FREMTIDEN: I fremtiden skal du være din egen lege. (Foto: TV 2)
FREMTIDEN: I fremtiden skal du være din egen lege. (Foto: TV 2)

I fremtiden kan du være din egen lege

Teknologiganten IBM ser til Norge når de jakter på nye telemedisinske løsninger. Målet er at du og jeg holdes unna sykehusene lengst mulig.

Mohammad Naraghi leder utviklingen av globale helseløsninger for den internasjonale teknologigiganten IBM. Nå skal samarbeidet med Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin i Tromsø bli enda tettere. Målet er å holde deg og meg unna sykehusene så lenge som mulig.

Økt bruk av telemedisin

– Vi snakker om å levere størstedelen av helsetjenestene hjem til folk gjennom telemedisin, sier Naraghi. Nylig besøkte han Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin for å oppdatere seg.

Gjennom ny teknologi skal du selv bidra til at helsevesenet kan hjelpe deg med litt mindre tidsforbruk enn i dag. Du blir selv en aktiv bidragsyter til det.

LES OGSÅ: Nettbrett hjelper kreftpasienter

Fortell, fortell

– Vi snakker om en slags TV-skjerm  der man gjennom å trykke på en knapp eller et symbol får kontakt med  fastlege, apotek eller  sykehus. Melder du inn hjerteproblemer  kan din lege endre medisinering eller foreskrive nye medisiner, sende resepten videre til apotekeren som sørger for at medisinen blir sendt hjem til deg, forteller IBM-sjefen.

– Vi må lykkes, sier øverste sjef for Helse Nord, Lars Vorland.

Kun ved hjelp av ny teknologi ønsker han at de skal greie å løse de økonomiske utfordringene innenfor helsevesenet.

– Hvis man tenker på de kostnader vi har innenfor helsevesenet, og som vi vet kommer framover med en økende grad av eldre, så er det eneste som kan hjelpe oss teknologi, slår Helse Nord-sjefen fast.

Norge er verdensledende

Og norsk telemedisin er på mange felt å betrakte som verdensledende. Derfor  vil IBM utvikle sitt partnerskap med kompetansemiljøet i Tromsø. Ja, man betrakter faktisk Nord-Norge, med sin geografi og befolkning som et slags laboratorium for utvikling av tjenester på ved mot selve målet;

– Det å prøve å holde pasienten lengst mulig utenfor sykehus, at han skal klare seg lengst mulig hjemme. Jeg er helt overbevist om at de nærmeste årene vil veldig mye komme på markedet, sier Lars Vorland.