håndball
håndball

Ekspertene vurderer VM-motstanderne: – Norge må stoppe verdens beste håndballspiller

Norge får en beintøff start mot Tyskland, fulgt av tre «buljongkamper», mener TV 2s håndballeksperter.

Santos (TV 2 Sporten): Lørdag starter Norges jakt på gullet som "mangler". På en ellers stappfull medaljehylle, står ett enkelt VM-gull i ensom majestet og savner en make.

For første gang arrangeres mesterskapet i Sør-Amerika, og raskt kan man forstå hvorfor det tidligere ikke er blitt lagt blant palmetrær og sambarytmer.

Alt tar tid i Brasil. Lang tid. Det vil også kampene gjøre. Uten aircondition i hallene og høy luftfuktighet vil svetten sile underveis i VM-oppgjørene. Det vil føre til en rekke avbrudd i spillet for å moppe gulvet. I tillegg er det blitt lagt inn en ekstra timeout i hver omgang.

Les også: Kvelende luft i VM-arenaen

Luftfuktighet, varme og svette er imidlertid likt for alle – og motstanderne kjenner vi godt.

Norges gruppe består av Tyskland, Norge, Island, Kina, Angola og Montenegro. To beinharde motstandere og tre svake, skal vi tro TV 2s håndballeksperter.

Tyskland:
Det tyske håndballandslaget for kvinner har vunnet VM én gang. Ved forrige verdensmesterskap havnet den tidligere mesteren på sjuendeplass. Under fjorårets EM havnet laget på en skuffende 13. plass, men med ny, dansk trener og flere spennende spillere, kan dette fort bli en tøff motstander.

– Vi åpner med en skikkelig slitematch mot Tyskland. Tidligere hadde vi for vane å rote litt i første kamp, men dette er blitt bedre med tiden. Tyskland kan fort slå Norge ved å skyte hull i forsvaret vårt, og ta bort kontringsspillet vårt, sier Kjersti Grini.

Les også: Amanda Kurtovic' store forbilde? Zlatan Ibrahimovic, naturligvis

Bent Svele mener trenerskiftet har gitt Tyskland det løftet de trengte for å være en reell konkurrent i et mesterskap.

FLAU: Bent Svele. (Foto: TV 2/)
FLAU: Bent Svele. (Foto: TV 2/)

– Tyskland er et lag vi har ventet på i flere turneringer nå, og endelig har de fått orden på sakene med Heine Jensen som trener. Vi husker godt kampen fra Møbelringen Cup der vi ledet mye, men de tok oss igjen. Det kan fort skje igjen. De har fremdeles uferdige skyttere, men er et spennende lag som vi må passe oss for, sier Svele.

Kampen mot Tyskland ser du på TV 2 eller på tv2sumo.no lørdag 3. desember fra klokken 20.15

Kina:
Beste plassering i VM: åttendeplass i 1990.

– Vi har tre lag i puljen som vi skal være klart bedre enn, og det er Kina, Angola og Island, sier Bent Svele.

– Kina var ikke all verden på hjemmebane i 09, og er det heller ikke nå. Likevel er asiatiske lag alltid ekle å møte. De er fotrappe og har hurtige utgrupperinger, som kan skape trøbbel. Men vi tar dem på fysikken, og jeg tror på en grei seier her.

Kampen mot Kina ser du på TV 2 eller på tv2sumo.no søndag 4. desember fra klokken 20.15

Island:
Laget fra sagaøya VM-debuterer i Brasil, og har ingen meritter å vise til på kvinnesiden. Hos herrene er de imidlertid virkelig blitt en nasjon å regne med etter OL-sølvet i 08.

– Island ble nest sist i EM i fjor, og debuterer i VM nå. Det er nok gruppens svakeste lag, men et lag i fremgang. Se bare på herrene som har tatt enorme steg de siste årene, og nå kommer jentene etter. Dette er uansett et lag som Thorir kjenner godt, og som er, tross voldsom innsats, underlegne Norge. Vi kan vinne med alt fra fem til femten mål mot Island, spår Scheie.

Kampen mot Island ser du på TV 2 eller på tv2sumo.no tirsdag 6. desember fra klokken 20.15

Angola:
Puljas eneste afrikanske innslag er Angola. Laget som imponerte i VM i 2007, og som til slutt endte på en sjuendeplass – en plassering som også er landets beste gjennom tidene.

– Angola ligner Spania i spillestilen, og som kjent passer det oss dårlig. Men det er likevel et lag vi skal og bør slå, sier Kjersti Grini.

Kjersti Grini (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Kjersti Grini (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Les også: Dette er de norske håndballstjernenes tv-idoler

– Angola fascinerte håndballverdenen i 07 med blendende håndball. De har ekstrem fysikk, gode skyttere og god spenst. Angola vil vi ta på taktikken, sier Scheie.

Kampen mot Angola ser du på TV 2 eller på tv2sumo.no onsdag 7. desember fra klokken 20.15

Montenegro:
I siste gruppespillkamp møter Norge Montenegro, i det som antas å bli en gruppefinale. Både Montenegro og regjerende EM- og OL-mester, Norge, er blitt nevnt som VM-favoritter, sammen med Frankrike og Russland. I forrige mesterskap endte Montenegro på 6. plass, men stiller i VM med et styrket mannskap – og med en av verdens beste håndballspillere i Bojana Popovic.

– Montenegro er et bra lag som er godt besatt. De har en komplett spiller i Popovic, som er fantastisk både i forsvar og angrep, og rett og slett et fyrverkeri å se på. Hun er kanskje verdens beste håndballspiller i øyeblikket. I tillegg er Montenegro et rent klubblag, der spillerne til vanlig spiller i Budocnost, men selv om det er en fordel for en trener å kunne konsentrere seg om ett lag hele året, så tror jeg faktisk det er en ulempe for Montenegro. De andre landslagene har spillere fra flere store klubber, og dermed tar de med ulike impulser tilbake til landslaget, og matches bedre i hverdagen, mener Frode Scheie.

Frode Scheie. (Foto: TV 2/)
Frode Scheie. (Foto: TV 2/)

Han tror samtidig at forsvarsspillet til Montenegro kan svekke Norge i etablert angrep.

– Montenegro kan ligge i 5–1 i forsvar, og gjøre det ekkelt for Norge. Samtidig har de en klar svakhet i mål, og henger mest etter de andre favorittene akkurat der. Det er også der Norge har en av sine største styrker, med det som er VMs beste keeper i Kathrine Lunde Haraldsen, sammen med et fungerende 6-0-forsvar.

Les også: Retro-moro: Her er håndballjentenes VM-sang fra 1993

Bent Svele vil ikke gi Norge favorittstempelet før siste kamp i gruppespillet.

– Montenegro-kampen er helt åpen etter min mening. Montenegro har kanskje verdens beste håndballspiller i Popovic, og etter en sjetteplass i EM i fjor, har de styrket laget med flere sterke spillere. Det eneste spørsmålstegnet hos Montenegro er målvaktsspillet. I tillegg er det en fordel for Norge å møte nettopp Montenegro sist i gruppespillet. Vi har en bedre bredde, og selv om Montenegro har flere svært gode spillere, vil det bli mer slitasje på de beste hos Montenegro enn på de beste hos oss.

– Montenegro har en verdensklassespiller i Bojana Popovic. Hun er her av én grunn: vinne titler. Hun er så god at Montenegro er en klar medaljekandidat med henne, og uten kan de glemme det. Hun er "all over the place", god i forsvar og god i angrep. Samtidig møter Norge dem på et veldig godt tidspunkt. Da har vi spilt oss i form og gode, mens Montenegro er blitt mer slitt. Jeg både tror og håper at vi vinner mot Montenegro, og at vi vinner puljen, sier Kjersti Grini.

Kampen mot Montenegro ser du på TV 2 eller på tv2.sumo.no fredag 9. desember fra klokken 20.15