TROR IKKE PÅ LIVSLANG FORVARING: Thor Kvakkestad er tidligere overlege ved Dikemark og tror Breivik vil slippes ut i samfunnet om fem til sju år. (Foto: Magnus Nøkland)
TROR IKKE PÅ LIVSLANG FORVARING: Thor Kvakkestad er tidligere overlege ved Dikemark og tror Breivik vil slippes ut i samfunnet om fem til sju år. (Foto: Magnus Nøkland)

Tror Breivik kan få bevege seg ute om fem år

Tidligere overlege ved Dikemark tror ikke Anders Behring Breivik vil være innesperret resten av livet.

Thor Kvakkestad har tidligere vært overlege ved sikkerhetsavdelingen på Dikemark. Han har jobbet med schizofrene i 17 år.

Psykiatrispesialisten mener massemorderen kan bevege seg fritt, men med oppmøteplikt om fem til sju år.

– Så du tror ikke han vil være innelåst resten av livet?

– Nei, det tror jeg ikke, sier Kvakkestad til TV 2.

– Hva tror du vil skje?

– Etter min erfaring med andre slike saker i forhold til personer som har drept i psykotisk tilstand, så ser jeg for meg at han kanskje kan bli overført til det man kaller tvungent psykisk helsevern uten døgnopphold i løpet av fem til sju år.

Les også: Stiller spørsmål ved psykiaternes kompetanse

Ikke tilregnelig

Breivik ble tirsdag erklært ikke strafferettslig tilregnelig og diagnostisert som paranoid schizofrenav de rettsoppnevnte sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim.

Les også: Breivik er «fornærmet» over konklusjonen

Han havner trolig på Dikemark sykehus i Asker dersom han blir dømt til tvungent psykisk helsevern. Sykehuset ligger idyllisk til på Dikemark utenfor Asker i Akershus.

– Målet i vår avdeling er først og fremst å gjøre pasientene i stand til å motta behandling på et lavere omsorgsnivå. Det er ingen som er på regional sikkerhetsavdeling hele livet, sier avdelingsoverlege Anne Kristine Bergem.

HAR OPPLEVDE RØMMINGER: Anne Kristine Bergem avdelingsoverlege på Dikemark. (Foto: Magnus Nøkland)
HAR OPPLEVDE RØMMINGER: Anne Kristine Bergem avdelingsoverlege på Dikemark. (Foto: Magnus Nøkland)

Har hatt rømminger

Bergem kan ikke svare på om de har god nok sikkerhet til å ta imot Breivik.

– Det jeg kan svare på, er at vi har drevet Regional sikkerhetsavdeling i 30 år, og til dags dato har vi ennå ikke hatt en pasient i avdelingen som vi ikke har vært i stand til å håndtere, sier Bergem.

– Er det noen som har rømt?

– Ja, det er det, men det er ingen som ikke har kommet inn i avdelingen igjen etterpå.

Siden 2002 har 112 personer i Helse Sør Øst blitt dømt til tvungen psykisk helsevern. En tredjedel av dem har fått opphevet sin dom.

Bakgrunn: Dette er sykdommen Breivik lider av

Se reportasje fra Dikemark:

575012


– Lider ingen overlast

Anders Behring Breivik sitter inntil videre i Ila fengsel. Det er uklart når han eventuelt overføres til en psykiatrisk institusjon.

Politiadvokat Christian Hatlo sier til TV 2 onsdag kveld at det fort kan drøye til over jul før det blir tale om at Breivik flyttes.

Ifølge de sakkyndige er det ingen ting som tyder på at Breivik lider overlast der han er nå.