KAN PÅVISE SYKDOM: De to rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby hadde opprinnelig en frist til 15. oktober med å levere sin rapport om Breivik til 22. juli kommisjonen. En av grunnene til at de nå har fått utsettelse til 30. november er at at de ikke har fått gjennomført MR undersøkelsen. 
 (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
KAN PÅVISE SYKDOM: De to rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby hadde opprinnelig en frist til 15. oktober med å levere sin rapport om Breivik til 22. juli kommisjonen. En av grunnene til at de nå har fått utsettelse til 30. november er at at de ikke har fått gjennomført MR undersøkelsen. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Breivik fikk bunnkarakter i rapporten: – Jeg har aldri gitt så lav verdi som dette

Psykisk helse-ekspert stiller seg undrende til de sakkyndige psykiaternes vurdering av Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I vurderingen av Breivik har de sakkyndige psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby benyttet skalaen Global assessment functioning score (GAF). Den måler både funksjonsnivå og symptomer, skriver Aftenposten.

Les hele sammendraget av rapporten om Breivik

– Vegetativ

De to har vurdert Breiviks funksjonsevne og symptomnivå til henholdsvis 23 og to. Full score for friske personer er 100, og de lave verdiene overrasker flere eksperter på området.

– Med en GAF-score på to er du ikke i stand til å foreta deg noe som helst. Det representerer en vegeterende tilstand. Dette er ikke i tråd med slik jeg opplever skalaen som en kontinuerlig størrelse, sier seniorforsker Geir Pedersen ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus.

Han er en av Norges ledende eksperter på GAF-skalaen, og sier han selv aldri noen gang har gitt en pasient en så lav verdi som to.

– Under ti er du sterkt pleietrengende, og må mest sannsynlig serveres mat, vaskes og kles på. Du er ikke i stand til å redegjøre for deg. Før terrorangrepet var det nok ingen som tenkte at vedkommende måtte tas hånd om på dette nivået, sier han.

Krever ny vurdering

Rapporten får også kritikk fra religionsforsker Terje Emberland.

De sakkyndige mangler kunnskap om den høyreekstreme internettkulturen som Anders Behring Breivik tilhører, ifølge Emberland. Han krever en ny psykiatrisk vurdering av den terrorsiktede.

– Her trengs nye sakkyndige som ønsker å la seg informere av den brede ideologiske sammenhengen rundt terroranslaget 22. juli. Det er en ubehagelig trend å sykeliggjøre våre egne terrorister og ondskapsforklare de muslimske terroristene, sier Emberland til Dagsavisen.

– Vanlig ordbruk i ekstremistmiljø

Han sier han ble svært overrasket over at de sakkyndige psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at Breivik er utilregnelig. Psykiaterne tar feil når de beskriver Breiviks forestillinger er private og paranoide, ifølge Emberland.

– Vi vet at dette inngår i en stor hatkultur, der mange av begrepene som de mener er uttrykk for et sykt sinn, er utbredt tankegods, sier Emberland, som er ansatt ved Holocaustsenteret.

Han peker på at ord som psykiaterne trodde Breivik hadde funnet på selv, er vanlige på nettet. Og at du ikke trenger å være paranoid for å frykte politiovervåking mens du planlegger et av Europas verste terrorangrep.

At de sakkyndige ikke hentet inn informasjon fra eksperter på høyreekstreme miljøer, er kritikkverdig, mener Emberland.

– Ingen vanlig politisk terrorist

Forsvarer Geir Lippestad har aldri vært i tvil om at Breivik er psykisk syk.

Det er lite ved Anders Behring Breivik som minner om en politisk terrorist, mener han.

Lippestad mener Breivik har en politisk idé, men mangler alt annet man vanligvis ser hos politiske terrorister. I et intervju med VG sier Lippestad at den store forskjellen ligger i synet på egne handlinger og virkningene av dem.

– Jeg vil tro at en al-Qaida-terrorist som kjører en bil mot en bygning tror på en stor virkning, men ikke har en forestilling om at Europa eller verden vil forandre seg av den grunn. Siktede har en forestilling om at han har forandret verden og at dette er starten på en revolusjon, framholder forsvareren.

Ikke lenger sjokkert

At Breivik opererte alene samt måten han skriver på, er ifølge Lippestad også uvanlige trekk.

Inntrykket hans av den terrorsiktede har endret seg i løpet av over 200 timer med samtaler, og Lippestad sier han nå kjenner igjen reaksjonsmønstre som til å begynne med var uforståelige og sjokkerende.

Han tror at også det norske samfunnet vil endre oppfatning av Breivik når han til våren skal forklare seg i retten. (©NTB)