VIL HA EN NY VURDERING: Lederen i Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp) er overrasket over at de sakkyndige konkluderer med at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig. (Foto: Nico Sollie/ TV 2)
VIL HA EN NY VURDERING: Lederen i Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp) er overrasket over at de sakkyndige konkluderer med at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig. (Foto: Nico Sollie/ TV 2)

Sandberg vil ha en bredere utredning av Breivik

Per Sandberg (Frp) er overrasket over de sakkyndiges konklusjon.

I dag leverte psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim sin rapport om terrorsiktede Anders Behring Breivik. Per Sandberg er overrasket over at de konkluderer med at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig.

– Ja, jeg er veldig overrasket. Jeg hadde forventet det motsatte, og en klar konklusjon også, om at han var tilregnelig. En person som over flere år planlegger den typen ondskap og angrep på demokratiet og mennesker, han er tilregnelig, mener jeg. Og så registrerer jeg at noen har konkludert med det motsatte, og det forstår jeg ingenting av, sier Sandberg til TV 2.

Les også: – Anders Behring Breivik lider av paranoid schizofreni

Ønsker flere ekspertervurderinger

Sandberg som leder Stortingets justiskomité, tror heller ikke pårørende eller andre forstår de sakkyndiges vurdering. Derfor vil han ha en bredere utredning av terroristen.

– Jeg vil ikke bare ha denne utredningen, jeg vil at et bredere sammensatt utvalg får vurdere ham, sier Sandberg som ønsker at også eksperter fra utlandet skal involveres i vurderingen av Breivik.

– Jeg tror ikke de vurderer det på samme måte i andre land. Da får nye vurderinger, så får vi se det i sammenheng, sier Sandberg.

Politisk panel svarer: Hvordan reagerer du på de sakkyndiges vurdering av terroristen?

– Har virket veldig bevisst

VANTRO: Knut Arild Hareide.
  (Foto: TV 2)
VANTRO: Knut Arild Hareide. (Foto: TV 2)
Sandberg får støtte fra KrF-leder Knut Arild Hareide som leder Stortingets spesialkomité for 22. juli,

– Jeg mener det er naturlig at det kommer en ny vurdering. Det må selvsagt den rettslige vurderingen avgjøre, men det ville ikke være meg imot om det kom en ny vurdering. Vi vet at det innen fagmiljøer kan være ulike vurderinger og med en så kontroversiell avgjørelse så tror jeg en ny vurdering vil være en trygghet, sier Hareide til TV 2.

Hareide er i likhet med Per Sandberg overrasket over psykiaternes konklusjon.

– Gjerningsmannen har virket så veldig bevisst i de grusomme gjerningene han har stått for, og detalj- og planleggingsnivået virker veldig bevisst. Derfor er jeg overrasket over konklusjonen som kom i dag, sier Hareide.