Nå dukker det opp røde trekanter dersom det varsles unormalt vær fremover.
Nå dukker det opp røde trekanter dersom det varsles unormalt vær fremover.

Sjekk om det er unormalt vær i vente

Blir det beinkaldt, knallvarmt, mye nedbør eller sterk vind der du bor? Nå får du varsel på storm.no dersom været blir heftigere enn det pleier å være på denne dagen i året.

På et år faller det 2250 millimeter nedbør i regnbyen Bergen. Oslo får 763 millimeter. Bergensere har naturlig nok et helt annet forhold til regn enn østlendinger.

Sånn er det med vind og temperatur også. Minus 30 grader er helt greit i Røros og Kautokeino, i Kristiansand ville det ført til unntakstilstand.

Rød trekant

På varslingsiden får du vite at det er unormalt mye vind i vente fredag.
På varslingsiden får du vite at det er unormalt mye vind i vente fredag.
Det er både viktig og nyttig å få greie på om det er unormalt vær på vei. Men du skal være meteorolog for å vite om 20 millimeter nedbør på et døgn er normalt eller ikke akkurat der du bor.

Nå får du hjelp! I dagsboksene på forsiden av storm.no dukker det nå opp en rød trekant dersom det varsles unormalt vær.

Klikker du på dagsboksen åpnes som vanlig varslingsiden. Der får du informasjon om hvorfor den røde trekanten er satt på; om det blir unormalt varmt, kaldt, mye vind, eller mye nedbør.

Normalvær

For å vite når det skal settes på en rød trekant må vi først vite hva som er normalt vær der du bor, på akkurat denne dagen i året.

– Det er laget det vi kaller modellflater, forklarer Storm-meteorolog Inge Johannessen. En flate som forteller hva som er normal middelvind og vindkast, en for normal temperatur, og en for normal nedbør.

Normalflatene baserer seg på klimadata for 30 år, og dekker hele verden. Du kan altså også sjekke om det er ventet unormalt vær der du skal på ferie.

EFI-indeksen

Vindfullt, varmt, kaldt, eller vått.
Vindfullt, varmt, kaldt, eller vått.
Når datamaskinene regner på været lager de ikke bare en prognose, men mange.

Les: Storm.no er blitt enda bedre

Prognosene sjekkes mot hva som er normalt for ditt sted i dag, og fire dager frem.

– Dersom mange av prognosene viser at det er unormalt vær i vente, øker det vi kaller EFI-indeksen, forteller Johannessen

EFI står for "Extreme Forecast Index", ekstremværindeks på norsk.

Indeksen varierer mellom 0 og 1. Tipper den over 0,8 settes den røde trekanten på dagsboksen automatisk, slik at du får beskjed om at det blir uvanlig varmt, kaldt, vått eller vindfullt enten du bor i Bergen, på Røros eller i Oslo.