Ved Kvalsvik utenfor Haugesund 25. november. (Foto: Ola Johannesen)
Ved Kvalsvik utenfor Haugesund 25. november. (Foto: Ola Johannesen)

Når er det ekstremvær?

Les hva som skal til for at et uvær defineres som ekstremt, og se ekstremværlisten tilbake til den første stormen fikk navn i 1995.

Fredag 25. november 2011 traff ekstremværet «Berit» Norge. Stormflo, vind og nedbør fra Vestlandet til Troms ødela for 50 millioner kroner.

Søndag 27. november 2011 var det Vestlandet og Sørlandet som ble herjet av sterk vind og store bølger. Også dette førte til skader, og flere mennesker omkom.

Men verken dette uværet, eller de stormene som herjet med oss tirsdag og torsdag uken etter ble definert som ekstremvær.

Hva skal til for at et uvær skal få dette stempelet?

Nyttårsorkanen

Orkanen treffer Norge 1. januar 1992. (Foto: Met.no)
Orkanen treffer Norge 1. januar 1992. (Foto: Met.no)
Nyttårsaften 1991 og første nyttårsdag 1992 ble Vestlandet og Mørekysten herjet av et forferdelig uvær. Orkanen var varslet, men kanskje på grunn av julen var både folk flest og myndighetene helt uforberedt.

Uværet førte til store skader, men utrolig nok var det ingen som omkom.

Nyttårsorkanen viste at normale værvarsler ikke er nok dersom et virkelig farlig uvær er på vei. Det ble derfor laget en plan for varsling av slike heftige uvær, som altså skulle få betegnelsen «ekstremvær». Planen ble tatt i bruk i 1994, og siden 1995 har uværene også fått navn.

Ekstremt

Det er Meteorologisk institutt som varsler ekstremvær. Dette stempelet brukes bare dersom vinden, nedbøren, vannstanden, eller snøskredfaren er så stor at liv og verdier kan gå tap om ikke samfunnet er spesielt forberedt. Uværet må i tillegg true et stort område.

Berit ble ekstremvær fordi uværet traff oss den dagen det var nymåne, og altså springflo. Den høye vannstanden sammen med lavt trykk og sterk vind som presset havet opp mot land førte til at de store bølgene slo langt innover land.

Les: Derfor blir det stormflo

Får navn

Det første Meteorologisk institutt gjør er å gi uværet navn. Da vet alle hvilket uvær det er snakk om. Annet hver ekstremvær får guttenavn, annet hver jentenavn.

Folk forsøker å redde fiskebåter og småbåter i Molde 1. januar 1992. (Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX)
Folk forsøker å redde fiskebåter og småbåter i Molde 1. januar 1992. (Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX)
Når ekstremværet har fått navn varsler Meteorologisk institutt NVE, hovedredningssentralene, Justisdepartementet, beredskapsavdelingene til Fylkesmennene, politiet og kommunene i de områdene som trues. De som har ansvar for vei, jernbane og strømforsyning i området får beskjed, og media varsles.

Les: Sjekk hvor mye det blåser

Agnar var det første

Siden 1995 har ekstremværene fått navn, og aller først ut var Agnar. Han kom inn som en sterk storm over Nordmøre og Trøndelag 12. oktober. Etter Agnar fulgte Bera, Dag og Erika.

Her kan du lese om hvordan uværene får navn, og se listen over norske ekstremvær siden 1995.