Norge   Tyskland (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Norge Tyskland (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Norsk forsvarssvikt mot Tyskland – åpningssmell for håndballjentene

Seiersvante Norge tapte med tre for tyskerne.

Norge - Tyskland 28-31 (14-13)

Se kampreferat i videovinduet øverst

– Jeg mener vi fortsatt er gullfavoritter. Men skal vi klare det, må vi begynne å score mål i angrep og ikke minst må vi sette forsvaret. I dag sov vi i forsvar, og da scorer vi ikke de enkle målene på kontringer som Norge er best på, sier Camilla Herrem til TV 2 Sporten etter Norges overraskende nederlag i åpningskampen mot Tyskland.

For det var lite som minnet om gulltakter da Norge fikk en – bokstavelig talt – knalltøff start på VM i Brasil, lørdag kveld.

For storvokste tyskere ga de norske jentene smell etter smell, og dermed ble det et sjeldent norsk tap i Santos.

– Tragisk å se på
En skuffende siste halvtime der Tyskland førte med to-tre mål gjennom nær sagt hele omgangen, avslørte svakhetene til Norge – den manglende bredden i angrepsspillet og problemene rundt 2’er-posisjonene i forsvar.

– Det som skuffer meg mest, er at både jentene og Thorir lette så lenge etter noe som fungerte i forsvar. Jeg synes at han (Hergeirsson) burde prioritert å finne noe som fungerte i forsvar mye tidligere, sier TV 2 Sportens håndballekspert, Kjersti Grini, og får støtte av kollega Frode Scheie.

Der må jo treneren gå inn og sørge for at byttene er bedre

– Vi får ikke noe ro i det hele tatt. Samtidig ser vi at spillerne sliter voldsomt på høyresiden i forsvaret. Der gjør vi jo klassiske byttefeil som er helt tragiske å se på. Vi slipper inn 12 rene mål i den sonen der. Der må jo treneren gå inn og sørge for at byttene er bedre, mener Scheie.

TØFFE TAK: Norge og Kristine Lunde-Borgersen åpnet bra mot Tyskland, men fikk problemer utover i oppgjøret. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
TØFFE TAK: Norge og Kristine Lunde-Borgersen åpnet bra mot Tyskland, men fikk problemer utover i oppgjøret. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Lunde-Borgersen med superstart
Det startet riktig nok som en drøm i den klamme hallen. En friskmeldt Kristine Lunde-Borgersen dunket inn tre av Norges fem første mål.

Likevel var det mye som skurret hos Thorir Hergeirssons jenter også før hvilen.

Les også: Island stoppet «verdens beste håndballspiller»: – Vi kan slå Norge også

Les også: Ekspertene frykter det nye systemet: – En klar ulempe for Norge

Verken «Kikki»s tvillingsøster, målvakt Katrine Lunde Haraldsen, eller det norske forsvaret kom skikkelig i gang. Norge var imidlertid foran med et par mål hele veien – på det meste 11-7 – men en tysk sluttspurt sørget for at det kun sto 14-13 til de norske jentene ved halvtid.

Tysk snuoperasjon
Tysklands landslagssjef, Heine Jensen, kjenner norsk håndball bedre enn de fleste av de andre motstander-trenerne, og fortsatte å utnytte dét også etter hvilen.

Vi slipper inn altfor mange mål. De scorer masse mål

For Norge fant ikke rom i det tyske forsvaret. Gjennom godt trykk i ankomstspillet var det i stedet hvittrøyene som utnyttet hull i den norske defensiven.

– Vi slipper inn altfor mange mål. De scorer masse mål. Vi må tette igjen bakover, sier en skuffet landslagssjef, Thorir Hergeirsson, til TV 2 Sporten like etter kampslutt.

– Du gjør mange bytter, sliter dere med å finne en oppstilling som fungerer?

– Ja. Når det stemmer bakover, stemmer det ikke i angrep og omvendt. Men det er åpningen av VM, så vi får se på kampen i etterkant og justere oss, sier Hergeirsson.

TV 2 PLAY: Se hele intervjuet med Thorir Hergeirsson

KONTRAST: Ingen tvil om hvem som hadde grunn til å juble, da sluttsignalet gikk etter VM-åpningen mellom Norge og Tyskland. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
KONTRAST: Ingen tvil om hvem som hadde grunn til å juble, da sluttsignalet gikk etter VM-åpningen mellom Norge og Tyskland. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Gruer seg til analysen
Åpningsoverraskelsen kan ingen gjøre noe med. De seiersvante norske jentene fikk seg en skikkelig nesestyver, og tapte 28-31.

– Det er litt vanskelig å skulle oppsummere det, for nå er vi egentlig veldig skuffet. Jeg synes at vi spiller en dårlig kamp, så jeg gleder meg ikke til vi skal sette oss ned og analysere den senere, sier Katrine Lunde Haraldsen, som mener Norge må heve seg til søndagens oppgjør mot Kina.

– Vi får håpe at vi kommer opp et par hakk i neste kamp. Det må vi, hvis vi skal klare å vinne.

TV 2 PLAY: Se Lunde Haraldsens og Malm Frafjords i studio etter kampen

Les også: Sjekk Nora Mørks drømmelag i VM-manager

Også tvillingsøster Kristine Lunde-Borgersen var også skuffet etter åpningssmellen, men mener Norge nå må vise hva de er gode for.

– I begynnelsen gjorde vi mye bra, men så bommet vi mye i forsvar. Egentlig burde vi tatt med oss det gode angrepsspillet ned i forsvar, men så gjorde vi det motsatte, sier Lunde-Borgersen.

– Nå vet vi at vi har begynt og er på etterskudd, så nå skal vi bare angripe og angripe. Det sa vi før mesterskapet at vi er gode på, så det skal vi bare vise at vi er.

TV 2 PLAY: Se hele intervjuet med Lunde-Borgersen

Tysklands hardtskytende venstre bakspiller, Franziska Mietzner, ble kampens toppscorer med åtte nettkjenninger. Selv om både hun og sideback-kollega Stefanie Melbeck (seks mål) fikk store rom å boltre seg i, vil ikke Mietzner avskrive Norge som gull-favoritt.

– Norge kan absolutt ta gull. Det er laget alle frykter – også etter denne kampen. Vi vant i dag fordi vi var bedre forberedt og presterte opp mot vårt aller beste, sier 22-åringen til TV 2 Sporten.

I vinduet under kan du se hva vår livechatter, Nora Mørk, mente om kampen