Martin O'Neill (Foto: DARREN STAPLES/Reuters)
Martin O'Neill (Foto: DARREN STAPLES/Reuters)

Fans og gammel helt: – O'Neill kan snu Sunderland-krisen

Både supporterne og en klubbhelt har tro på at Martin O'Neill kan rydde opp i Sunderland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Wolverhampton (TV 2 Sporten): I mange tilfeller krever det mange møter over en lengre periode for å få på plass en ny manager. Ofte skal flere kandidater vurderes opp mot hverandre. I Sunderland gikk det imidlertid veldig fort.

For det virket opplagt umiddelbart etter at Steve Bruce fikk sparken at Sunderland og Martin O’Neill ville ha hverandre.

Nordiren har sagt og gjort lite siden han sa opp jobben i Aston Villa med øyeblikkelig virkning rett før sesongstart i 2010. O’Neill har hatt enkelte oppdrag som TV-ekspert, men ellers har han holdt en svært lav profil.

Lars Sivertsens blogg: – To skritt frem og ett tilbake

Bruce måtte ut
Nå virker alle i Sunderland strålende fornøyd med at O’Neill har forholdt seg i ro siden prosjektet i Birmingham ble avsluttet. Under Steve Bruce ledelse hadde det utviklet seg sinne, mistillit og forbannelse på Stadium of Light.

Styret ga den tidligere Manchester United-midtstopperen nok midler til å bygge et nytt lag i sommer, men resultatene var så svake at noe måtte skje. I sin siste kamp som manager, hadde supporterne vendt ham ryggen fullstendig.

Les også: Sunderland tapte foran sin nye sjef

Michael Gray, som spilte for Sunderland mellom 1992 og 2004, er ikke i tvil om at O’Neill er rett mann for ”The Black Cats.”

- Det er en strålende ansettelse. Han sto øverst på ønskelisten sammen med Mark Hughes til å overta, og jeg tror alle parter er fornøyde. Han har sagt at han var supporter av klubben som guttunge, og det vil definitivt bli tatt godt imot av Sunderland-fansen. Jeg håper bare han får den støtten som er nødvendig, og at han får den starten som trengs, sier Gray til TV 2 Sporten.

Det er ingen tvil om at O'Neill må få sving på sakene fort. Bare elleve poeng på 14 kamper, gjør at klubben bare ligger ett poeng over nedrykksstreken.

Supporternes vrede
At Steve Bruce er fra Corbridge like utenfor Newcastle ble brukt mot ham – spesielt da det gikk mot slutten. Når resultatene uteblir, hjelper det ikke at manageren er fra et område der Sunderlands argeste rival holder til.

Les også: Cahill «knocket» ut Sørensen - Stoke vant kampen

- Misnøyen gjaldt ikke bare hos supporterne, for han mistet også garderoben. Flere stjerner hadde ikke tillit til ham lenger, og det så vi første gangen da Darren Bent forsvant. Har du ikke spillerne med deg, er det vanskelig å gjøre det bra, sier Gray.

Nye tider
Målet før sesongstarten var at Sunderland endelig skulle kjempe om Europacupspill. Nå er de imidlertid i en situasjon som er langt mer dyster. For Martin O’Neill blir hovedfokuset å få klubben helt ut av nedrykksfare.

- Forrige sesong kom Sunderland på 10.plass, og målet på sikt må være å klatre og få en plass som gir spill i Europa. Det blir nok litt vanskelig denne sesongen, men i den neste må absolutt det være målet. Det er viktige kamper framover, og det viktige er at klubben kommer til hektene igjen så fort som overhodet mulig, mener Gray.

O’Neill har i hvert fall nok rutine og meritter til å bedre livskvaliteten til innbyggerne i Sunderland. 59-åringen vant tre seriegull med Celtic, rykket opp til Premier League med Leicester, og ledet Aston Villa til tre sjetteplasser og en Ligacupfinale.

- De får inn en virkelig leder som er lidenskapelig for det han driver med. Han legger sjelen sin i dette, og måten han opptrer på sidelinjen er noe fansen kommer til å elske. Han er en født vinner.

Les også: Manchester-derby i FA-cupens tredje runde

- Martins prestasjoner i Aston Villa var meget bra. Han klarte å ta dem til sjetteplass i ligaen tre ganger, og det er en posisjon som vil gjøre Sunderland til en veldig tilfreds fotballklubb.

Stor nok klubb
Gray mener alt ligger til rette i nordøst for at Sunderland kan etablere seg i det øvre sjiktet av Premier League med O’Neill som manager.

- Størrelsen på Stadium of Light og støtten supporterne gir på hver eneste hjemmekamp, forteller alt om at dette er en klubb som hører hjemme på øvre halvdel av tabellen. Fasilitetene, treningsanlegget og spillerne er i utgangspunktet der, så alt ligger til rette. Nå har det kommet inn en manager som kan få ut potensialet som er der.

Les også: Andrew Cole frykter Newcastle vil selge seg fra en topplassering

Martin O’Neill så Sunderlands bortemøte med Wolverhampton fra tribuneplass, og det virker klart at han vil få midler tilgjengelig til å forsterke troppen. Samtidig viste tapet på Molineux at han har en stor utfordring foran seg.

- Det er i utgangspunktet en god nok stall, men som trenger et par nye fjes for å være så godt som optimal for Sunderland. Blant annet er det behov for en ny spiss og en kantspiller. I tillegg er det viktig å få ut 15-20 prosent mer av de som allerede er her, for det har vært altfor svakt så langt denne sesongen. Det har ikke vært balanse i laget, og det vil Martin O’Neill være kapabel til å få til, sier Gray til TV 2 Sporten.

Lars Sivertsens blogg: – To skritt frem og ett tilbake