MÅLRETTET: Sebastian (3) er ikke i tvil om hva han ønsker seg til jul. (Foto: TV 2)
MÅLRETTET: Sebastian (3) er ikke i tvil om hva han ønsker seg til jul. (Foto: TV 2)

Ny undersøkelse: Nei til harde pakker

De fleste vil ikke ha harde pakker til jul lenger, ifølge en undersøkelse gjort av Framtiden i våre hender.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Kom, vi må bort her, sier tre år gamle Sebastian Berge til moren mens han drar henne bort til en lekecampingvogn i BR-butikken på kjøpesenteret Kvadrat.

Han vet akkurat hva han vil ha på et av Norges største kjøpesentre som ligger på Forus ved Stavanger og Sandnes. Der er det også mange andre handlende ute en formiddag på en hverdag.

– Jeg har kjøpt en diskokule og et smykkeskrin. Det er hemmelig hvem det er til, sier Marthe Elise Hommersand Gabrielsen.

TAR PÅ SEG JULESMILET: Smørblide Silje Tokheim, butikksjef på Dick & Daisy, tar på seg julesmilet når hun får pakker hun egentlig ikke ønsker seg. (Foto: TV 2)

– I dag blir det blir Barbie og Pet shop og noen klær til barna, forteller Ann Elin Gulbrandsen.

Rett ved siden sitter en liten jente og tygger på en ny bamse.

– Det ble en tidlig julegave, ja. Jeg vurderer om jeg skal pakke den inn når jeg kommer jeg hjem, opplyser mammaen blidt.

Les også: Vanlige nordmenn overtar som naskekonger før jul

Folk får ting de ikke vil ha

Litt mer enn fire av ti sier nå at de regner med å få ting de absolutt ikke vil ha til jul. Det viser en undersøkelse gjort av Framtiden i våre hender.

– Jeg har fått noe jeg ikke ville ha før, men da tar på julesmilet og later som jeg vil ha det. Jeg bytter en del av gavene mine, sier Silje Tokheim, butikksjef på Dick & Daisy på Kvadrat.

ØNSKER SEG OPPLEVELSER: - Undersøkelsen vår viser at folk ønsker seg opplevelser, sier Håkon Fossmark i Fremtiden i våre hender. (Foto: TV 2)

Les også: Her kan du posere med nissen – tungt bevæpnet

38,7 prosent av befolkningen mener også at barna får for mye gaver til jul, ifølge Framtiden i våre hender.

– Det blir mye på barna, for de får både av oss, tanter, onkler, venner og besteforeldre. Vi prøver å begrense det, men det er ikke så lett, sier Gulbrandsen.

Vil ikke ha harde pakker

For det er faktisk ikke harde eller myke pakker folk ønsker seg i år.

– Jeg ser på reise som jeg skal gi mannen min til jul i år. Vi har 20 års bryllupsdag og da ville jeg gi noe spesielt, sier Elaine Grødem som sitter inne på Ticket.

– Det er noe annet enn å få en genser som du glemmer med en gang. En reise det husker du resten av livet, fortsetter hun.

Den perfekte gaven

For over halvparten av befolkningen har heller ha opplevelser og tjenester øverst på ønskelisten, ifølge undersøkelsen. Mens 53,6 prosent ønsker seg det mest, vil 46,4 prosent ha myke og harde pakker.

Les også: Her stjeles julegavene til de fattige

– Undersøkelsen viser at julen har blitt mye mas og pakker og ting. Derfor vil vi i framtiden i våre hender oppfordre til å gi opplevelser eller tjenester istedenfor den tingen man har fra før. Det kan være alt fra restaurantbesøk, til hotellovernatting, klippekort på vasking, massasje eller en times lytting. Kun fantasien setter grenser, sier Håkon Fossmark, kommunikasjonsrådgiver i Fremtiden i våre hender.

FIKK BADEVEKT: Elaine Grødem var ikke fornøyd da mannen komm hjem med en innpakket vekt til jul. (Foto: TV 2)

– Folk har det de trenger. Vi er blitt bortskjemte. Så nå er det reiser som er populært. Særlig opplevelsesreiser med spa og mer innhold enn kun å slikke sol på en strand, sier Silje Valentine, butikksjef for Ticket på Kvadrat.

Hva er det verste du har fått til jul?

– Jeg fikk en vekt av mannen min. Noen hadde tipsa ham og sagt at det hadde vært fint. Da ville jeg kaste både ham og den av vinduet. Og det var en hard pakke! sier Grødem og ler godt.

Les også: Klamydia-boom i julebordsesongen

Se www.framtiden.no for tips om miljøvennlige gaver.