STRÅLEFARE? Ny forskning indikerer at å surfe på nettet med pc en på fanget kan redusere mannens sædkvalitet. (Foto: Red Huber/Ap)
STRÅLEFARE? Ny forskning indikerer at å surfe på nettet med pc en på fanget kan redusere mannens sædkvalitet. (Foto: Red Huber/Ap)
STRÅLEFARE? Ny forskning indikerer at trådløst internett kan påvirke menns sædkvalitet i negativ retning. (Foto: ADALBERTO ROQUE/Afp)
STRÅLEFARE? Ny forskning indikerer at trådløst internett kan påvirke menns sædkvalitet i negativ retning. (Foto: ADALBERTO ROQUE/Afp)

Ny forskning: – PC-stråling dreper mannens sædceller

Argentinske forskere med oppsiktsvekkende funn.

En fersk forskningsrapport konkluderer med at menns sædceller dør raskere dersom de blir utsatt for stråling fra dataenheter som er tilkoblet trådløst internett, eller Wi-Fi.

Sædceller døde raskere under stråling

Forskningsresultatene er basert på et eksperiment der 29 sædprøver fra friske menn ble plassert under en laptop som lastet ned innhold via Wi-Fi. Fire timer senere var en fjerdedel av sædcellene døde, melder nyhetsbyrået Reuters.

Til sammenligning døde bare 14 prosent av cellene som ble plassert i et tilsvarende miljø, men ikke i nærheten av Wi-Fi-stråling.

Oppsiktsvekkende var det også at ni prosent av sædcellene som ble utsatt for stråling viste skade på DNA-et, tre ganger så høy forekomst som sammenligningsprøvene.

Les også: WHO: – Mobiltelefoner kan være kreftfremkallende

– Kan redusere sædkvaliteten

Prosjektet ble utført av forskere ved Nascentis Medicina Reproductiva i Cordoba, Argentina.

– Vår data indikerer at bruk av en laptop som er trådløst tilkoblet til internett, og som også er plassert i nærheten av det mannlige kjønnsorganet, kan redusere menns sædkvalitet, sier forsker Conrado Avendano.

Resultatene gir videre grobunn for bekymringer som er kommet fram i tidligere forskningsprosjekter.

For ett år siden slo en lignende forskningsrapport fast at en laptop på fanget kan skape så høye temperaturer i mannens skritt at det kan påvirke sædkvaliteten i negativ retning.

Les også: Slik sikrer du deg mot mobilstråling

– Viktig å spise sunt

Resultatet overbeviser imidlertid ikke amerikanske Dr. Robert Oates, som er president for Society for Male Reproduction and Urology.

– Dette er ikke virkelighetsbiologi. Det er et eksperiment utført i en kunstig setting. Det er vitenskapelig interessant, men for meg har det ikke noen menneskelig biologisk relevans, sier Oates til Reuters.

Han viser til en annen ny studie der det fremgår at menn som spiser mye frukt og korn, men som har en lavt inntak av rødt kjøtt, kaffe og alkohol, har større sjanser for å gjøre partneren gravid.

– Det viktigste er å holde deg selv sunn og frisk. Jeg er dessuten usikker på hvor mange som har laptopen i fanget, sier Oates.

Tidligere i sommer viste en undersøkelse utført for det norske Post- og teletilsynet at trådløs stråling er ufarlig.

Rapporten til de argentinske forskerne finnes her (ekstern lenke).