alvdal forlagte dokumenter gjerdrum (Foto: TV 2)
alvdal forlagte dokumenter gjerdrum (Foto: TV 2)

Ble varslet om pedofil mor i Alvdal - rotet bort papirene

Dermed kunne overgrepene i Alvdal pågå i flere år, uten at barnevernet grep inn.

Alvorlige lovbrudd fra barnevernet i Gjerdrum og brudd på varslingsplikten førte til at norgeshistoriens verste overgrepssak kunne skje i Alvdal. Det fastslår bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen.

Refser barnevernet

En granskningsrapport fra Fylkesmannen i Oslo og Akershun refser barnevernet for lovbrudd både før og etter at moren flyttet til Alvdal, hvor hun utsatte sine egne barn for groteske overgrep.

Den pedofile moren til de to barna i Alvdal ble dømt til tolv års fengsel. Mens hun soner, etterforskes hun for overgrep mot ytterligere et av sine barn, den eldste datteren. Det gjør også en tidligere samboer hun hadde da familien bodde i Gjerdrum i Akershus.

Fikk bekymringsmelding

Overgrepene mot eldstedatteren skal ha startet minst sju år før moren flyttet til Alvdal. Og en granskningsrapport fra fylkesmannen viser at barnevernet i Gjerdrum fikk bekymringsmeldinger om dette, uten at de ble fulgt opp.

Les også: Alvdal-datter med ny forklaring

– Slik vi vurderer disse opplysningene, tenker vi det er et brudd på barnevernsloven, sier seksjonsjef Tove Narud hos fylkesmannen til TV 2 Nyhetene.

Bistandsadvokaten til eldstedatteren, Anne Kristine Bohinen, sier konsekvensen av lovbruddet var at overgrepene fortsatte.

– Hvis noen hadde grepet fatt i bekymringene den gangen, hadde hun sluppet år med lidelse. Så enkelt er det, eller så vanskelig er det,sier hun.

Rotet bort papirene

Bekymringsmeldingene om eldstedatteren ble også feilarkivert i ni år og var dermed ikke kjent da moren og minstesøsknene flyttet til Alvdal.

Les også: Nye bilder lagt fram i Alvdal-saken

– Det er med beklagelse vi ser at et så alvorlig dokument blir forlagt og ikke er tilgjengelig når saken skal undersøkes, sier Tove Narud hos Fylkesmannen.

Ordfører i Gjerdrum, Anders Østensen, beklager mangelfull oppfølging av bekymringsmeldinger og at de ble rotet bort.

– Alle skjønner jo at dette ikke er bra nok. Det synes ikke jeg heller.

– Beklager du det?

– Ja, vi beklager det, sier Østensen.

Brudd på barnevernloven

Men det er mer. Ifølge Fylkesmannen uttrykte også eldstedatteren flere ganger alvorlig bekymring for sine søsken overfor barnevernet i Gjerdrum, etter at de hadde flyttet med moren til Alvdal. Men dette ble ikke meldt videre.

Les også: Moren sier hun ikke husker overgrep i Alvdal

Tove Narud hos fylkesmannen sier dette er brudd på barnevernloven.

– Hvis barnevernstjenesten i Gjerdrum hadde gjort jobben sin, forholdt seg til loven og gjort det de skulle, så hadde man sluppet å se barna i Alvdalssaken bli misbrukt, sier bistandsadvokat Bohinen.

Varsler søksmål

Ordføreren i Gjerdrum beklager også at barnevernet brøt meldeplikten. Men han hevder likevel at Alvdal tidlig hadde viktig informasjon.

– Vi har flere kilder på at denne saken var kjent i Alvdal og at det allerede var satt i gang tiltak, sier Østensen.

– Dette sier ikke Fylkesmannen noe om. Det at Gjerdrum ikke meldte bekymringer videre til Alvdal karakteriseres som et lovbrudd?

– Ja. Og det erkjenner vi, fordi Gjerdrum ikke kontaktet barnevernet i Alvdal.

Nå varsler bistandsadvokaten milllionsøksmål mot Gjerdrum kommune på vegne av eldstedatteren. Datteren er lettet over konklusjonene til Fylkesmannen.

– Men samtidig er det vondt for henne å se tilbake på alle disse årene hvor barnevernet ikke grep inn. At de ikke hjalp henne og heller ikke søsknene hennes. Dette er smertefullt for henne og smerten er så stor at jeg har vanskelig for å sette meg inn i hvor stor den er. Men dette må hun leve med resten av livet, avslutter Bohinen.