Anders Behring Breivik kan ikke dømmes til lengre fengselsstraff enn 21 år etter den nåværende terrorparagrafen, ifølge Adresseavisen. (Foto: Politiet)
Anders Behring Breivik kan ikke dømmes til lengre fengselsstraff enn 21 år etter den nåværende terrorparagrafen, ifølge Adresseavisen. (Foto: Politiet)

Dette er sykdommen Breivik lider av

Alt du trenger å vite om paranoid schizofreni.

Tirsdag ble det klart at de rettspsykiatriske sakkyndige konkluderer med at massemorderen Anders Behring Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig og lider av paranoid schizofreni.

Les også: – Breivik lider av paranoid schizofreni

Svært alvorlig diagnose

Diagnosen er en av de mest alvorlige innen psykiatrien og innebærer at pasienten har vrangforestillinger og hallusinasjoner, men har en tilsynelatende normal atferd. I en forvridd virkelighetsoppfatning kan personen tro at han er en stor person, en slags frelser, men som er forfulgt av dem som ikke deler hans verdensbilde.

– Paranoid schizofrene er ekstremt mistenksomme og er nærmest i krigen hele tiden. De føler seg forfulgt og må kjempe krigen alene. I Breiviks tilfelle er han alene mot alle og fullstendig overbevist om at han har rett. Alle motargumenter faller på stengrunn, sier psykolog Pål Grøndahl til TV 2 Nyhetskanalen.

Pasienten kan være aggressiv og kverulerende, samtidig som han er fraværende og fylt med angst.

Merker forandring

Symptomene på paranoid schizofreni er vanligvis at det er merkbare forandring i personens oppførsel. Langt de fleste utvikler lidelsen sent i puberteten eller tidlig voksen alder. Lav sosial intelligens, paranoia og isolasjon fra omverden er vanlig. For at en person skal kunne få diagnosen, må han vise tegn på symptomer i minste én måned.

Les også: Breivik fortsatte skytingen etter denne telefonen fra Utøya

Mange går udiagnostisert i flere år og sykdommen kan forveksles med lignende diagnoser.

Flere studier er gjort på årsaken til at schizofreni oppstår, både biologiske og sosiale årsaker. Vitenskapelige undersøkelser viser at på at lidelsen kan være arvelig, men samtidig kan mijømessige faktorer, som oppvekst og stress være viktige.

Det er også dokumentert økt risiko for schizofreni dersom personen før han ble født hadde infeksjoner i fosterlivet.

Traumer i barndommen

Andre risikofaktorer er å bo i bymiljø, fattigdom og dårlige boforhold. Pasienten har gjerne opplevd sosiale konflikter og dysfunksjonelle familieforhold. Overgrep og traumer i barndommen er også faktorer som kan føre til schizofreni senere i livet. Imidlertid er det rådende synet innen psykiatri i dag at foreldre ikke bærer hovedansvaret for at barna deres utvikler lidelsen.

Flere studier har forsøkt å finne en årsakssammenheng mellom rusmisbruk og sykdommen, blant annet en undersøkelse fra 2007 som antydet at bruk av cannabis kan statistisk sett knyttes til utviklingen av psykotiske lidelser, deriblant schizofreni. Det er imidlertid ingen sikre konklusjoner på at dette er tilfelle.

Pasienter behandles medisinelt med antipsykotiske medisiner. Ofte må pasienten tvangsinnlegges på psykiatrisk sykehus. Langvarige sykehusopphold er vanlig, men har de senere år blitt stadig sjeldnere. 75 prosent blir bedre av behandlingen, mens 16 prosent har ingen endring.

Les også: Dette er alternativene for Breivik

Kommer aldri ut igjen

Bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen og Frode Elgesem sier at det ikke er noen grunn til å være redd for at Anders Behring Breivik vil bli en fri mann med det første.

– Det er ikke noe i rapporten fra de sakkyndige som gir grunn til å være redd for at Breivik vil slippe fri. Han vil bli holdt i lukket anstalt i mange år, muligens hele livet, uavhengig av denne rapporten og konklusjonene i den, sier bistandsadvokat for ofre og etterlatte etter terroraksjonene 22. juli Mette Yvonne Larsen til NTB.

Hennes kollega Frode Elgesem legger til:

– Breivik vil bli holdt inne fordi han er definert som farlig. Det er en åpning i lovverket til holde farlige personer inne selv om de av en eller annen grunn og på et eller annet tidspunkt skulle bli erklært friske. For Breivik er det ikke tvil om at han er i den kategorien og at han vil være det også i fremtiden, sier Elgesem.

Psykolog Grøndahl sier seg enig med de sakkyndiges rapport.

– Den lød nokså overbevisende i mine ører, sier han.

(TV 2/NTB)