Den islamkritiske bloggeren Peder Jensen, som signerer sine innlegg under navnet Fjordman, har tydelig inspirert Anders Behring Breivik i årene før terroraksjonen fant sted. I Breiviks manifest refereres det til Fjordman over 100 ganger.

Les også: Kan ha funnet hemmelige koder i Breiviks manifest

– Har et ansvar

Breiviks forsvarer Geir Lippestad sier til VG tirsdag at han mener Jensen må føres som vitne under rettssaken mot Breivik.

– Det er for lett å stikke hendene i været og si at jeg ikke ante at noen kunne gjøre som Anders Behring Breivik. Du har et ansvar når du uttrykker deg på en ekstrem måte, sier Lippestad til avisen.

MANIFESTET: Breiviks dokument ble sendt til et stort antall mottakere via e-post kort tid før terrorangrepene.

Foruten Jensen peker advokaten på Hans Rustad, redaktør for nettstedet Document.no, som en han ønsker som vitne i saken. Breivik var en aktiv deltaker på nettstedets forum.

– Churchill var mer drastisk

Jensen skriver i en e-post til TV 2 at han har tatt konsekvent avstand fra terrorisme i sine skriverier og ikke ser noe grunnlag for å dytte skylden for Breiviks gjerninger over på andre.

– Man kan ikke holde andre personer ansvarlig for handlingene til en sinnssyk person de aldri noensinne har møtt, skriver Jensen.

Han viser dessuten til at Breivik viser til en rekke andre personer i sitt manifest, blant andre Winston Churchill og John F. Kennedy. Pedersen mener at Churchills tekst er langt mer drastisk enn det han noen gang har skrevet.

– Men svært få mennesker vil holde Churchill medansvarlig for Breiviks massemord, skriver «Fjordman».

Jan Simonsen: – Å få e-post fra en massemorder gir meg frysninger