STERKE REAKSJONER: Leonardo DiCaprio spiller J. Edgar Hoover i filmen om den legendariske FBI sjefen. Påstander om at Hoover hadde et forhold til sin mannlige assistent har ikke falt i god jord blant tidligere FBI agenter. (Foto: HANDOUT/Reuters)
STERKE REAKSJONER: Leonardo DiCaprio spiller J. Edgar Hoover i filmen om den legendariske FBI sjefen. Påstander om at Hoover hadde et forhold til sin mannlige assistent har ikke falt i god jord blant tidligere FBI agenter. (Foto: HANDOUT/Reuters)

FBI-agenter opprørt over homo-påstander

Ny film hevder at den legendariske FBI-sjefen J. Edgar Hoover var skaphomse.

– Jeg vet ikke om noen som ikke er ekstremt opprørte, sier Bill Brandon til Washington Post.

Brandon er tidligere FBI-agent og leder J. Edgar Hoover-fondet, som gir stipender til universitetsstudenter som studerer politiarbeid.

FBI-SJEF: Filmen om Hoover spilles nå på amerikanske kinoer.
  Her er DiCaprio og Eastwood under innspillingen. (Foto: Keith Bernstein/Ap)
FBI-SJEF: Filmen om Hoover spilles nå på amerikanske kinoer. Her er DiCaprio og Eastwood under innspillingen. (Foto: Keith Bernstein/Ap)

– Det er ikke bare på grunn av vår beundring for ham. Det er det faktum at det ikke er sant. Hvis det var sant, ville det ikke vært det verste som kunne skjedd. Men ikke gjør dette mot den stakkars fyren når han er død og borte, sier Brandon.

Stjernelag

Det er storfilmen «J. Edgar» som setter sinnene i kok blant de føderale agentene. Filmen er regissert av Clint Eastwood, og Leonardo DiCaprio spiller hovedrollen.

I filmen antydes det at det eksisterte et kjærlighetsforhold mellom Hoover og hans assistent Clyde Tolson.

Historikere er samstemte i at det ikke finnes bevis for at noen av mennene var homofile. Warner Bros. hevder i filmens reklame at den er «basert på en sann historie».

Les også: Leonardo DiCaprio tjener mest i Hollywood

YouTube-oppgjør

Gregg Schwarz begynte i FBI i 1972 og ble nylig pensjonert. Han har lagt ut en film på YouTube der han imøtegår påstandene i filmen.

– Min far begynte i FBI i 1951 som spesialagent. Vi har vært tilknyttet FBI siden da. Så jeg vet litt om FBIs historie, sier Schwarz i filmen, som han har kalt «Dirty Harry to Filthy Harry».

– Mr. Hoover portretteres i filmen som et tyrannisk monster som styrte FBI med hard hånd og hadde veldig lite privatliv. Det er åpenbart ikke sant, sier Schwarz.

Videre sier Schwarz at han vet at de som gjorde research til filmen, fikk vite at det ikke fantes bevis for at noen kjente til at Hoover eller Tolson var involvert i homofile aktiviteter.

LEGENDE: J. Edgar Hoover var sentral i oppbyggingen av FBI.
  (Foto: AP Photo/AP)
LEGENDE: J. Edgar Hoover var sentral i oppbyggingen av FBI. (Foto: AP Photo/AP)

Nyter enorm respekt

J. Edgar Hoover har en høy stjerne blant agentene som gjorde tjeneste under ham. Ifølge Washington Post har filmen den siste tiden blitt debattert heftig på et forum for tidligere FBI-agenter.

Hoover var sentral da FBI ble startet opp i 1935 og var sjef i byrået til hans død i 1972.

Verken regissør Clint Eastwood eller manusforfatter Dustin Lance Black har ønsket å kommentere saken overfor Washington Post.