rapporten (Foto: TV 2)
rapporten (Foto: TV 2)

Her er Breivik-rapporten

Ble overlevert til Oslo tingrett klokken ni.

Like før klokken ni kom psykiater Torgeir Husby opp i andre etasje i Oslo tinghus – fulgt av et stort pressekorps.

Der ble den 243 siders lange rapporten overlevert til Oslo tingrett. Det er avdelingsleder og tingrettsdommer Nina Opsahl som tok i mot papirene fra de sakkyndige.

OVERLEVERT: Her står tingrettsdommer Nina Opsahl med et eksemplar av rapporten hun fikk overlevert av Torgeir Husby. (Foto: TV 2)
OVERLEVERT: Her står tingrettsdommer Nina Opsahl med et eksemplar av rapporten hun fikk overlevert av Torgeir Husby. (Foto: TV 2)

– Det har vært krevende. Det har vært en stor, stor sak, sa Husby til TV 2 Nyhetskanalen like etter overleveringen.

Han legger til at de to sakkyndige aldri har vært i tvil om konklusjonen.

Den samme rapporten blir også overlevert til den rettsmedisinske kommisjonen. Deretter vil den siktedes forsvarerteam, koordinerende bistandsadvokater og statsadvokaten få overlevert den psykiatriske evalueringen.

Klokken 13 vil statsadvokaten presentere innholdet i rapporten på en pressekonferanse. Du kan se pressekonferansen og reaksjoner på rapporten direkte her på tv2.no og på TV 2 Nyhetskanalen.

Harald Stabell om Breivik-rapporten: – Noen vil jo si at «han må være gal»

13 samtaler

Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim er av Oslo tingrett oppnevnt til å foreta en psykiatrisk vurdering av terrorsiktede Anders Behring Breivik. I flere måneder har de to erfarne psykiaterne hatt 13 samtaler med 32-åringen.

I tillegg har de sett gjennom videoavhør som er gjennomført samt snakket med familie og venner av Breivik.

Opprinnelig skulle de sakkyndige ha overlevert sin rapport 15. oktober, men på grunn av det omfattende arbeidet med rapporten måtte de be om utsettelse fra Oslo tingrett.

Les også: Breivik mener han selv er tilregnelig

Denne typen psykiatriske rapporter pleier som regel å være på mellom 30 og 70 sider. I dette tilfellet er rapporten på 230 sider.

I rapporten skal de rettsoppnevnte konkludere med om den terrorsiktede 32-åringen er strafferettslig tilregnelig. Dette er avgjørende for utfallet av rettssaken som er planlagt å starte 16. april neste år.

LES OGSÅ: Breviks mentale helse kan bli kjent