NYE KRAV: EUs nye krav for matmerking er klare. Blant annet skal obligatorisk næringsdeklarasjon gjøre det lettere for forbrukerene å vite hva maten de spiser inneholder. (Foto: Colourbox)
NYE KRAV: EUs nye krav for matmerking er klare. Blant annet skal obligatorisk næringsdeklarasjon gjøre det lettere for forbrukerene å vite hva maten de spiser inneholder. (Foto: Colourbox)

Matprodusenter kan ikke lure deg lenger

Nye EU-krav skal gjøre det lettere for forbrukere å skjønne hva maten de spiser faktisk inneholder.

I de nye kravene fra EU kan ikke palmeolje lenger kamufleres som «vegetabilsk fett», eller melkeerstatning kalles for ost.

Obligatorisk næringsdeklarasjon

Det har blitt jobbet med nye krav til merking av mat i flere år. De nye reglene skal ifølge mattilsynet, gjøre det lettere for forbrukerne å vite hva maten de spiser faktisk inneholder.

Obligatorisk næringsdeklarasjon på størsteparten av matvarene er et av de nye kravene fra EU. Det betyr at varen må merkes med mengde energi, protein, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter og salt per 100 milliliter, i per porsjon vare.

– Kravet omfatter de aller fleste varer, kun med unntak av for eksempel varer med små emballasjer, som tyggegummi, eller produkter bestående av kun en ingrediens. Også småsalg direkte fra småprodusenter vil ikke omfattes av kravet, så om du kjøper noe direkte fra en bonde er det ikke krav om næringsdeklarasjon av dette, sier seniorrådgiver ved seksjon for forbrukerhensyn i Mattilsynet, Nina Lødrup.

Les også: Flere dropper merkevarer i matbutikken

Fettets opprinnelse

Ikke bare mengde, men også matens opprinnelse skal nå merkes tydelig.

Les også: Slik blir du lurt

Det betyr at for eksempel den mye omdiskuterte palmeoljen, ikke lenger kan kamufleres under betegnelsen «vegetabilsk olje» eller «vegetabilsk fett».

– Nei, disse samlebetegnelsene kan ikke lenger benyttes, nå må oljer tydelig merkes med hvilken plante den kommer ifra, sier Lødrup til TV 2.

Mattilsynet er fornøyd med de nye kravene, og ser på dem som en god ordning for å gi forbrukeren bedre informasjon.

– Spesielt er kravet om økt lesbarhet noe som vil gjøre det lettere for forbrukeren. Den aller største endringen er likevel den obligatoriske varedeklarasjonen som vil gi forbrukeren bedre innsyn i varenes næringsinnhold, sier Lødrup.

Innen tre år

Produsenter og handelen har tre år på å tilpasse seg de nye reglene, mens for kravet om næringsdeklarasjon er det gitt en fem års overgangsperiode.

– Det vil ta tid å gjennomføre alle endringer for produsentene og regelverket gjelder i EU fra desember 2014, og det har flere års overgangstid, sier Lødrup.

Les også: Økte prisen på sunn mat før nøkkelhull-kutt

Andre nye regler:

  • Opprinnelsesmerking blir obligatorisk for alt ferskt kjøtt.
  • Opprinnelsen til hovedingrediensen i varen skal angis, hvis ikke den er fra samme land som matvaren er fremstilt.
  • Bedre lesbarhet – alle obligatoriske merkekrav må skrives med bokstavstørrelse 1,2 millimeter, eller 0,9 millimeter hvis forpakningen er mindre enn 80 kvadratcentimeter.
  • Ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal utheves i merkingen.
  • Dato for innfrysning skal angis på frosset kjøtt og fisk.
  • Hvis produkter er satt sammen av ulike deler av kjøtt eller fisk må det merkes med «sammensatte stykker av kjøtt/fisk».
  • Matvarer som ligner andre matvarer, men som er laget med andre ingredienser skal tydelig merkes med dette, for eksempel ost som ikke er laget med melkefett.