UTEN KONTROLL: Utenlandske betalingsfilialer og agenter i Norge som driver med pengeoverføringer, har i flere år vært brukt av kriminelle til å få ulovlig profitt ut av landet. (Foto: TV 2)
UTEN KONTROLL: Utenlandske betalingsfilialer og agenter i Norge som driver med pengeoverføringer, har i flere år vært brukt av kriminelle til å få ulovlig profitt ut av landet. (Foto: TV 2)

Norske myndigheter får ikke kontrollere pengeoverføringsselskaper

Betalingsfilialer og agenter som brukes av kriminelle som overfører penger til utlandet, blir ikke oppsøkt og sjekket her i landet. Det er utenlandske tilsynsmyndigheter som skal føre kontroll.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenlandske betalingsfilialer og agenter i Norge som driver med pengeoverføringer, har i flere år vært brukt av kriminelle til å få ulovlig profitt ut av landet. I motsetning til vanlige banker kan man på minutter sende store beløp ut av landet, som i neste øyeblikk kan tas ut nærmest hvor som helst i verden.

– Alvorlig

– Det som var hensikten bak hele hvitvaskingsregelverket som Stortinget har vedtatt var jo å forebygge nettopp terror og andre type kriminelle handlinger, finansiert på denne måten. Derfor er det alvorlig når vi ser at regelverket kan utnyttes i stor grad, sier Torgeir Micaelsen, leder av finanskomiteen på Stortinget.

Til tross for en meget streng lov som skal hindre hvitvasking og terrorfinansiering, viser TV 2s avsløringer at det nærmest er fritt frem for kriminelle. De siste halvannet året har et nytt EU-direktiv åpnet opp for at nærmest hvem som helst kan drive med betalingsformidling.

- ALVORLIG: Det er alvorlig når vi ser at regelverket kan utnyttes i stor grad, sier Torgeir Micaelsen, leder av finanskomiteen på Stortinget. (Foto: TV 2)

Les også: Kriminelle hvitvasker via banker i Norge

Langt over hundre agenter opererer i dag i Norge, og disse driver betalingsformidling ved siden av ordinær drift som kan være alt fra kjøttutsalg og frisør til reisebyrå og bingo.

I dag er kontroll og tilsyn lagt til tilsynsmyndighetene i det land hvor moderselskapet har konsesjon, og styres derfor ikke av norske tilsynsmyndigheter. EU-regler gjør at norske tilsynsmyndigheter ikke kan drive kontroll. Det må gjøres av utenlandske tilsynsmyndigheter fra selskapenes hjemland. TV 2s avsløringer har skapt sterke reaksjoner på Stortinget.

Finanstilsynet i Norge bekrefter overfor TV 2 at utenlandske tilsynsmyndigheter aldri har vært i Norge for å kontrollere eller avdekke svikt. Kilder TV 2 snakker med sier det blir som om Mattilsynet kun skal sjekke papirer og besøke administrasjonen, uten å dra ut i feltet for å se nærmere på hvordan en restaurant eller kebabsjappe drives.

Uakseptabelt

– Sakene TV 2 har avslørt viser at situasjonen er uakseptabel og alvorlig når det gjelder hele tilsynet, spesielt rundt de som er satt til å kunne føre penger ut av landet for privatpersoner, og jeg synes det er såpass alvorlig at jeg vil ta opp saken med finansministeren, sier Micaelsen til TV 2 Nyhetene.

Også Finanstilsynet i Norge mener dagens tilsynsordning ikke holder mål.

Les også: – EU med gavepakke til kriminelle

– Nei, dette er ikke en tilfresstillende løsning og det er helt klart at vi ser og har sett hele tiden når dette har vært gjennomført i Norge, så har vi sett svakhetene og vi har advart om svakhetene, presiserer Kjell Arne Aasgaarden, seksjonssjef i Finanstilsynet.

TV 2 har fortalt at en agent i dag sitter varetekstsfengslet for grov narkotikakriminalitet. Vedrørende er agent og drive med pengetransaksjoner ved siden av ordinær butikkvirksomhet.

Færre rapporterer

– Erfaringen er at volumet på rapporteringer har gått ned, og vi er rimelig usikre på om kvaliteten hos alle disse agentene er slik norske lov forventer når det gjelder hvitvaskingsregime, sier Sven Arild Damslora, førstestatsadvokat ved Økokrim.

TAR OPP SAKEN: André Oktay Dahl (H) tar nå saken opp i Stortinget og krever svar på hva Regjeringen vil gjøre. (Foto: TV 2)

Dette kan tolkes som om agentene som har inntatt det norske markedet, ikke er like nøye og flinke å sende såkalte hvitvaskingsmeldinger til Økokrim, når det er foretatt mistenkelige transaksjoner.

Justispolitiker André Oktay Dahl (H) tar nå saken opp i stortinget og krever svar på hva regjeringen vil gjøre.

– Det viser vel at et lite rikt land som Norge er en honningkrukke for organisert kriminelle. Dette er alarmerende og det viser at vi er på hæla i forhold til å forebygge denne form for hvitvasking og muligens også grov narkotikakriminalitet og terrorfinansiering, sier Oktay Dahl til TV 2 Nyhetene.