er dem du korrigerer når du stopper deres barn fra å forsyne seg av kakepynten.

Du kritiserer egentlig foreldrene for det du mener er mangel på oppdragelse.

Her mener barnepsykologne at du må tenke raskt.

– Bit tenna sammen eller avgjør at regelbruddet er så grovt at du ikke kan overse det! Uansett bør du velge dine ord med omhu hvis du irettesetter et barn mens foreldrene hans hører på.

Det er også viktig å passe på at ikke forskjellene blir altfor store mellom hva dine barn og de andre barna får lov til hvis det er flere familier sammen. Prøv å finne en gylden middelvei.

Les også: Bruker bamse for å kommuniserer med datteren

Blande seg i konfliker?

Hva gjør du dersom du ser ditt barn være i en konflikt med et annet barn? Det er lurt å tenke seg litt om før man bryter inn.

– Det er fort gjort å tenke at det mitt barn gjør galt ikke er så farlig, men derimot få lyst til å blande seg inn straks det er ditt barn det går utover. Rådet må være at jo yngre barna er desto mer trenger de hjelp til å lære hvordan de skal oppføre seg mot andre.

Når barna er over skolealder kan det derimot bli pinlig hvis mor eller far blander seg. Da er det bedre å ta barnet ditt til side og fortelle hva man ikke liker ved oppførselen. Men det må gjøres mens det skjer. Ikke vent til gjesten har gått. lærer de bedre og de får mulighet til å forandre oppførselen.

Noen ganger bør man holde seg litt unna og se an situasjonen.

– Unger er ikke langsinte. Ha litt is i magen. Det er ikke alltid så lurt å blande seg i ungenes hverdagskonflikter. Som forelder kan du gi råd, men vær forsiktig med ålegge deg opp i hvordan barna blir venner igjen.

Når barn slår

Når barn slår skal man alltid blande seg, mener barnepsykologen.

– Du skal aldri stå og se på at barn slår hverandre, men du må være bevisst at du sannsynligvis ikke vet hva forløpet til slåingen er. Du bør derfor ikke ta parti, men feks si at du ikke vet hva som er skjedd, men at det ikke er lov å slå.

Forby vennskap mellom to barn?

– Det første du må ta stilling til er hvorfor du ikke liker vennskapet. Er det vennens væremåte som plager deg slik at du føler at ungen din blir negativt påvirket, eller kan det være at du ikke liker foreldrene til barnet?

Heldigvis finnes det andre løsninger.

– Å forby et vennskap er ikke så lurt . Det fører ofte til Romeo og Julie-effekt der ungen din bare blir mer oppsatt på å være sammen med den andre. Men man kan stikke kjepper i hjulene for vennskap man tenker kan være uheldig for sitt barnet. For eksempel ved at det oftest passer dårlig dersom barnet ditt vil være med akkurat denne kameraten hjem, og at det ikke passer at kameraten blir med på hyttetur osv. Altså gjøre det vanskelig å la dem treffes.

Les også: - Et overgrep å frata barn retten til å banne

Les også: Barn mobbes i barnehagen

Siste råd før jul

Når familie og venner samles kan det være lurt å ha tatt en liten prat med sine egne barn i forkant. Allerede fra 3-4 års alder kan du snakke med barna om reglene.

– Snakk med barna om at foreldre er forskjellige og har ulike regler. Du kan velge å si at dine regler også gjelder hos andre, eller du kan være klar på at dere gjør et unntak fordi dere er på besøk hos akkurat den familien. Nevn gjerne konkret hvilke regler du tenker på. Ulik tilgang på godteri eller ulike leggetider kan være vanskelig. Da er det bedre å justere egne regler for at barna skal føle seg rettferdig behandlet.

Les også: Fryktet at Petra og teodor skulle dø