Paal Sand er med i «Gatelegene».
Paal Sand er med i «Gatelegene».

– Hva gjør jeg med 12-åringen som tisser på seg?

Se hva «Gatelegene»-doktor Paal svarer på seernes spørsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver uke besøker «Gatelegene» en ny by der de informerer, diagnostiserer og behandler folk akkurat der de er - i butikken, på trikken, på jobben, på stranda og på gata. I kveld sendes siste program før jul og det er Fredrikstads innbyggere som får besøk av de fire legene. Men også seerne hjemme kan få slukket svartørsten.

Nederst i artikkelen kan du se alle doktor Paal Sands svar på seernes spørsmål.

Problemer med sengevæting

En forelder bekymrer seg over sønnens natteproblemer.

– Jeg har en sønn på 12 år som tisser på seg om natta. Har du noen råd om hvordan han kan bli kvitt det problemet?

– I og med at han nå er 12, skjønner jeg selvfølgelig bekymringen. Vanligvis «vokser» barna dette av seg. Det vil også din sønn gjøre. Allikevel synes jeg han bør vurderes av sin fastlege. Dere bør da ta med dere en morgenurin og stille fastende. Det er en rekke mulige løsninger på problemet; matte i sengen som vekker barna når de tisser, medisiner som hindrer tissing og så videre, svarer doktor Paal.

Tran til småbarn

TV-seer Kenneth forteller at han bor i Finland, og har et spørsmål om de finske legenes vurdering av tran.

– Jeg har en liten jente på 6 måneder og lurer på om det er bra å gi tran til henne? Barnelegene her sier tran er farlig, noe jeg ikke forstår siden Møllers har på sidene sine at man kan gi fra 4 uker. Eller er det så stor forskjell fra unge norskfinske barn at de ikke tåler det? spør han.

Paal er ikke enig i beskjeden Kenneth har fått.

– Tran er og har alltid vært et utmerket kosttilskudd. Du kan trygt gi det til barnet ditt, skriver han tilbake.

Leamus i vaginaen

En annen seer sliter med underlivsproblemer.

– Jeg har et problem med vaginaen min. Eller skal jeg si det som er utenfor. Ofte så durer det slik som om jeg har leamus eller som om det er noe der inni når det ikke er noe. Hva kommer dette av? Det er ganske plagsomt, skriver hun.

Gatelegen anbefaler et legebesøk for å komme til bunns i problemet, men tror ikke vedkommende trenger å bekymre seg fram til da.

– Jeg må innrømme at jeg ikke har hørt om dette tidligere. Primært ville jeg få en undersøkelse hos fastlege som så eventuelt kan henvise til en gynekolog. Jeg har ingen tro på at dette skulle være noe farlig.

Se hva gatelegen svarer på flere av seernes spørsmål nedenfor.

Les flere helseartikler fra «Gatelegene» her!