western union (Foto: TV 2)
western union (Foto: TV 2)

– EU med gavepakke til kriminelle

Slaktere, frisører og matvarebutikker inntar finansbransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for svært strenge krav til kontroll, kan kjøtthandlere, frisører og dagligvarebutikker nå formidle pengeoverføringer til utlandet.

TV 2 dokumenterer hvor lett dette utnyttes av kriminelle som vil sikre profitten ved å sende den ut av landet.

«Alle» kan bli agenter

I 2010 åpnet EU for en ordning som gir nærmest hvem som helst anledning til å drive med pengeoverføringer til og fra utlandet.

Om man driver en bingosalong eller hudpleiesalong, kan man enkelt få agentstatus for de store utenlandske betalingsforetakene som Moneygram International Ltd, Ria og Western Union.

En trussel

TV 2 kan avsløre at dette utgjør en stor trussel i forhold til hvitvaskingsloven som forebygge og avsløre transaksjoner som stammer fra kriminelle handlinger eller kan tilknyttes terrorhandlinger. De kriminelle finner fort ut hvor gjerdet er lavest og anvender de aktørene hvor sikkerheten er dårligst

En oversikt TV 2 har innhentet fra Finanstilsynet viser at det i dag er 115 ulike agenter her i landet som driver med alt fra video og klær til tipping og kjøttutsalg. Disse opererer blant annet med tillatelse fra ulike betalingsforetak som Western Union og Ria.

Radikal endring

– Etter at vi i Norge innførte betalingstjenestedirektivet i 2010, så har markedet endret seg helt radikalt med mange flere aktører som gjerne består av mindre handelsforetak som har sitt fokus helt andre steder enn på finansielle tjenester, sier Kjell Arne Aasgaarden, seksjonssjef i Finanstilsynet.

De som driver som agenter, er pliktig til å følge et svært strengt regelverk, hvor hvitvaskingsloven står sentralt. Hvitvaskingsloven i Norge skal forebygge og avsløre transaksjoner som stammer fra kriminelle handlinger eller kan tilknyttes terrorhandlinger.

Frykter hvitvasking

– Hva frykter finanstilsynet disse agentene kan misbrukes til?

– Det er jo særlig hvitvasking av penger vi tenker på. For å unngå hvitvasking, er det en ganske omfattende sjekkprosedyre som skal gjøres ved å identifisere den kunden som kommer med pengene og skal sende pengene et sted. Det er jo helt avgjørende for at man skal unngå helt åpenbare brudd på norsk lov og det viktigste her er hvitvaskingslovgivningen, presiserer Aasgaarden overfor TV 2 Nyhetene.

Kriminelle finner smutthullene

Ifølge politiet er den nye EU-ordningen en gavepakke til alle som vil sende kriminelt utbytte ut av landet.

– Det er blitt et veldig desentralisert banksystem og da er det utfordringer med kontroll og tilsyn og ha et opplegg som er i samsvar med blant annet norske hvitvaskingsregler. Og de kriminelle forstår og finner fort ut hvor gjerdet er lavest og anvender de aktørene hvor sikkerheten er dårligst, sier Sven Arild Damslora, førstestatsadvokat ved Økokrim.

TV 2 bruker skjult kamera

TV 2 har valgt å teste ut betalingssystemene som kriminelle ofte benytter.

Utstyrt med skjult kamera og en bunke tusenlapper oppsøkte vi først en agent i Bergen. Vi låner legitimasjonen til en kollega. Hensikten er å se hvor nøye man sjekker de som sender penger ut av landet. Er systemet godt nok, skal vi bli avslørt.

Avdekker sikkerhetshull

Men, på minutter har vi overført flere tusen kroner til Afghanistan. Penger som kort tid etter blir tatt ut av en mottaker i Kabul. Vi blir ønsket velkommen tilbake når vi sier vi vil overføre 100.000 kroner til Albania.

På denne måten dokumenterer TV 2 at man, utstyrt med falsk legitimasjon, enkelt kan sende kriminelt utbytte ut av landet. Dermed blir det håpløst for politiet å spore opp pengene.

Unngår tradisjonelle banker

I tradisjonelle banker er systemene langt mer rigide og det er prinsippet bedre muligheter for å spore opp pengene elektronisk.

Betalingsforetakene og agentene har et system som gjør at man enkelt kan sende penger ut fra Norge, som minutter senere kan hentes ut hvor som helst i verden.

Fikk medlemskort med falsk id

TV 2 velger å forsøke en av hovedfilialene til Western Union i Bergen, også denne gang utstyrt med falsk identifikasjon. Her bør sjansen for å bli avslørt være større enn hos agentene. Nå skal vi sende penger til Spania.

Etter noen minutter har vi både fått medlemskort hos Western Union, opprettet på kollegaen i TV 2, og pengene er sendt til Spania.

Ikke lenge etter kommer en tekstmelding fra mottaker i Sevilla. Han har mottatt en bunke euro-sedler.

– Det var helt uproblematisk, sier mottakeren.

– Gjør vårt beste

Etter mange forsøk får TV 2 svar fra ledelsen hos Western Union som sitter i Østerrike. Ingen i Norge vil eller kan uttale seg.

I en e-post sier selskapet at det tar svindel og hvitvasking svært alvorlig og jobber tett med myndigheter over hele verden for å forebygge dette.

Økokrim rystet

De to eksemplene dokumenterer urovekkende brudd på hvitvaskingsloven. Hvor mange som har utnyttet dette smutthullet, vet ingen. Det er heller ingen som vet hvor store beløp som ureglementert føres ut av landet.

Det kan være mange grunner til å ønske å vaske penger. Det kan handle om å unngå skatt, eller det kan være penger som stammer fra narkosalg, menneskehandel eller annen grov kriminalitet.

– Underbygger bekymring

Sjefen for hvitvaskingsavsnittet ved Økokrim liker ikke det han ser.

– Hva tenker du om at det er så enkelt å sende ut penger ved bruk av falsk ID?

– Dette underbygger vår bekymring om at kunnskapen hos agentene og oppfølgingen av kundekontrollen ikke er god nok. Slik som det fremstilles i ditt eksempel underbygger det vår bekymring om at det ikke tas nok på alvor hos en del av disse aktørene, sier førstestatsadvokat Sven Arild Damslora.