I TRØBBEL?: Nytt VM system kan gi de norske håndballjentene hodebry. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
I TRØBBEL?: Nytt VM system kan gi de norske håndballjentene hodebry. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Ekspertene frykter det nye systemet: – En klar ulempe for Norge

Mellomspillet er historie. Nå går håndballjentene rett til cupspill. Det er godt nytt for andre land – men ikke for Norge.

Se Norge - Tyskland på TV 2 og tv2sumo.no kl 20.15

Santos (TV 2 Sporten): Dagen er kommet. Håndballjentene VM-åpner i Santos – i byen der alle bryr seg om Neymar, og "ingen" om en gjeng regjerende OL- og EM-mestere som er på besøk.

Men det de neste ukene skal handle om i Brasil, er fellestrekkene håndballjentene har med Santos' neststørste sønn - den største er selvfølgelig fortsatt Pelé – de behandler en ball på utsøkt vis – og vinner. Som oftest.

Nytt system – nye utfordringer
I Brasil er ikke bare oppmerksomheten en annen for de norske håndballprofilene. Systemet er endret.

Håndballmesterskapene har vanligvis bestått av gruppespill, mellomspill og sluttspill. Under årets mesterskap blir det annerledes. I Brasil, der for øvrig folk flest er vant til å følge mesterskap spilt på gress, droppes mellomspillet.

Les også: Kurtovic: – Jeg oppfattes som en diva

Som man ofte ser i fotball, kan et mesterskap på den måten bli langt mer uforutsigbart. Muligheten for at Askeladden titter innom er stor.

TV 2s håndballeksperter er klare på at det er en ulempe for Norge sammenlignet med konkurrentene.

– Tradisjonelt sett så har Norge "alltid" én svak dag i løpet av mesterskapene. Nå må de være på topp fra start. Redningsbøya er borte, sier TV 2s håndballekspert, Bent Svele.

Les også: Dette er de norske håndballstjernenes tv-idoler

– Det betyr også én kamp mindre enn i de foregående mesterskapene. Med den bredden Norge har så er det ingen fordel med færre kamper enn tidligere. Det har vært en fordel for Norge med mange kamper og stor slitasje på de andre nasjonene som ikke har den bredden. I tillegg er ingen bedre trent enn Norge, dermed er ikke Norge tjent med at de andre lagene får en hviledag ekstra, sier Frode Scheie.

Gruppespillet viktigere enn tidligere
For ikke bare er det helt avgjørende for Norge å vinne samtlige kamper etter gruppespillet. Plasseringen i gruppen kan også være av stor betydning.

– Det er en voldsom forskjell på å ende som nummer én og som nummer to – i verste fall nummer tre. Men det kan skje, og da står vi i fare for å møte Russland eller Korea. Ender vi som nummer to, møter vi sannsynligvis Spania – som er en motstander vi sliter mot. Gjør jentene som de skal og vinner gruppen, så møter vi etter all sannsynlighet Nederland, som byr på helt annen motstand enn de tre andre i gruppe B, sier Frode Scheie, og minner om uavgjortresultatet mot Spania under Møbelringen Cup for drøyt to uker siden.

– Vi har ikke råd til å gå på noen smeller. Og sånn er det jo egentlig i hele VM. Går man på en smell, blir det vanskelig, bekrefter Camilla Herrem.

Se hva spillerne tenker om det nye systemet i videovinduet øverst

Les også: 10 kjappe: Sjekk hvilket dyr Camilla Herrem ville vært

Vil bryte tradisjonen
Som regjerende OL- og EM-mester er de norske håndballjentene sultne på gullet som ikke er blitt hentet hjem til norsk jord på 12 år. Og skal dét tas med i bagasjen hjem, spiller det ingen rolle hvilket system de skal gjennom.

– Vi må vinne alle kampene, men det må også en verdensmester gjøre, forsikrer Tonje Nøstvold.

– Dere klarer å bryte tradisjonen som tilsier én svak dag i løpet av mesterskapet?

– Det må vi. Hadde det vært på samme vis i fjor, så hadde vi røket mot Sverige. Men det handler mer om å kunne tillate seg en dårlig dag, det kan vi ikke denne gangen. Nå må vi være skjerpet hele veien, men vi er dyktige på nettopp det. Vi konsentrerer oss alltid om kun én kamp, sier Gøril Snorroeggen.

Suksesskriteriet som vil ta Norge til topps
Landslagssjef Thorir Hergeirsson er ikke enig i at Norge hadde røket for "söta syster" i fjor.

– Nei, hadde vi gått rett til cupspill i fjor, så hadde vi heller ikke møtt Sverige.

– Har du gjort deg noen tanker om den endrede formen?

– Jeg har registrert det.

– Har du registrert at det kan være en ulempe for Norge sammenlignet med andre land?

– Nei, vi spiller alltid for å vinne, og et av suksesskriteriene for Norge har vært å ha fokusere full og helt på neste kamp.

Les også: Retro-moro: Her er håndballjentenes VM-sang fra 1993

TV 2s håndballekspert og tidligere landslagsstjerne, Kjersti Grini, er enig i Hergeirssons konklusjon.

– Ingen er bedre enn Norge til å fokusere på og samles om den ene kampen. Etter min mening er det slett ingen katastrofe for Norge at systemet endres. Det gjør det bare morsommere for publikum og det blir mer trøkk i hver kamp, sier Grini.

Fattig erfaring
Det tror også Tonje Nøstvold, som er forberedt på å vise muskler i hvert eneste oppgjør.

– Svært få av oss har spilt mesterskap på denne måten før. Det blir utfordrende, men klart mer spenning gjennom hele mesterskapet, sier Nøstvold til TV 2 Sporten.