Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny forskning viser at «Å sove på saken» ikke er så dumt. I en fersk studie mener forskere ved Berkley-universitetet å kunne forklare hvorfor mennesker som sover dårlig om natten, har problemer med å komme over smertefulle minner, skriver Forskning.no.

Hjernen i rasjonaliseringsmodus

Les også: – Deprimerte har ti prosent mindre hjerne

Når du sover i REM-stadiet av søvnen, blir det emosjonelle senteret i hjernen dysset ned, og områdene som styrer rasjonaliteten tar over.

– Under REM-søvnen blir minnene reaktivert, satt i perspektiv, koblet og integrert, men i en tilstand hvor de stressrelaterte kjemikaliene i hjernen undertrykkes, sier Els van der Helm, en doktorgradsstipendiat som ledet studien, til forskningsnettstedet.

Med andre ord får hjernen mulighet til å gå igjennom erfaringer uten den emosjonelle tilknytningen du har i våken tilstand, og dårlige erfaringer vil føles mer positivt når du våkner.

Forklarer posttraumatiske lidelser

Forskerne håper nå å kunne utvikle nye behandlingsmetoder for personer med søvnforstyrrelser og posttraumatiske lidelser, da disse ofte har problemer med søvnen, som igjen kan forklare hvorfor de også sliter med å komme over smertefulle minner, mener forskerne.

Les også: Farlig fyll for jentehjerner