MYTER OM LETTBRUS: 2011 blir nok et seiersår for lettbrusen. Nordmenn drikker stadig mer lettbrus, og mindre sukkerbrus. Samtidig lanseres stadig nye myter om bivirkninger knyttet til lettbrusdrikking. (Foto: Mertens, Kerstin/Samfoto)
MYTER OM LETTBRUS: 2011 blir nok et seiersår for lettbrusen. Nordmenn drikker stadig mer lettbrus, og mindre sukkerbrus. Samtidig lanseres stadig nye myter om bivirkninger knyttet til lettbrusdrikking. (Foto: Mertens, Kerstin/Samfoto)
LETTBRUS: For mye lettbrus kan være skadelig, viser amerikansk forskning. Her hjemme er det delte meninger om hvor bokstavelig man skal ta USA signalene. (Foto: CBS)
LETTBRUS: For mye lettbrus kan være skadelig, viser amerikansk forskning. Her hjemme er det delte meninger om hvor bokstavelig man skal ta USA signalene. (Foto: CBS)

– Lettbrus kan lure deg til å spise mer

Vi drikker lettbrus som aldri før, og ekspertene er uenige om bivirkningene. Få svar på mytene her.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

Vi drikker stadig mer lettbrus. Ferske tall for 2011 viser at salget av lettbrus nok en gang tar innpå sukkerbrussalget.

Fra oktober i fjor til samme måned i år drakk vi 191 millioner liter brus tilsatt kunstig søtstoff. Riktignok en nedgang på 1,7 prosent, men salget av sukkerbrus gikk ned med hele 6,1 prosent.

Lettbrus er ikke slankende, men kan bidra til å øke vekten din

Lettbrus knuser vanlig brus
– Den siste tiårsperioden har sukkerbrusforbruket vårt gått dramatisk ned til fordel for brus med søtstoff. Sukkerbrus alene har besørget 25 prosent av nedgangen i sukkerkonsumet i Norge, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen til TV 2 Sporty.

LES OGSÅ: – Lavkarbo svekker innsatsen på trening

Men kan det være sunt å drikke så mye lettbrus som vi gjør?

Nedenfor ser vi nærmere på hva lettbrus faktisk gjør med kroppen din.

MINDRE BRUS: Vi kjøper mindre brus og øl her i landet. Avgiftsnivået i Norge må ta mye av skylden, mener Bryggeri- og Drikkevareforeningen. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
MINDRE BRUS: Vi kjøper mindre brus og øl her i landet. Avgiftsnivået i Norge må ta mye av skylden, mener Bryggeri- og Drikkevareforeningen. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

MYTE 1: Lettbrus gjør deg fet
«Lettbrus er ikke slankende, men kan bidra til å øke vekten din», var budskapet i to studier som American Diabetes Association la frem i juni.

474 testpersoner ble fulgt over 9,5 år av eksperter fra University of Texas i San Antonio.

Konklusjon: Personer som drakk to eller flere lettbrus daglig hadde 70 prosent større økning i midjemålet enn de i kontrollgruppen som ikke drakk lettbrus, og dermed høyere risiko for diabetes, kreft og hjerte- og karsykdommer.

– Når belønningsresponsen uteblir fører dette til at noen inntar mer mat i stedet. Man får i seg for mye energi og kan dermed stå i fare for å legge på seg, forklarer Sportys kostholdsekspert Siri Marte Hollekim.

LES OGSÅ: Triks for å unngå julekiloene

Siri Marte Hollekim, ekspert innen trening og kosthold, TV 2 Sporty (Foto: Nina Kausland/)
Siri Marte Hollekim, ekspert innen trening og kosthold, TV 2 Sporty (Foto: Nina Kausland/)

Trine Husøy, seniorforsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, er ekspert på tilsetningsstoffer. Hun mener på generelt grunnlag at lettbrusdrikkere ikke har grunn til fedmepanikk.

– Jeg tror ikke det er mulig å trekke en konklusjon i en studie hvor det bare ble målt konsum av lettbrus i forhold til de som ikke drikker, uten også å studere kostholdet.

Det er helt trygt å drikke moderate mengder med lettbrus.

LES OGSÅ: Forsker slår fedmealarm

Høyt bruskonsum er ofte forbundet med et mindre sunt kosthold, og ut ifra de nettstedene som har presentert studien kan jeg ikke se at dette er gjort.

– Vitenskapskomiteen for mattrygghet undersøkte den vitenskapelige dokumentasjonen på om lettbrus kunne gi økt appetitt i 2007. Vi fant ikke noen holdepunkter for at det var noen sammenheng mellom konsum av lettbrus og økt appetitt, sier Husøy.

Trygt
– Ut ifra vår risikovurdering er det helt trygt å drikke moderate mengder med lettbrus, med tanke på de mengder søtstoffer du får i deg, sier Husøy.

Petter Nome (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Petter Nome (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Petter Nome mener fedmediskusjonen rundt lettbrus er tåpelig.

– Alternativet er jo å drikke sukkerbrus, et dårlig alternativ for dem som sliter med overvekt.

Han er kritisk til den amerikanske undersøkelsen nevnt ovenfor.

– Jeg er usikker på i hvilken grad de har korrigert for andre faktorer i respondentens livsførsel, særlig kosthold, trening og røyking. Folk som drikker svært mye brus av det ene eller andre slaget kommer ofte dårlig ut på en del andre parametre også. Dermed er det ikke nødvendigvis brusen som er skyld i problemene, det kan like gjerne være helt andre ting, eller en kombinasjon av ulike forhold, sier Nome.

LES OGSÅ: Vi er snart like fete som amerikanerne

Pepsi Max (Foto: Jared C. Tilton/Afp)
Pepsi Max (Foto: Jared C. Tilton/Afp)

MYTE 2: Lettbrus er helseskadelig
«Lettbrus øker risikoen for å få slag» (KK februar 2011)
«Lettbrus kan gi hjerteproblemer» (TV 2 februar 2011)
«Lettbrus kan føre til diabetes» (Aftenposten april 2009)
«Storforbrukere av lettbrus kan få helseplager» (VG oktober 2005)

Vi blir jevnlig møtt med advarsler og skremselspropaganda, men hva er myter og hva er fakta?

Selv om nordmenn ligger i verdenstoppen i forbruk av saft og brus er ikke Folkehelseinstituttet (FHI) bekymret over vårt generelle søtstoffinntak.

– For høykonsumenter av lettbrus kan inntaket av konserveringsmiddelet benzosyre overskride grensen for det som er anbefalt. Selv for høykonsumenter av lettbrus er inntaket av søtstoffer under grensen for det som regnes som trygt, sier Husøy i Folkehelseinstituttet.

Så langt ser det ikke ut til at konsumet av drikke kan føre til helsebekymringer på grunn av søtstoffinntaket, selv om vi i Norge er på verdenstoppen når det gjelder konsum av saft og brus, sier hun.

LES OGSÅ: – Du kan spise deg syk

Lettbrus kontra sukkerbrus (Foto: Rodger Macuch/Ap)
Lettbrus kontra sukkerbrus (Foto: Rodger Macuch/Ap)

Ifølge Mattilsynet er fem prosent av befolkningen høykonsumenter. For menn betyr det at man drikker minst 1,4 liter brus pr. dag, mens en kvinne drikker 1 liter. En niåring som drikker minst 8 desiliter brus daglig havner også i verstingkategorien.

– Det finnes 200 uavhengige undersøkelser gjort på søtstoffer brukt i lettbrus, først og fremst aspartam. Alle konkluderer med at stoffene er trygge. Og de som blir brukt av oss er EU-godkjent, sier Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Han karakteriserer mange av skrekkhistoriene i media som «tabloidiserte freakshow».

LES OGSÅ: – Lettbrus kan gi hjerteproblemer

MYTE 3: Lettbrus ødelegger tennene
Den norske tannlegeforening ser med bekymring på at stadig flere unge mennesker får syreskader på tennene som en følge av brusdrikking.

Uavhengig av om brusen er med eller uten sukker, er syren der fortsatt. Når du drikker lettbrus unngår du sukker, men sukkerfri brus kan også være veldig skadelig for tennene.

Klinisk ernæringsfysiolog Mette Helvik Morken. (Foto: Helse Bergen/)
Klinisk ernæringsfysiolog Mette Helvik Morken. (Foto: Helse Bergen/)

Klinisk ernæringsfysiolog Mette Helvik Morken ser helst at vi reduserer vårt daglige sukkerinntak og drikker mer vann.

– Tennene har ikke så godt av drikke med lav pH, så vann er absolutt å foretrekke i hverdagen. Det er ikke grunnlag for å si at lettsaft og lettbrus har andre negative helsemessige konsekvenser.

Hun poengterer at barn og unge får i seg for mye sukker, og omtrent halvparten av sukkeret kommer fra sukkerholdig brus og saft.

LES OGSÅ: Bensinstasjoner tester ut salatbar

– Helsedirektoratet ønsker å redusere sukkerinntaket og bruk av lettsaft og lettbrus vil være en enkel måte å få inntaket ned på, sier ernæringsfysiologen tilknyttet Helse Bergen og Universitetet i Bergen.

Mattilsynet er ansvarlig for å komme med råd til befolkningen, og jeg kan bare sitere deres råd: «Vann er den beste tørstedrikk», sier Trine Husøy i FHI.

Vann i hverdagen er absolutt å foretrekke

LES OGSÅ: Nå har Davy gått ned i vekt

shio-brus
shio-brus

Sukkersmak gir avhengighet
– Jeg mener at folk på generell basis bør søke å unngå for mye søtsmak i form av tilsatt sukker eller kunstig søtsmak i kosten sin, sier Siri Marte Hollekim.

– Smak er vanedannende, og sukkersmak gir sukkeravhengighet. Hvis du bestemmer deg for å redusere salt i maten, vil du etter en stund slutte å savne det, det samme gjelder fett.

Etter en stund med mindre sukker, andre raffinerte karbohydrater og søtsmak i kosten vil lengselen etter søtsmak reduseres.

– Dette kan bidra til å snu en ond sirkel hvor du stadig går i skapet på leting etter noe godt. Kanskje kan man iblant spandere på seg et lite glass cola med god samvittighet og virkelig nyte dette, heller enn å drikke en liter cola light, sier Hollekim.

LES OGSÅ: Sjekk hvilken julemat som er sunnest

Coca Cola (Foto: Suzan/Pa Photos)
Coca Cola (Foto: Suzan/Pa Photos)

Lettbrus utkonkurrerer sukkerbrus
Hittil i år er det solgt 245 millioner liter sukkerbrus og 157 millioner liter brus tilsatt kunstig søtstoff. Pepsi Max, Cola Zero og Cola Light er markedsledende.

– Vil salget av sukkerfri brus ta igjen vanlig brus?

– Tja, det er ikke godt å si. Trenden går i den retningen, men det er et stykke igjen, sier Petter Nome.

Han mener dette er avhengig av kostholdstrender og i hvilken grad folk blir bevisst viktigheten av et balansert kosthold og tar konsekvensen av det. Brus med sukker kan gjerne inngå i et sunt, balansert kosthold, men da bør man kutte ned på andre sukkerkilder, mener han.

– Sukkerfri brus vil antakelig fortsette å ta markedsandeler fra brus med sukker, men hvor fort det vil gå kommer blant annet an på om produsentene lykkes med å forsikre forbrukerne om at det er 100 prosent trygt.

– Det siste sliter vi som nevnt litt med, avslutter direktøren i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!