Skøytesøsknene Håvard og Hege Bøkko har begge hatt stor suksess på isen.

Til tross for sin unge alder har Håvard og Hege etablert seg helt i verdenstoppen på skøyter. Mens Håvard er verdensmester, har Hege tatt to sølv i junior-VM.

Treneren fikk sparken

Men for to år siden var begge to gjennom en tøff tid da deres trener Peter Müller fikk sparken kort tid før OL i Vancouver.

– Han kom nesten gråtende inn på rommet mitt og sa «nå tror jeg jobben snart er ute,» og da begynte jeg å skjønne alvoret. Det var mye tenkning da, og jeg hadde ikke lyst til å miste Peter. Han var drømmetreneren, sier Hege til «God kveld Norge».

Både Håvard og Hege ville gjerne beholde den karismatiske treneren.

Derfor brøt de tidligere i år ut av landslaget for igjen å bli trent av Peter Müller. Det skapte voldsomme reaksjoner. I ettertid har det også pågått en konflikt mellom Müller og landslagsledelsen.

Treneren nektes nemlig å være til stede på isen når Håvard og Hege går løp.

Les også: Peter Mueller kaller Skøyteforbundet barnslig

– Lett å sitte foran en data og gjøre opp en mening

Utøverne selv merker lite til bråket.

Les også: Håvard og Hege Bøkko slutter på landslaget

– Vi hører bare støttende ord, og de som mener noe annet, tør ikke komme face to face og si det. Og det er dumt for dem, da får de ha den meningen de vil. Det er lett å sitte foran en datamaskin og lese noen artikler og lage en mening ut fra det, sier Hege.

– Når treninga er ferdig, da er han på en måte en kamerat. Han skrur om en bryter fra trener til kamerat. Han er ganske unik sånn, mener Håvard.

Må ofre mye

Det er en ny glød hos skøytetalentene nå som de har fått tilbake favorittreneren sin, selv om de må ofre mye som mange andre ungdommer tar som en selvfølge.

– Det er jo litt spesielt når alle venninnene reiser ut på jordomseiling, og til Sydney for å være der et år, og jeg er stuck i Norge for å trene. Men dette er livet mitt, og det er det jeg på en måte brenner for. Det er ingenting jeg heller vil enn å gå på skøyter, sier Hege Bøkko.

Men å kombinere toppidrett med kjæreste og privatliv er ikke alltid like lett, men Håvard har fått det til.

– Det går mest i telefoner og på internett og sånt. Så det går, sier han.