Mørketidslys i Tromsø 23. november kl 10.30. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen)
Mørketidslys i Tromsø 23. november kl 10.30. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen)

Rekordvarm november

Årets november blir husket for tre ting: Rekordvarme, snømangel, og alle stormene i slutten av måneden.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets november er den mildeste som er registert siden temperaturmålingene startet på 1860-tallet.

Ny norsk rekord

Alta 12. november: - På denne tiden av året er man vant til å koste trappa fri for snø, ikke plukke stemorsblomster. (Foto: Lisbeth E. Simensen)
I hele landet var middeltemperaturen tre til fem grader høyere enn normalt. Enkelte steder i Nord-Norge og i Nord-Trøndelag hele seks grader høyere.

Varmest var det på Svinøy fyr på sunnmørskysten, med 9,8 grader i gjennomsnitt. Dette er ny norsk novemberrekord. Den gamle rekorden hadde Lindesnes fyr med 9,2 grader i 2006.

Rekordras

Temperaturrekordene raste over hele landet.

I Bergen var middeltemperaturen på 8,1 grader. Dette er ny rekord for Bergen, som har målinger tilbake til rundt 1860. Flere steder i Nord-Norge knuste sine gamle rekorder med over en hel grad. I Bodø var middeltemperaturen hele 5,7 grader høyere enn normalt!

Østlandet og Sørlandet opplevde også en av de varmeste november månedene på minst 150 år. I Oslo og Lillehammer var november 2000 litt mildere, mens en må tilbake til 1953 for å finne en varmere november på Kjevik ved Kristiansand.

Tørt i sør og øst

Årets november var uvanlig tørr på Sørlandet og Østlandet. Flere steder fikk bare omkring 20 prosent av normal nedbør.

Oslo fikk 18 millimeter, og Lillehammer bare 15 millimeter nedbør. Her må en tilbake til 1983 for å finne en tørrere november.

I midtre deler av Vestlandet, i Nord-Trøndelag og i Nord-Norge kom det mer nedbør enn normalt. Bodø fikk 200 millimeter, dobbelt så mye som normalt. Lurøy litt lenger sør på Nordlandskysten var aller våtest, med 577 millimeter i november.

Lite snø

November blir husket som en svært snøfattig måned, også i fjellet.

Alpinbakkene lå brune og snøfrie, og mange skirenn måtte avlyses. Vi må minst tilbake til 1990-tallet for å finne så lite snø i fjellet i Sør-Norge.

Fønvind

Varmen har fått fuglefrøene til å spire i Starefossen i Bergen. (Foto: Anne Altenau)
Varmen kom allerede 3. november, da det blåste mild sørøstlig vind inn over Vestlandet. Vindretningen ga fønvind mange steder. Den varme luften bredde seg nordover til Trøndelag og den sørlige delen av Nordland de neste dagene.

Les: Slik blir det fønvind

Både Bergen og Sola satte nye novemberrekorder, med maksimumstemperatur på henholdsvis 17,9 og 16,2 grader den 4. november.

Aller varmest var det i Tafjord med hele 18,8 grader 9. november. Samme dag ble det målt 16,0 grader så langt nord som Brønnøysund.

Høytrykk

Fra 7. til 16. november lå et høytrykk omtrent i ro over Sør-Skandinavia og deler av Sør-Norge. Vi kunne nyte rolige vindforhold, pent og mildt vær i Sør-Norge.

Det vindstille været gjorde at det dannet seg tåke i dalbunnene. Om ettermiddagen den 8. november var det seks grader i Bergen sentrum, mens det var 16 varmegrader oppe på Ulriken. Nede på Vossevangen var det kun to plussgrader, mens Kvamskogen nesten 500 meter over havet hadde hele 15 varmegrader!

Les: Dette er inversjon

Men varmen holdt seg i sør. Den nordlige delen av Nordland, Troms og Finnmark måtte slite med kald nordvestlig vind og snøbyger 14. og 15. november.

Ekstremvær

Fra den 17. november snudde været. Kraftige lavtrykk fra Nord-Atlanteren gikk inn i Norskehavet, og videre inn mot Finnmark og Barentshavet.

Lavtrykkene blåste sørvestlig mild og fuktig vind inn over hele landet. Østlandet lå i le, mens resten av landet fikk mye nedbør.

Den 25. november kom et ekstra kraftig lavtykk inn i Norskehavet. Det ble varslet ekstremvær, og uværet fikk navnet Berit.

Les: Når er det ekstremvær?

maanedsgrafikken_november11
Berit fortsatte videre østover mot Lofoten, og det blåste opp storm i store deler av landet. Både på Nordøyan fyr på kysten av Nord-Trøndelag og Kråkenes fyr ved Stad var vinden opp i orkan styrke.

Det var likevel stormflo og de høye bølgene som gjorde mest skade, særlig i kystområdene fra Nord-Trøndelag til Lofoten.

Se video: 80 meter over bakken i Bergen blåser det full storm

Søndag 27. november ble Vest- og Sørlandet rammet av et annen kraftig lavtrykk. Langs kysten fra Bergen og sørover til Lindesnes blåste det nordvest sterk storm.

De midtre og indre delene av Rogaland og Hordaland fikk opp mot 138 millimeter nedbør på ett døgn. Fire mennesker mistet livet, to fordi de ble tatt av sjøen som slo inn over land.

November 2010 var den rake motsetningen til årets november. Måneden var kald og tørr i hele landet, tre til seks grader under normalen.

Figuren nederst viser deg avvikene fra normal novembertemperatur i 2010 og 2011. I år har vi hatt det mellom seks og ti grader varmere enn i fjor!

Slik var november 2010: Tidenes kaldeste og tørreste november
Slik var november 2009: Varmerekord på Bjørnøya
Slik var november 2008: Vinteren kom i novemberAvvik fra normalen. (Foto: StormGeo)