Marius Sjømællingen Sørensen (25) vokste opp i Trondheim med en narkoman mor. Nå bruker han sin egen barndom til å hjelpe andre. (Foto: Privat)
Marius Sjømællingen Sørensen (25) vokste opp i Trondheim med en narkoman mor. Nå bruker han sin egen barndom til å hjelpe andre. (Foto: Privat)
Marius Sjømællingen Sørensen vokste opp i Trondheim med en narkoman mor. I motsetning til barn flest gruet han seg til julen. (Foto: Privat)
Marius Sjømællingen Sørensen vokste opp i Trondheim med en narkoman mor. I motsetning til barn flest gruet han seg til julen. (Foto: Privat)

Vokste opp med en mor som var rusmisbruker:
– Julen var usikker og utrygg

Når barndommen er fylt med rus, vold eller omsorgssvikt, er støtten fra minst én voksen avgjørende.

– Julen med bestemor, bestefar, mamma og oldemor var ubehagelig rar. Det var noe med atmosfæren. Ingenting ble sagt og alle gikk på tærne, forteller Marius Sørensen-Sjømæling (27).

Han var én av mange barn som gruer seg til julen. Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS) anslår at 200 000 barn gruer seg til jul på grunn av foreldrenes alkoholmisbruk. Hvert år på denne tiden øker antallet henvendelser til barn og unges kontakttelefon.

Les også: 85.000 familier har ikke råd til en tradisjonell julefeiring

Følte at han ikke strakk til

Moren til Marius Sørensen-Sjømæling

var rusmisbruker. Marius bodde mye hos besteforeldrene, og da jula kom ble alt veldig stress.

– Alt med julen var fælt. Alt var usikkert og utrygt hele tiden, minnes han.

Målet for Marius var at moren skulle overleve. Han sørget for å vekke henne i tide, at hun dusjet, sminket seg og var klar da bestefar skulle hente dem på julaften. Ulempen var at når det ikke gikk, var det han som følte at han ikke strakk til.

– Jeg unnskyldte henne alltid. Vi hadde et nært og tett forhold, uavhengig av om hun var ruset eller ikke. Jeg visste at hun ville gjøre alt for meg, og det var viktigere enn at hun kjøpte mat til meg. Jeg var trygg sammen med henne, selv om ikke situasjonen var trygg, forteller Marius.

Les også:Barn mobbes i barnehagen

Marius Sjømællingen-Sørensen vokste opp i Trondheim med en narkoman
  mor. I motsetning til barn flest gruet han seg til julen. (Foto: Privat)
Marius Sjømællingen-Sørensen vokste opp i Trondheim med en narkoman mor. I motsetning til barn flest gruet han seg til julen. (Foto: Privat)

Nervøs før jul

Når julen nærmet seg var Marius alltid nervøs. Hvordan skulle det gå i år? Hvordan hadde moren det? Kom det til å bli krangling på julaften?

– Jeg føler at jeg som barn og ungdom ikke har hatt tid nok til å bare nyte. Det har blitt litt skuespill hele veien, sier han.

Heldigvis hadde Marius voksenpersoner i livet som så han. Han hadde en bestefar som tok han med ut på slalåmski i romjula. En bestemor som var en morsfigur for han. På skolen hadde han en lærer som kjente Marius' hjemmesituasjon og gav han ekstra støtte.

Trenger bare én

– Noen ganger trenger et barn bare én voksenperson som bryr seg, for å klare seg, sier Kristin Oudmayer.

Hun leder prosjektet «Den ene» for Unicef, som handler om å gjøre voksne bevisst på at de kan være den ene for et barn. For Marius var det besteforeldrene og en av lærerne som var den ene for han.

Unicef lanserer i disse dager en adventskalender som skal inspirere voksne til å bli «den ene» for barn som trenger det. Bak hver luke i videokalenderen er det en kjent person eller en klok person som gir tips til hvordan man kan gjøre julen litt lettere for et barn som har en vanskelig jul.

Du finner kalenderen HER.

Gjør romjula enklere

Lille Marius som vokste opp i Trondheim med en narkoman mor er nå blitt en veletablert ung mann på 27 år. Han er generalsekretær i Organisasjonen Barn av rusmisbrukere (BAR) som han stiftet i 2009.

Nå når julen nærmer seg har Marius et råd til voksne.

– Du kan ikke redde julaften for andre, men romjula kan gjøres enklere, sier Marius.

Av erfaring vet han at når barn som ikke har det greit hjemme har kommet seg gjennom julaften, så går de en uke og venter på at skolen skal begynne. Disse barna får ikke oppleve en del av de tingene andre barn opplever.

– Inviter nabogutten hjem til deg hvis du vet at familien ikke har det greit. Ta med deg et ekstra barn på skitur, eller inviter på kakao en formiddag, oppfordrer han.

Selv skal Marius sitte på nettchat hele romjula på barsnakk.no. Tiltaket er et lavterskeltilbud hvor det kreves lite for å komme i kontakt, og det kreves lite for å få råd, tips eller bare noen som lytter.

Les også:

Sluttet på skolen for å selge dop

Mobbeoffer skrev brev om egen begravelse