KRITISK TIL PSYKIATERNES DOM OVER BREIVIK: Massemord er ikke noe unikt, sier Atle Sommerfeldt. (Foto: Scanpix/)
KRITISK TIL PSYKIATERNES DOM OVER BREIVIK: Massemord er ikke noe unikt, sier Atle Sommerfeldt. (Foto: Scanpix/)

Stiller spørsmål ved psykiaternes kompetanse

Er nordmenn utilregnelige når de begår massakrer, mens tyskere, rwandere og serbere ikke er det? spør generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

Den påtroppende biskopen oppholder seg i Kabul noen dager, men stiller over telefon flere spørsmål i forbindelse med diagnosen Anders Behring Breivik har fått.

– Jeg stiller spørsmål ved grunnlaget for psykiaternes vurdering, sier han.

– Massedrap er ikke noe unikt. Det er bare unikt i Norge. Han har hatt et rasjonale i sine tanker og har planlagt i mange år, handlinger som selvsagt virker sinnssyke på de fleste, sier Sommerfeldt.

Far til Utøya-offer: – Verst mulige konklusjon for Breivik selv

Undrer seg over forskjell

Han har i en årrekke vært leder for Kirkens Nødhjelp og tidligere Mellomkirkelig Råd, og har sett konflikter og arbeidet med ofre for massakrer.

– Men må en nordmann være sinnssyk for å gjøre slikt, men ikke en serber som dreper bosnjaker, ikke en rwander som dreper andre rwandere, ikke en tysker som begår massemord på jøder, spør Sommerfeldt.

Rapporten overprøves sjelden

Kommisjonen som skal vurdere rapporten om Anders Behring Breivik anbefaler nye sakkyndige eller nye vurderinger i bare to av over 500 tilfeller, viser statistikk fra Den rettsmedisinske kommisjon.

– I de tilfellene vi anbefaler retten å be om en ny rapport, er det som regel formelle feil som gjør at vi mener det er nødvendig, sier Karl Heinrik Melle til VG Nett.

Melle er leder for den psykiatriske gruppen i Den rettsmedisinske kommisjon, som skal vurdere rettspsykiaternes rapport om Anders Behring Breiviks tilregnelighet.

Psykisk syk

Tirsdag ble det kjent at rettspsykiaterne har konkludert med at Breivik lider av paranoid schizofreni.

Statistikken som er oppført i kommisjonens årsmeldinger viser at 500 rapporter blir behandlet årlig. I 2010 ba gruppen om nye sakkyndige i to av 553 saker, mens det i 2009 ble bedt om en ny vurdering i to av 553 tilfeller. Året før endte ingen av gruppens vurderinger med anbefaling om å hente inn nye sakkyndige. (©NTB)

Bakgrunn: Dette er sykdommen Breivik lider av