Julebord er morsomt, men dagen derpå er for mange en pinlig affære. Her er tipsene for å unngå tabbene, og rådene dersom uhellet har vært ute... (Foto: Illustrasjonsfoto)
Julebord er morsomt, men dagen derpå er for mange en pinlig affære. Her er tipsene for å unngå tabbene, og rådene dersom uhellet har vært ute... (Foto: Illustrasjonsfoto)

Pass deg for julebordtabbene

Spydde på sjefens sko. Her er tabbene – og de beste tipsene for å unngå dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julebordsesongen er i gang - og det er julebordstabbene også!

Vi ba våre Facebookvenner om deres beste – eller verste – historier fra julebordene. Mye tyder på at det er mange som gruer seg til å møte opp på jobben dagen derpå.

Hva er den verste/beste historien fra ditt julebord? Del historien i diskusjonsfeltet under saken.

Spydde på sjefens sko

Tove skriver om en tidligere kollega som godt beruset sto og diskuterte lønn med sjefen. Noe skikk og bruk-eksperten advarer mot, men det kommer vi tilbake til.

Midt i denne lønnsforhandlingen kastet altså Toves kollega opp – på skoen til sjefen!

– Jepp, stolt kar på mandagen, dette her, skriver Tove.

Dette hater vi å lese om på Facebook

Styr unna visse tema

Ifølge skikk og bruk-eskpert Reidar Helliesen er dette en klassiker; Fulle ansatte som bruker julebordet som arena for lønnsforhandlinger eller andre diskusjoner med sjefen. Ifølge Helliesen er julebordet aldri et godt sted for et oppgjør med sjefen. Diskusjoner bør man i det store og hele være litt forsiktig med, mener han.

– Trå varsomt med tema som politikk og religion, råder Helliesen og legger til at om man først skal diskutere må man være forsiktig med tilnærmingsmåten.

– Det er forskjell på å si at Bush er en tulling sammenlignet med å si at han er litt kontroversiell.

Reidar Helliesen er skikk og bruk-ekspert, men også kjent fra Skaperen på TV2 og reality-serien Fagerstrand. (Foto: TV 2)

Den gode samtalen

Det skikk og bruk-esperten derimot mener vi skal snakke om på julebord er for eksempel været.

– Small talk er ikke den store, men den lille samtalen. Du skal ikke løse problemer og heller ikke gå så dypt om hvordan du har det, men snakke om det åpenbare, forklarer han.

Han anbefaler å stille spørsmål.

– Man har alltid et eller annet til felles. Let etter disse fellesnevnerne. Da kan folk snakke om ting de er opptatt av. Dessuten liker folk flest å snakke om seg selv, sier Helliesen, som mener man med fordel kan droppe jobbpraten nettopp denne kvelden.

Dette bør du unngå:

 • Banning
 • Fremmedord
 • Grove vitser
 • Slibrige kommentarer
 • Vær forsiktig med ironi

Les også: Smørmangel: Slik lager du hjemmelaget smør

Snakk med damen til høyre

Noen snakker ikke i det hele tatt. Det opplevde vår Facebook-venn Heidi. På julebordet ble hun sittende med en herremann som satt og fiklet med mobilen under hele måltidet.

– Det syne jeg var frekt, skriver Heidi, og skikk og bruk-eksperten er enig.

I Norge er damen til høyre for deg din bordkavaler. For damene er det herren til venstre du skal forholde deg til. Ifølge Helliesen er det viktig å sørge for at bordkavaleren din har det fint.

Og når det gjelder mobiltelefoner:

– Legg vekk mobilen. Klarer du ikke å legge den helt vekk, sørg i hvert fall for å skru av lyden, sier han.

¿ Bli enige om kjøreregler før skandalene skjer, råder AKAN. (Foto: Tv2 (illustrasjonsfoto))

Utagerende fyllefester

Det er ingen tvil om hva folk flest forbinder norske julebord med: Alkohol, alkohol og mer alkohol. I en kommentar på God morgen Norges Facebookside skriver Anita:

... Har opplevd fyll, krangling, slossing, oppkast, en sjef som blir sølt ut med brennevin og hans kone som fikk ødelagt kjolen sin med rødvin.

– Enkelte folk går ut på julebord en gang i året, og da skal visst hele året «tas igjen», skriver Anita, som mener det er lurt å gi seg i ellevetiden – før «moroa» begynner.

Hold deg selv i nakken

Vår skikk og bruk-ekspert understreker at julebordene er veldig forskjellig fra bedrift til bedrift og at festens utfall kommer an på miljøet. Men han er enig med Anita i at det nok er mange som kun går ut denne ene gangen, og da tar den helt ut når de først får feste. Til disse har han noen råd:

– Det er ikke smart å samle flest mulig bonger. Ditt forfriskningsnivå bør ligge på samme nivå som andre. Hold deg selv i nakken, råder han, og understreker at de fulleste på julebordet gjerne blir husket som nettopp det.

Fylleklining og utroskap

Pinlig? Ja! Unødvendig? Oftest. Likevel er dette en klassisk julebordtabbe, ifølge eksperten – og mange av oss andre som har vært på noen julebord opp gjennom årene.

Julebordstida er høysesong for utroskap. Og nei, fylla har ikke skylda.

– Dette bør man være veldig forsiktig med, advarer Helliesen.

– Foruten faren ved at du sårer noen er du pent nødt til å forholde deg til kollegaen på jobben i ettertid.

Vi er utro som aldri før viser ny undersøkelse – men vi er også villig til å tilgi sidesprang

Har du vært utro? Slik overlever forholdet

VARIERT: Hvilken julebordpersonlighet er du? Romantisk, trendy, tradisjonell og rød, eller klassisk? Se alle kjolene med leverandør- og prisinformasjon under.

Vær småsexy

Åsa forteller om entreen til en jobbvenninne:

Hun er en kjempesøt jente og er alltid så søt på jobben. Men på julebordet troppet hun opp kledd som en tøs! Hun hadde altfor kort skjørt og dyp utringning.

Helliesen nikker bekreftende. Han mener at det alltid er en fordel å kle seg litt anstendig på julebordet.

– For damene er det fint å føle seg litt småsexy, men uten å bli vulgær, sier han.

Om antrekket skulle forfalle litt utover kvelden er det et tips å ha førstehjelpsskrinet klar. For eksempel har nylonstrømpene en tendens til å revne, og da kan det lønne seg å ha med seg et ekstra par i vesken. Eventuelt kan neglelakk brukes for å reparere. Har du ingen av delene er det bedre å ta av hele strømpebuksen isteden for å se ut som du har kranglet med kjæresten.

Slik blir du lekker på julefesten

25 fantastiske julebordkjoler

Knyt slipset selv

Når det kommer til menn og antrekk har Helliesen også noen gode råd. Han ber menn ikke fylle lommene med tull og rask.

– Det hjelper ikke å ha Armani-dress hvis du fyller den opp med tull og tøys, sier eksperten og legger til at skjorten absolutt skal være kneppet igjen.

– Går det ikke? Kjøp en størrelse større, konkluderer han.

Dessuten mener han menn må lære seg å knute sin egen slipsknute.

– Bruk et rent, pent slips og knyt knuten hver gang. Ikke bare dra slipset over hodet. Innpakning er viktig. Kvinner vet dette. Menn må lære seg det. Har du en kraftig hals, knyt en smal «Viktoriaknute». Er du tynn, knytt en knute som står bedre i stil med anatomien.

Slik knyter du de ulike slipsknutene

Vær forberedt

Med å forberede seg, snakker Helliesen ikke om vorspiel i forkant av julebordet, som absolutt bør unngås. Men han mener man bør innstille seg for at man skal på julebord.

 • Ha et positivt sinn. Gled deg!
 • Kle deg riktig (se over)
 • Vær åpen på å treffe nye mennesker
 • Ha tålmodighet – det kan bli trengsel køen til buffeen
 • Tenk på hva du kan bidra med

Oppskrift på frokost til dagen derpå

Si unnskyld – eller lat som ingenting

Vi er allerede inne i desember og for mange har skaden allerede skjedd. Hva da?

– Legg deg helt flat! Si unnskyld, råder Helliesen.

Eller så kan du alltid ta den feige veien ut: Late som om det aldri har skjedd og håpe på at alle andre husker like lite som du gjør...

Hva er den verste/beste historien fra ditt julebord? Del historien i diskusjonsfeltet under: