VARSLET OM MASSAKREN: Hege Haugland ringte faren umiddelbart da hun skjønte at det var noen som skjøt folk på Utøya. (Foto: Stein Akre)
VARSLET OM MASSAKREN: Hege Haugland ringte faren umiddelbart da hun skjønte at det var noen som skjøt folk på Utøya. (Foto: Stein Akre)

Hege (17) fikk beredskapstroppen raskere til Utøya

Da Anders Behring Breivik begynte å skyte på Utøya ringte Hege til sin pappa som er politimann.

Akkurat da satt pappa, politiinspektør Jan Erik Haugland, i et møte med andre politiledere som hadde hendene fulle etter bomben i Oslo sentrum.

– Da kjente jeg at nakkehårene reiste seg og jeg ble helt tørr i halsen. Jeg satte det automatisk i sammenheng med det som hadde skjedd i Oslo, sier Haugland til TV 2 Nyhetene.

Varslet tidlig

Tilfeldigvis satt den fungerende lederen for beredskapstroppen ved siden av ham i møterommet. Haugland ga ham telefonen, og slik fikk beredskapstroppen førstehåndsinformasjon om hendelsen på et meget tidlig tidspunkt.

Klokken var da cirka 17.25, og ifølge TV 2s opplysninger var dette før politiets 112-sentral offisielt fikk den første meldingen om skytingen på Utøya.

Informasjonen fra 17-åringen førte til at beredskapstroppen umiddelbart ble sendt fra Oslo mot Utøya.

Skarpe smell

For første gang forteller far og datter historien i media. Hege Haugland forteller at hun ringte faren da hun hørte om bomben i Oslo.

En stund senere hørte hun skarpe smell utenfor, men trodde det var noen som tullet med ballonger eller kinaputter. I det sekundet der jeg bestemte meg for at nå er det slutt, så ser jeg refleksgule redningsvester bli kastet i vannet

– Alle sprang fram til vinduet og skulle sjekke hva dette var for noe. I løpet av få sekunder gikk hele salen amok. Det ble ropt ordrer om at dere må komme dere ut, forteller Hege.

– Venninna mi dro meg ned, vi ble redde og begynte å gråte. Jeg kastet meg over telefonen min og ringte til pappa. Det gjør jeg i alle typer krisesituasjoner.

Se reportasje (artikkelen fortsetter under videovinduet)

575337

La på svøm

Hege hadde fått beskjed av faren om ikke å ringe, for han skulle i møte.

– Men jeg ringte likevel. Da sier jeg: «Pappa, de skyter her.» Jeg grein og var helt fra meg. Og i løpet av noen få sekunder fikk jeg snakke med nestlederen i beredskapstroppen. Han sa at jeg måtte gjemme meg og ta det med ro.

Hege sprang ned til sjøen og gjemte seg ved en klippe sammen med noen andre ungdommer.

Skuddene kom nærmere. Til slutt la hun på svøm.

– Det var så kaldt. Jeg måtte ta av meg klærne mine, for jeg sank jo. Jeg svømte 150-200 meter før jeg snudde meg. Jeg lå på ryggen en stund fordi jeg var så sliten, og da så jeg Anders Behring Breivik stå ganske kaldt med ryggen mot meg og står og skyter ved pumpehuset.

Breivik fortsatte skytingen etter denne telefonen fra Utøya

Trodde det var slutt

En liten rød jolle kom mot henne. Hege ble redd og svømte bort fra båten.

– Han kom bare nærmere og nærmere. Jeg var sliten og hadde krampe og var iskald, forteller 17-åringen.

– I det sekundet der jeg bestemte meg for at nå er det slutt, så ser jeg refleksgule redningsvester bli kastet i vannet. Da begynte jeg å svømme mot ham, for da trodde jeg at han skulle redde meg. Og det gjorde han.

Vurderte å la være å svare

Jan Erik Haugland jobber i Politidirektoratet (POD) og var 22. juli beordret som forbindelsesledd mellom POD og Oslo politidistrikt. Da datteren ringte, hadde han direkte tilgang til de som styrte innsatsen til politi og redningsarbeidere.

VARSLET AV DATTEREN: Jan Erik Haugland satt i møte med politiledelsen og holdt på å la være å ta telefonen da datteren ringte fra Utøya for å varsle om skytingen. (Foto: Kristian Myhre)
VARSLET AV DATTEREN: Jan Erik Haugland satt i møte med politiledelsen og holdt på å la være å ta telefonen da datteren ringte fra Utøya for å varsle om skytingen. (Foto: Kristian Myhre)

På grunn av stabsmøtet holdt han på å la være å svare da datteren ringte.

– Men alle stabsmedlemmene var ikke kommet ennå, så jeg tok telefonen cirka 17.25. Da hørte jeg at Hege var veldig oppskaket og sa at det visstnok var en kar som gikk og skjøt andre og at det ikke var tull. Hun sprang sammen med to som var skuddskadet, bort fra dette ene kafebygget.

Dette er sykdommen Breivik lider av

Imponert sjef

Etter at Haugland hadde varslet om det datteren fortalte, jobbet han videre med terrorangrepene.

– Han sto i jobb utover kvelden inntil han ble avløst av en annen tjenestemann rundt midnatt. Vi er imponert over hvordan han løste den oppgaven, sa Oddbjørn Mjølhus, sjefinspektør i POD, til TV 2 26. august.

Les saken: Politimann jobbet med terrorsaken – ble oppringt av datter fra Utøya