FULGEINFLUENSA: Nederlandske forskere har utviklet en versjon av H5N1-viruset som er langt mer smittsomt enn originalen (Illustrasjonsfoto). (Foto: SCANPIX)
FULGEINFLUENSA: Nederlandske forskere har utviklet en versjon av H5N1-viruset som er langt mer smittsomt enn originalen (Illustrasjonsfoto). (Foto: SCANPIX)

Forskere utviklet influensavirus som kan drepe millioner

– Sammenlignet med dette er ikke miltbrann skummelt i det hele tatt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en studie gjennomført med mål om å lære mer om fugleinfluensa har forskere skapt en genetisk modifisert versjon av H5N1. Det muterte viruset skal være langt mer smittsomt, og kan angivelig spre seg til millioner av mennesker på kort tid.

Studien har ført til splittelse i forskningsmiljøer. Enkelte mener at studien ikke burde bli gjennomført i det hele tatt. Andre tar til orde for at den ikke skal publiseres offentlig.

LES OGSÅ: Vil sette i gang en større nasjonal ME-studie

Mange frykter at forskningen, som er gjort i beste mening, i verste fall kan bli brukt til produksjon av biologiske våpen.

Stor smittefare

Forskerteamet har blitt ledet av virusforsker Ron Fouchier ved Erasmus Medical Centre i Nederland. Forskerne oppdaget at bare fem mutasjoner av fugleinfluensaviruset var tilstrekkelig til å få det til å spre seg lettere.

Fouchier forventer nå stort medietrykk i forbindelse med publiseringen av studien, og har ansatt en medierådgiver som skal hjelpe ham med en kommunikasjonsstrategi.

LES OGSÅ: Ny forskning: – PC-stråling dreper mannens sædceller

En annen studie av H5N1-viruset ved University of Wisconsin og University of Tokyo skal visstnok ha sammenlignbare resultater med undersøkelsen gjort i Nederland.

Krever veldig høy kompetanse

Leder for Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) og professor ved molekylærbiologisk institutt ved Universitetet i Bergen, Dag Helland mener

FOR PUBLISERING: Professor Dag Helland mener argumentet om at informasjonen kan havne i feil hender er for dårlig. (Foto: TROND ISAKSEN)
forskningen bør publiseres.

– Argumentet om at dette kan havne i feil hender er for dårlig. Å produsere et biologisk våpen ved hjelp av genteknologi og mutasjoner krever veldig høy kompetanse og velutstyrte laboratorium, sier Helland til TV 2.

Helland mener det kan være mange medisinvitenskapelige fordeler i studiet, og at disse utveier faren for misbruk.

Skummel organisme

US National Science Advisory Board for Biosecurity (NSABB) vurderer nå studiene. De har ikke makt til å hindre publisering av studien, men kan legge press på medisinske tidsskrift og be dem ikke publisere.

– Jeg kjenner ikke til en annen patogen organisme som er så skummel som denne. Sammenlignet med dette er ikke miltbrann skummelt i det hele tatt, sier formann i NSAAB, Paul Keim.

LES OGSÅ: Forskning viser at du kan sove bort vonde minner

Begrense tilgang

Tradisjonelt sett skal all type forskning være åpen slik at andre forskere kan vurdere hverandres arbeid, dra nytte av det i sin egen forskning eller etterprøve andres arbeid. Likevel fører enkelte studier til debatt om dette alltid er til det beste.

Bioforsvar- og influensaekspert Michael Osterholm ved University of Minnesota sier et alternativ er å publisere deler av studien, men at tilgangen på av resten av studien skal begrenses.

– Vi ønsker ikke å gi skurkene et veikart til hvordan de kan gjøre virus enda farligere, sier han.