Kulturminister Anniken Huitfeldt gratulerer Anna Fjalestad (t.v), Anne-Berit Stavenes og resten av Norsk Folkehjelp Hadeland med Frivillighetsprisen 2011. (Foto: Stine Eriksen)
Kulturminister Anniken Huitfeldt gratulerer Anna Fjalestad (t.v), Anne-Berit Stavenes og resten av Norsk Folkehjelp Hadeland med Frivillighetsprisen 2011. (Foto: Stine Eriksen)

Utøya-helter fikk Frivillighetsprisen

Anna Fjalestad (19) mistet moren på Utøya – tok imot prisen fra Anniken Huitfeldt
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rørt kulturminister delte ut Frivillighetsprisen 2011 til Norsk Folkehjelp Hadeland for deres innsats på Utøya.

– Dette betyr utrolig mye! Både prisen og all varmen vi har møtt i etterkant av Utøya. Jeg hadde ikke trodd vi skulle vinne, sier Anne-Berit Stavenes rørt.

Hun er leder i Norsk Folkehjelp Hadeland og med i organisasjonen i 20 år. I år var hun på Utøya for 14. gang.

– En fantastisk innsats

På direkten i God morgen Norge delte kulturminister Anniken Huitfeld ut Frivillighetsprisen 2011.

– Dere kom i en ekstrem situasjon, og har vist en fantastisk innsats, sier kulturministeren og klemmer vinnerne.

Hun leser opp juryens begrunnelse:

– Årets vinner engasjerer unge og gamle, menn og kvinner. Vinneren representerer det beste som bor i frivilligheten: Soldidaritet, engasjement og dedikasjon. Sjelden har vi sett en mer verdig kandidat til Frivillighetsprisen. Vinneren består av en gruppe hverdagshelter som har stått opp som sanne helter i en ekstrem situasjon, og vunnet respekten til en hel nasjon.

Her kan du lese om de seks som var nominerte til Frivillighetsprisen i år.

– Man skyter ikke barn

AUFs sommerleir på Utøya var det aller første store oppdraget for 19 år gamle Anna Fjalestad. Hun meldte seg inn i Norsk Folkehjelp i mai, der moren Hanne (42) var aktivt medlem.

Hanne Fjalestad (43) fra Lunner omkom på Utøya. (Foto: Privat)
Sammen med seks andre folkehjelpere dro de til Utøya i sommer, men Hanne kom aldri tilbake.

Folkehjelper Hanne Fjalestad (42) ble skutt under massakren da hun stilte seg foran en gjeng ungdommer for å beskytte dem.

Ungdommer har fortalt at hun løp mot ham og skrek at «man skyter ikke barn». Hanne var en folkehjelper til siste slutt, minnes Guttorm Skovly.

Han har vært i tjeneste for Norsk Folkehjelp på Utøya alle de 22 årene som Hadelands-avdelingen har hatt ansvaret for førstehjelpstjenesten der.

«Mo» gratulerer vinnerne

Mohamed «Mo» Abdi Farah var en av finalistene, og gratulerer vinnerne.

– Dette er så velfortjent! Jeg ville at de skulle vinne. De hjalp så mye til på Utøya, og det budskapet de sender varmer meg skikkelig. Jeg blir så glad, sier «Mo», som selv var på Utøya denne sommeren.

Les også: Her kan du lese «hjulvispen» som vant i fjor.

Norsk Folkehjelp Hadeland fra Oppland

FrivilligHadeland (Foto: Lars Unneberg/TV 2)

Norsk Folkehjelp avdeling Hadelands heltemodige innsats på Utøya 22. juli var helt avgjørende for at flere ungdommer kom hjem til sine familier i live.

I 22 år har denne avdelingen hatt førstehjelpstjenesten på AUFs sommerleir. I år var de åtte som dro ut - bare sju kom tilbake.

Folkehjelperne som overlevde reddet nærmere 50 ungdommer ved å barrikadere seg i skolestua på øya, og ved å hjelpe kritisk skadde i terrenget.

– Ingen kunne ane hvor viktig de skulle bli for oss. De reddet liv, de hjalp ungdommer i en fortvilet situasjon, de mistet også en av sine egne. Fra bunnen av våre hjerter takker hele AUF Norsk Folkehjelp. Dere har vist hva solidaritet betyr i praksis, skriver AUFs leder Eskil Pedersen om Norsk Folkehjelps betydning på Utøya den 22. juli.

Her kan du se reportasjen om Norsk folkehjelp Hadeland!

Sterke finalister

I begrunnelsen for Frivillighetsprisen 2011 heter det at juryen har latt seg imponere over den store og mangfoldige frivillige innsatsen som er lagt ned av årets kandidater.

Kandidater fra hele landet har blitt nominert til prisen. Seks sterke semifinalister ble plukket ut av juryen, og publikum har vært med på å stemme fram vinneren. Ifølge juryen har oppgaven med å kåre årets seks semifinalister, og nå selve prisvinneren, vært både spennende og utfordrende.

Alle fylkesvinnerne utmerker seg på hver sine områder.

Juryen understreker at alle er verdige vinnere og fortjener honnør for sin innsats for å skape et åpent, aktivt og trygt samfunn.

Her kan du lese om de fem andre nominerte:

Frivillighetsprisen 2011: Her er de nominerte til frivillighetsprisen

Les også:

Statsminister overrasket vinner i studio!

Studentene i Trondheim vant

Stolt vinner!