Når du tror så intenst på noe som disse terroristene gjør, kan du være helt bevist på hva du gjør og detaljert planlegge og gjennomføre et angrep uten å være psykisk syk. Sinnssykdom er ingen forutsetning, sier spesialagent Thomas O´Connor. (Foto: Montasje)
Når du tror så intenst på noe som disse terroristene gjør, kan du være helt bevist på hva du gjør og detaljert planlegge og gjennomføre et angrep uten å være psykisk syk. Sinnssykdom er ingen forutsetning, sier spesialagent Thomas O´Connor. (Foto: Montasje)

FBI-agent til TV 2: – Den ensomme ulven en av våre aller største terrortrusler

Terrorekspert fra FBI sier halvparten av alle som er involvert i ensom ulv-terrorisme har en eller annen form for sinnslidelse – uten at vedkommende trenger å være utilregnelig.

TV 2 møter spesialagent Thomas O´Connor i FBIs hovedkvarter, J. Edgar Hoover-bygningen i Washington DC.

Han jobber i etterforskningsorganets «Terrorism Task Force», er spesialist på bevisanalyse i terrorsaker og ekspert på den såkalte «ensomme ulv-terroristen» – en betegnelse som har hyppig vært brukt om den norske terroristen Anders Behring Breivik.

På grunn av sin sentrale rolle som terroretterforsker for FBI, ønsket ikke spesialagent Thomas O´Connor å la seg avbilde til denne saken.

Utenfor J. Edgar Hoover-bygningen i Washington DC. (Foto: Linn Marie Wiik)
Utenfor J. Edgar Hoover-bygningen i Washington DC. (Foto: Linn Marie Wiik)
– Den ensomme ulven er en av våre aller største terrortrusler. Det er nærmest umulig å oppdage en slik terrorist før han angriper. Deres ekstreme holdninger er ofte godt gjemt bak ytringsfriheten og de er flinke på å holder seg utenfor radaren. Det som skjedde i Norge, er en sånn ting som det er ekstremt vanskelig for politimyndigheter å forhindre, sier O´Connor til TV 2.

Den ensomme ulv

O´Connor ønsker ikke å uttale seg spesielt om Anders Behring Breivik, men sier likevel at det er mange likhetstrekk mellom «ensomme ulver».

– De er overbevist om deres handlinger vil være begynnelsen på en revolusjon og at vold er den eneste løsningen. Ved å drepe mange mennesker, tror de andre vil få øynene opp for det de mener er galt med samfunnet – og til og med takke dem for det de har gjort, sier han.

FBI-agenten forteller at den ensomme ulv-terroristen som regel opererer alene, uten direkte tilknytning til en spesiell gruppe eller organisasjon.

En slik terrorist mener at vanlige lover og regler ikke omfatter dem og at voldelige handlinger og drap rettferdiggjøres av behovet for at noe i samfunnet må forandres.

Familien kan ikke ta ansvaret

Nettopp fordi angrep som det Anders Behring Breivik gjennomførte den 22. juli er så vanskelig å forutse, mener FBI-agenten at radikale grupper, eller grupper med meninger i ytterste høyre eller venstre fløy, må ta et ekstra ansvar for å rapportere om medlemmer som har ekstreme holdninger.

Skiltet ved inngangen bærer FBIs logo med mottoet «Fidelity, Bravery, Integrity». (Foto: Linn Marie Wiik)
Skiltet ved inngangen bærer FBIs logo med mottoet «Fidelity, Bravery, Integrity». (Foto: Linn Marie Wiik)

– Mange ensomme ulver har vært medlemmer i radikale grupper. Problemet er at de blir lei av alt snakket. Det er ofte det som gjør at de forlater gruppen – de ønsker handling. De begynner å tro at ingen andre er sterke nok til å handle, at de selv er den utvalgte. Medlemmer av grupper som tenderer lengst mot høyre eller venstre, har større forutsetning for å oppdage mennesker med ekstreme holdninger eller voldelige tendenser. Sannsynligvis vil slike grupper også ønske å rapportere om slike mennesker selv, fordi de ikke vil bli assosiert med slike holdninger.

Han understreker at det selvsagt må være lov å være medlem av slike grupper og å mene hva man vil, og at han ikke oppfordrer til et samfunn der alle går rundt og skuler på hverandre, men at det må være et bedre samarbeid mellom politiet og ulike politiske grupperinger.

FBI-agenten sier at den eneste måten å forhindre den ensomme ulv-terroristen på, er om medlemmene rapporterer ting de oppfatter som mistenksomme eller ukomfortable. Det som skjedde i Norge, er en sånn ting som er ekstremt vanskelig for politimyndigheter å forhindre

– Det er en tendens til at det blir for mye fokus på familien til terrorister. Det er en ekstremt vanskelig situasjon for familiemedlemmer å være i. Mange ser seg tilbake og tenker at de burde gjort noe, sett noen tegn. Men hvor mange tenker at de må rapportere det til politiet når de synes broren deres spiller voldelige dataspill?

LES OGSÅ: Breiviks halvsøster avhørt i FBIs lokaler

Trenger ikke å være sinnssyk

O´Connor har jobbet i FBI siden 1997, har jobbet med etterforskning av ulike terrorangrep, både i Afrika, Europa, Midt-Østen og USA, og var blant annet aktiv i etterforskingen av angrepet på Pentagon den 11. september 2001.

Den amerikanske filmen «The Kingdom» fra 2007 er bygget på livet til han og hans kone, som også er FBI-agent.

Spesialagenten fra FBI sier at det er mange likhetstrekk mellom «ensomme ulver». 
 (Foto: Linn Marie Wiik)
Spesialagenten fra FBI sier at det er mange likhetstrekk mellom «ensomme ulver». (Foto: Linn Marie Wiik)

Han har også omfattende erfaring med å analysere ulike typer terrorister.

– Femti prosent av alle som er involvert i ensom ulv-terrorisme har en eller annen form for sinnslidelse. Når du tyr noe så ekstremt – hvor vold er den eneste løsningen – er du ikke en normal person.

Men FBI-agenten understreker at det ikke betyr at terroristen nødvendigvis er utilregnelig.

– Det er definitivt tilfeller der mennesker som har gjennomført blodige aksjoner, gjemmer seg bak psykiske lidelser, sier han.

– Men må en ikke være gal for å klare å gjennomføre noe sånt?

– Hvis du hadde gjort det, hadde det vært sinnssykt. Hvis jeg hadde gjort det, hadde det vært sinnssykt. Fordi vi ikke har de ekstreme holdningene. Men når du tror så intenst på noe som disse terroristene gjør, kan du være helt bevist på hva du gjør og detaljert planlegge og gjennomføre et angrep uten å være psykisk syk. Sinnssykdom er ingen forutsetning. Noe har skjedd i livet ditt som har gjort at du har blitt sånn – du er definitivt ikke normal – men du kan likevel være tilregnelig, sier Thomas O´Connor.

LES OGSÅ: Dette er hele sammendraget av rapporten om Breivik