RAPPORTEN: Dette er rapporten som konkluderer med at Anders Behring Breivik er alvorlig psykisk syk.
RAPPORTEN: Dette er rapporten som konkluderer med at Anders Behring Breivik er alvorlig psykisk syk.

Eksperter kritiske til grunnlag for Breivik-diagnose

Mener grunnlaget for diagnosen ikke er godt nok begrunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To eksperter som har lest rapporten om Anders Behring Breiviks mentale helse, stiller spørsmål ved om grunnlaget for å stille diagnosen paranoid schizofren er godt nok begrunnet.

– Dokumenterer ikke

– Rapportens begrunnelse for valg av diagnostiske kjennetegn synes ikke å treffe. Dette utelukker ikke at han er paranoid schizofren. Men rapporten dokumenterer ikke det, etter min mening, sier Svenn Torgersen til Aftenposten.

Torgersen som er professor emeritus i klinisk psykologi, mener rapporten gir grunn til å spørre om Breiviks diagnose er paranoid psykotisk istedenfor schizofren.

Han mener Breiviks vrangforestillinger ikke tilfredsstiller psykiatriens krav til beskrivelsen «bisarr».

– Jeg finner ikke noe sted dokumentert at bisarre vrangforestillinger foreligger. Det er heller ikke dokumentert at det foreligger influens-symptomer, sier Torgersen.

LES OGSÅ: Lippestad overrasket over kritikken mot Breivik-rapport

Drøftet ikke alternative forståelsesformer

Også Arne Thorvik, som til daglig er overlege i Psykiatrien i Vestfold, mener grunnlaget for diagnosen ikke er godt nok begrunnet.

LES OGSÅ: Dette er sammendraget av rapporten om Breivik

– Jeg skal være så ydmyk å si at konklusjonen paranoid schizofreni kan være riktig, men den er langt fra tilstrekkelig underbygget. Hovedinnvendingen er at alternative forståelsesformer av gjerningsmannen og handlingen knapt er drøftet, sier Thorvik. (©NTB)