Mange har babynavnet klart lenge før de blir gravid. Om du har fortalt favorittnavnet til venninnene dine, kan de bruke navnet dersom de får barn først? (Foto: Illustrasjonsfoto)
Mange har babynavnet klart lenge før de blir gravid. Om du har fortalt favorittnavnet til venninnene dine, kan de bruke navnet dersom de får barn først? (Foto: Illustrasjonsfoto)

– Min venninne «stjal» mitt favorittnavn

Det finnes uskrevne regler for hva du kan og ikke kan kalle barnet ditt.

Vibekke hadde favorittjentenavnet klart da hun ble gravid. Hennes to første barn ble gutter, og før Vibekke endelig fikk ei jente, hadde en venninne brukt Vibekkes favorittnavn på sin datter. Nå er hun usikker på om hun kan bruke favorittnavnet allikevel.

– Hun sier det er greit for henne om jeg bruker det, bare jeg tar et annet mellomnavn, men jeg er i tvil. Hva mener dere, spør Vibekke God morgen Norges Facebookgruppe.

Hva mener du? Si din mening i diskusjonsfeltet under!

Venninnen tok mitt favorittnavn

Heidi opplevde at et vennepar «stjal» guttenavnet hun alltid hadde ønsket på sitt barn.

– Det pussige var at de overhode ikke likte navnet. Men etter en middag med oss i graviditeten hvor det hadde blitt snakket litt om navn, tok det bare minutter etter at de kom hjem før det sto på Facebook at de hadde endret navn på gutten i magen, til navnet vi ville ha. Det var selvfølgelig en stor skuffelse for oss, men vi har aldri tatt det opp med dem. Vi er like gode venner i dag.

Nå venter Heidi barn nummer to.

– Det blir en jente denne gangen, så da er det ikke noe å tenke på. Men jeg merker at vi er mer forsiktig med å snakke med andre om hva vi liker av navn denne gangen, skriver hun på God morgen Norges Facebookside.

Dette hater vi å lese om på Facebook

Det er kjedelig om to barn i samme omgangskrets heter det samme, men hvem har egentlig førsteretten på navnet? (Foto: Illustrasjonsfoto)

Uskrevne navneregler

Det finnes uskrevne regler for valg av navn, tror Ivar Utne, navneforsker ved Universitetet i Bergen.

– Det å kalle barn det samme som en i nær familie eller nær vennekrets er nok en av disse reglene. Det kan oppleves som rart og litt invaderende. Jeg ville tro at dette er verre med veldig originale navn enn med mer brukte navn. Slike navn har foreldre kanskje jobbet lenge for å finne, og vil ha for seg selv. Dersom andre i nær krets tar det navnet, kan nok den som valgte navnet først føle at noen tråkker over en slags usynlig personlig grense, sier Ivar Utne til Foreldre og Barn.

Leter etter unike navn

Flere av våre Facebook-venner har droppet navn etter at noen i samme omgangskrets har tatt navnet.

Line Sofie hadde bestemt seg for å døpe datteren sin Leah, men navnet ble brukt av et vennepar som fikk barn mens hun var gravid.

– Da måtte vi tenke nytt. Det ble Tula Sofie, og vi er veldig fornøyd med det, skriver Line Sofie.

Heller ikke Susann vil at barna hennes skal hete det samme som mange andre. Helst vil hun ha et navn som ikke så mange andre har.

– Når jeg gikk gravid synes jeg Sander var et flott navn. Men jeg er glad for at jeg ikke valgte det. Hadde jeg gjort det, hadde han og fire andre i barnehagen hatt det samme navnet, skriver Susann, som endte opp med å døpe sønnen Dominic.

– Navnet er ikke «brukt opp» her i Norge, og flott er det!, skriver hun.

Hold deg unna disse navnene

Helst skal det valgte navnet være unikt, lett å huske, internasjonalt, betydningsfullt og det må passe til barnet. Likevel viser statistikken at vi ofte følger trendene når vi navngir den nyfødte.

– «Ti på topp»-listen er ikke en anbefalingsliste, men heller en liste man skal holde seg unna, sier Jørgen Ouren i Statistisk Sentralbyrå til God morgen Norge.

De mest populære navnene holder seg gjerne på listen lenge, gjerne flere tiår. Kristian er et eksempel på et standhaftig navn. Navnet har ligget på «Ti på topp»-listen siden 1974. I 2009 falt navnet ut av lista, men var tilbake året etter.

Her er «Ti på topp» listen!

Vi spurte folk på gata hvorvidt de var fornøyd med sitt eget navn, og hva de vil kalle sine barn. Se video her!

Oppkalles etter besteforeldre

Hvilke navn som er populære, går i bølger. Ifølge Une er det noen ubestemmelige strømninger i tiden som påvirker navnevalgene.

Mange velger å oppkalle barnet etter et eldre familiemedlem. Dette kan både være fordi man vil gjøre ære på en bestemor eller en oldefar, men også fordi man ønsker at navnet skal ha en spesiell betydning for familien.

Men faren er at det kan bli slossing om familienavnene mellom søsken. Det har Allis erfart.

– Hvis man plutselig kaller opp barnet etter noen i familien går det ikke lenge før mange andre i samme familie bruker navnet, skriver hun på Facebooksiden.

Anna Lene skriver at hun ble litt fornærmet da en slektning gav sønnen sin det navnet som hun alltid hadde sagt at hennes første sønn skulle ha. Løsningen ble å gi han et mellomnavn i tillegg.

– Dessuten brukte vi ulik skrivemåte. Så da ble det greit likevel, skriver hun.

Nå er navn fra 1800-tallet in