Med Go' Morgen Danmarks programledere Morten Resen og Ida Wohlert i spissen har danskene samlet inn 1000 pakker smør som de donerer til nordmenn.  (Foto: Go' Morgen Danmark)
Med Go' Morgen Danmarks programledere Morten Resen og Ida Wohlert i spissen har danskene samlet inn 1000 pakker smør som de donerer til nordmenn. (Foto: Go' Morgen Danmark)

Til smørhungrige nordmenn:
4000 pakker smør er på vei fra Danmark

Go' Morgen Danmark har samlet inn smør til nordmenn i nød. Nå er 4000 pakker smør på vei til Norge.

Danskene har fått med seg den norske smørskandalen der vi, kun uker og dager før jul, omtrent er tomme for smør.

Danskene viser medfølelse, og med TV-programmet Go' Morgen Danmark i spissen har danskene satt i gang en storslått smørinnsamling.

– Vi har bestemt oss for å hjelpe dere, og donerer herved 1000 pakker smør til Norge, sa Morten Resen, programleder i Go' Morgen Danmark til God morgen Norge onsdag morgen.

Her får Vår og Jan Øyvind sjenket 1000 pakker smør fra sine kolleger i Go' Morgen Danmark, Ida Wohlert og Morten Resen. (Foto: God morgen Norge)
Her får Vår og Jan Øyvind sjenket 1000 pakker smør fra sine kolleger i Go' Morgen Danmark, Ida Wohlert og Morten Resen. (Foto: God morgen Norge)

Les også: Danskene vil bytte smør mot norsk olje

Vil sykle til Norge med smør

Nå har saken eskalert. 1000 pakker smør har blitt til 4000 ved hjelp av gavmilde dansker.

Go' morgen Danmarks programledere Morten Resen og Ida Wohlert lovte nordmenn smør innen få dager.

Etter at de i Go' morgen Danmark etterlyste sjåfører som kunne bringe smørpakkene til Norge har både flyselskapet Norwegian og Stena Line meldt seg. Go' Morgen Danmark har hatt stor pågang av frivillige dansker som tilbyr seg å få smørpakkene til Norge.

– En 14 år gammel dansk gutt har til og med tilbudt seg å sykle smøret fra Danmark til Norge, sier Lars Brolev, journalist i Go' morgen Danmark.

Etterlyser sjåfør til smørleveranse

– Vi finner en løsning, og lover at dere kommer til å ha mer smør innen få dager, sa Go' morgen Danmarks programledere Ida Wohlert og Morten Resen tidlig onsdag morgen.

Snart er to lastebiler fylt med smør på vei til smørhungrige nordmenn. En bil kjører fra København via Sverige, mens en annen kommer fra via ferge fra Jylland. Smøret er ventet å ankomme Norge fredag morgen.

Les også: Johnny fant 30 kilo smør i strandkanten

Dansk meieri nekter å hjelpe Norge

Tine meierier har produsert 25 millioner liter mindre melk enn i et normalår, noe som har skapt problemer for de som skal bake før jul.

Dette har ført til at Norge har måttet lette tollmuren sin og importere smør fra Belgia. Men den danske meierigiganten Arla forsyner både Sverige og Finland med smør, men har blånektet å hjelpe Norge.

Grunnen er at danskene har sloss mot de høye norske tollsatsene i ti år. Danskene tviler på at de midlertidige kuttene i avgiftene vil bli mer enn midlertidig.

Selvom butikkene er tomme for smør, finnes det løsninger. Du kan jo for eksempel lage smøret selv. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Selvom butikkene er tomme for smør, finnes det løsninger. Du kan jo for eksempel lage smøret selv. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Lag ditt eget smør

Blir du ikke en av de heldige mottakerne av det danske smøret, kan du lage ditt eget smør.

Slik gjør du det!

Her er Wenches tips til en enklere julebakst