Det er delte meninger om hvilke kakesorter som egentlig regnes som de sju slagene. Er for eksempel de populære pepperkakene én av dem? (Foto: Terje Bendiksby)
Det er delte meninger om hvilke kakesorter som egentlig regnes som de sju slagene. Er for eksempel de populære pepperkakene én av dem? (Foto: Terje Bendiksby)

Hvilke kaker er de sju slagene?

Her er Wenches tips til en enklere julebakst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det strides om hvilke julekaker som regnes blant de syv slagene. Er smultringer blant de syv? Og hva med de populære pepperkakene? Og hører virkelig kokosmakronene julen til?

Ifølge God morgen Norges Wenche finnes det ingen fasit.

– Kanskje finnes det rett og galt innenfor hver familie, men hvilke sorter som inngår i de syv slag avhenger av hvor i landet du bor, sier hun.

Baker fire slag

Ifølge TV-kokken er de syv slagene smultringer, sirupssnipper, goro, sandkaker, serinakaker, berlinerkrans og krumkaker. Og kokosmakroner. Og fattigmann.

Selv for eksperten er det vanskelig å bestemme seg for hva som bør inngå i de syv. Selv baker hun alltid fire slag til jul; smultringer, kokosmakroner, serinakaker og krumkaker.

Her er Wenches oppskrift på krumkaker

Én sort er nok

Før i tiden skulle det ikke mangle noe til jul, og ved å servere sju slag til jul viste man at man hadde det godt stelt hjemme.

I dag er det nok de færreste som kan by på syv slag til sine romjulsgjester, og Wenche mener det ikke er grunn til å ha dårlig samvittighet av den grunn.

– Det er bedre å kunne servere én hjemmelaget kakesort, isteden for å kjøpe sju sorter på butikken, mener Wenche.

Her er Wenches oppskrift på kokosmakroner og berlinerkranser

Har vi glemt noen kakesorter? Skriv inn dine favorittkaker i diskusjonsfeltet under!

Én sort er glutenfri

Vil man gjøre julebaksten enklest mulig, anbefaler Wenche å steke kokosmakroner. Oppskriften er enkel og ifølge Wenche tar det kun 15-20 minutter.

– Dessuten er kokosmakronene melk- og glutenfri, og kan også serveres til allergiske julegjester.

Hun legger til at også krumkakene er en enkel affære å bake, forutsatt at du har et krumkakejern.

Oppskrifter på kaker uten mel, melk, egg eller sukker

Wenches glutenfri kokos- og sjokoladekake

Én deig – fire sorter

Vil du imponere julegjestene dine litt, uten å legge ned altfor mye tid ved kjøkkenbenken har Wenche et triks.

– Du kan få fire kakesorter ut av samme deig. Med en basisdeig kan du få både serinakaker, berlinerkrans (ikke helt original, dog), sjokoladenøtter og vaniljestenger bare ved å tilsette kakao, nøtter og vanilje.

Smør eller margarin

Med smørmangel i landet er det mange som er frykter for julebaksten. Ifølge Wenche er det ingen grunn til fortvilelse.

– Du kan bytte ut smør med margarin i all julebakst, beroliger hun.

– Minuset er at du mister den gode smørsmaken, men konsistensen blir den samme. Kanskje enda litt sprøere.

Wenche deler et av sine hemmelige triks:

– Tilsett litt revet sitronskall eller ha litt sitronsmak i margarin for det lille ekstra i smaken.

Slik lager du hjemmelaget smør